Basına Adanmış Bir Ömür

Basına Adanmış Bir Ömür

ABONE OL
17:51 - 10/01/2022 17:51
Basına Adanmış Bir Ömür
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Basın emekçisi tanımını en fazla hak edenlerden biri Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yaşayan 84 yaşındaki Mehmet Güyüç. 70 yıla yakın bir süre basın sektöründe çalışan Güyüç, gazete dağıtımından imtiyaz sahipliğine kadar her işi yapmış. Hedefi 99 yaşındaki gazetesini 100’ncü yaşına taşımak.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinin dar sokaklarından birinde 99 yıldır varlığını sürdüren bir gazete bulunuyor. Adı İrfan Gazetesi. Kuruluşu Cumhuriyet’le aynı günlere denk geliyor. Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyeti kurmaya çalışırken, Siverekli Mehmet Siret Efendi cumhuriyet fikrini yaymak için bir gazete kurmaya karar verir. Atatürk’ün desteğiyle kurulan gazete, 99 yıldır yayın hayatına devam ediyor. Gazetenin şimdiki imtiyaz sahibi de 84 yaşındaki Mehmet Güyüç.

Güyüç, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü denilince ilk akla gelen isimlerden biri.

Güyüm basın dünyasına daha 9 yaşındayken, Diyarbakır’da gazete dağıtarak başlamış. Bir süre gazete dağıtımı yapan Güyüç, daha sonra dizgi yapmaya başlamış. Haber, dizgi, baskı derken işi öğrenen Güyüç, teklif alınca, Siverek ilçesine gelerek, Siverek’in Sesi gazetesinde çalışmaya başlamış. Askere gidip döndükten sonra basın dünyasında iş bulamayan Güyüç, bir süre İzmir’de simit satarak geçimini sağlamış.

Siverek’te bulunan İrfan gazetesinin sahiplerinin eleman aradığını duyunca ağabeyiyle birlikte burada çalışmaya başlamış. Kendi tabiriyle ‘O günden bu yana kesintisiz’ şekilde basın dünyasında çalışıyor. Güyüç, gazetenin künyesinde imtiyaz sahibi olarak geçse de gazetenin her bölümünde emeği var. Haber, redaksiyon ve sayfa tasarımı yapmış. Şimdilerde yaşının ilerlemesi nedeniyle, gazete, çocukları tarafından çıkarılıyor. Ancak o basından hala kopmadı. Şimdilerde koordinatörlük görevi yapıyor. Sadece bununla da yetinmiyor. Sabahları erkenden matbaaya giden Güyüç, önce gazeteyi gözden geçiriyor. Daha sonra baskı makinalarını kontrol eden Güyüç, çocukları gelene kadar bir sonraki güne hazırlık yapıyor.

“Gazetecilik şerefli bir meslek”

“Gazetecilik çok şerefli bir meslek” diyerek sözlerine başlayan Güyüç, çok zorluk yaşadıklarını söyledi. Yaptıkları haberler nedeniyle saldırıların hedefi olduklarını vurgulayan Güyüç, yaşadıklarını şöyle anlattı: “(Sıkıyönetim dönemlerinde) Kimse dışarı çıkamıyordu, herkes korkuyordu. Ben sabah geliyordum matbaaya, öğleye kadar haberleri hazırlıyordum, diziyordum. Ondan sonra gidiyordum. O zaman haftalık çıkıyorduk. Hem haber hazırlıyordum hem de dizgiliyordum hem de baskıya hazır hale getiriyordum. Ayak pedallı makinamız vardı, çok zorluk çektik. Bu arada kurşunlandık, taşlandık, olaylar oldu. Bazen (bunlar) haberler hoşlarına gitmediği için oluyordu. İki yazı işleri müdürümüz sıkıyönetimde yargılandı. Burada emniyet amiri öldürüldü. Bizim yazı işleri müdürünün parmağı var dediler. Onu da tutukladılar. Sıkıyönetimde yargılandı, sonra beraat etti.”

“Gazetecilik gittikçe zorlaşıyor”

Siverek’te gazeteciliğin sürekli zor olduğuna dikkat çeken Güyüç, başından geçen şu olayı örnek gösterdi: “Bir darp haberi aldık, haberini yapıyorduk. Matbaa çalışanlarından birisi tarafların birinin tanıdığıymış. Onlara haber yapacağımızı söylemiş. Adam matbaaya geldi. “Eğer haber yaparsanız biz de birini öldürmek zorunda kalacağız. Biz barıştık haber yaparsanız gururumuz kırılır. Bizim de o taraftan bir adam öldürmemiz lazım” dedi. Ben de ‘Siz kimseyi öldürmeyin, haber lazım değil’ dedim yırtıp attım.”

Basın özgürlüğünün gittikçe kötüye gittiğini savunan Güyüç, “1950’den önce basın özgürdü bana göre. Demokrat Parti zamanında yine böyle zorlandık. Benim çalıştığım Demokrasi ve Güven gazetesi vardı. Adam bir iki makale yazdı, haber yaptı ilanını kestiler. Zaman içerisinde adam işini yürütemez oldu. Aldığı takım elbiseleri tek tek satmak zorunda kaldı. Hatta bazılarını ben götürüp sattım. O duruma geldik. Ondan sonra hep böyle gitti” dedi.

“Eskiden daha zordu”

Haberciliğin teknik zorluklarına da değinen Güyüç, “Gözlerimi tipo harfler bozdu. Şimdi bilgisayarda oturup, al yapıştır haberi yapıyorsunuz. O zaman harfleri tek tek diziyorduk. Şimdi makinada 10 dakikada yapıyoruz” diye konuştu.

Ekonomik sıktılar yerel basını daha çok etkiliyor

Son dönemlerde yaşanan ekonomik kriz, birçok yerel gazeteyi olduğu gibi İrfan gazetesini de etkiledi. Güyüç yaşadıkları zorlukları şöyle dike getiriyor: “Geçen hafta aldığımız kalıp 1425 lira oldu, yüzde 70- 80 zam oldu. Tabii bunun kağıdı var, elektrik 600 liraya geliyor. Yılda 13 kalıp kullanıyorum hesaplayın artık. 65 yıldır Siverek’te hizmet ediyorum geldiğimiz duruma bakın. Zamanında diyorlardı ulusal basının gözü kulağı yerel basındır. Haberleri tekzip edilemezdi. Haberleri tarafsız yayınlıyorduk. Şimdi pamuk ipliğine bağlıyız. En küçük yanlışta ‘İlanını keseriz’ diyorlar. İlan Demokles’in kılıcı gibi başımızın üzerinde geziyor.”

İrfan gazetesi hem ilçe hem de Şanlıurfa için okul görevini de görmüş. Güyüç, şimdiye kadar 150’den fazla kişiyi basın dünyasına kazandırdığını söyledi. Güyüç’ün hedefi gazeteyi 100’ncü yaşına taşımak. İrfan gazetesi 2023 yılında 100 yaşını doldurduktan sonra, Güyüç de köşesine çekilmeyi planlıyor.

VOA tarafından geçilen Basına Adanmış Bir Ömür haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Basına Adanmış Bir Ömür haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Basına Adanmış Bir Ömür haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.