Basın özgürlüğüyle ilgili endişe duyuyoruz

Basın özgürlüğüyle ilgili endişe duyuyoruz

ABONE OL
12:19 - 21/02/2024 12:19
Basın özgürlüğüyle ilgili endişe duyuyoruz
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Amerikalı senatörler Jeanne Shaheen ve Chris Murphy Türkiye’de temaslarda bulunuyor.

Senatörler dün Ankara’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la görüştü.

Senatörlerin Erdoğan’la görüşmesinde Fidan ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake de hazır bulundu. Shaheen ve Murphy bugün ise İstanbul’da bir grup gazeteci ve sivil toplum örgütü temsilcisiyle biraraya geldi.

Erdoğan’la dünkü görüşmesi sonrası Demokrat Parti’nin Connecticut Senatörü Chris Murphy X sosyal medya platformundan bir paylaşımda bulundu.

Murphy paylaşımında, Senatör Shaheen ile birlikte Erdoğan ile iyi bir görüşme yaptıklarını belirterek, “ABD-Türkiye ilişkilerindeki ivmeden nasıl faydalanabileceğimizi konuştuk. Ukrayna, Suriye, Gazze, Balkanlar, askeri işbirliği gibi geniş kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik ve yeni ortak zemin arayışına girdik” diye yazdı.

Senatör Murphy bu sabah yaptığı bir paylaşımda ise İstanbul’da Senatör Shaheen ile birlikte “Türkiye’de basın özgürlüğünden endişe duyan bir grup ifade özgürlüğü savunucusu ve gazeteciyle biraraya geldim. Biz de öyle” dedi.

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’ndan bugün yapılan sosyal medya paylaşımında ise, Başkonsolos Julie Eadeh’in senatörleri İstanbul’da ağırladığı belirtilerek, şöyle denildi:

“Başkonsolos ve senatörler, bu ziyaret kapsamında güçlü ikili ilişkilerimize dikkat çektiler. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer hükümet yetkilileri tarafından sıcak bir şekilde karşılanan senatörlerin basın ve sivil toplumla temasları, bu verimli ziyaretlerin değerli bir parçasını oluşturdu.”

Ziyaretlerin detayları Shaheen’in sitesinde

Ziyaretler öncesi New Hampshire’ın Demokrat Senatörü Jeanne Shaheen’nin sitesinde bir açıklama paylaşıldı.

Shaheen’in, “ortakları ve müttefikleriyle temaslarda bulunmak ve ABD’nin NATO’ya verdiği desteği pekiştirmek üzere Macaristan, Moldova ve Türkiye’ye iki partili bir Kongre heyetine liderlik ettiği” kaydedildi.

Senatör Shaheen, “Rusya-Ukrayna savaşının ikinci yılına yaklaşılırken, kolektif güvenliği güçlendirmek için bölgedeki müttefikler ve ortaklarla çalışmanın zorunlu olduğunu” vurguladı. Bunun da NATO’nun güçlendirilmesi anlamına geldiğini belirten Shaheen, “Senato’nun ulusal güvenlik ek fonunu kabul etmesinin ardından bu ziyaretler, bize böylesine kritik bir dönemde Amerika’nın ortaklarına ve müttefiklerine bağlılığını yeniden teyit etme fırsatı sunuyor” dedi.

Ziyaretlerin Türkiye ayağında bulunmayan ancak Macaristan temaslarına katılan Cumhuriyetçi Parti’nin Kuzey Carolina senatörü Thom Tillis ise, “İsveç’in NATO’ya hızlı katılımının önemini görüşmek üzere iki partiden oluşan heyetimize ev sahipliği yaptığı için Macaristan’a teşekkür etmek istiyorum” dedi ve Macaristan’a da bir an önce İsveç’in NATO üyeliğini onaylaması çağrısında bulundu.

Demokrat Parti’nin Connecticut Senatörü Chris Murphy ise, Macaristan, Moldova ve Türkiye’ye giden bu iki partili Kongre heyetine katılmaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, “Macaristan ve Türkiye önemli NATO müttefikleridir ve ittifakı güçlendirmenin yollarını tartışmayı dört gözle bekliyorum” diye konuştu.

Sentör Shaheen, Vilnius 2023 ve Madrid 2022’deki NATO zirvelerinde iki partili Kongre delegasyonlarına liderlik etmişti. Geçtiğimiz yıl Shaheen ve bir diğer Amerikalı Senatör Peter Welch, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin devam ettiği bir dönemde ortaklarıyla temas kurmak ve Avrupa-Atlantik hedeflerine desteklerini iletmek üzere Batı Balkanlar’a gitmişti.

ABD Senatosu Silahlı Hizmetler ve Dış İlişkiler Komitelerinin kıdemli üyesi ve Senato NATO Gözlemci Grubu Eş Başkanı olan Jeanne Shaheen, Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirmiş ve Macaristan’a da İsveç’in onayı için çağrıda bulunmuştu. Macaristan Parlamentosu’nun gelecek hafta İsveç’in NATO üyeliğini oylaması bekleniyor.

VOA tarafından geçilen “Basın özgürlüğüyle ilgili endişe duyuyoruz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Basın özgürlüğüyle ilgili endişe duyuyoruz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Basın özgürlüğüyle ilgili endişe duyuyoruz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.