Başbakan Kristersson katılım belgesini Washington’a götürüyor

Başbakan Kristersson katılım belgesini Washington’a götürüyor

ABONE OL
23:37 - 06/03/2024 23:37
Başbakan Kristersson katılım belgesini Washington’a götürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsveç’in NATO üyeliğine karşı çıkan son ülke Macaristan’ın da onay vermesinin ardından, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, ittifaka nihai katılım belgesini bizzat iletmek üzere bugün Washington’a hareket etti.

İsveç hükümetinden yapılan açıklamaya göre Kristersson ve Bilström, üyelik belgelerini doğrudan NATO’nun kurucu belgesi olan “Washington Antlaşması”nın garantörü ABD’nin hükümet yetkililerine iletecek.

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 200 yıldır süren tarafsızlık statüsüne son veren İsveç, iki yıl önce başlattığı askeri ittifaka katılım sürecinin son adımlarını da tamamladı.

İsveç ve Finlandiya’nın katılım görüşmeleri, NATO’nun 2022’de Madrid zirvesinde uzun müzakerelerin ardından, Türkiye’nin ikna edilmesiyle birlikte başlamıştı. Pek çok NATO üyesinden hızla onay alan İsveç, Türkiye ve Macaristan’ın direnişiyle karşılaşmıştı.

TBMM’nin onayından sonra, Macaristan Cumhurbaşkanı Tamas Sulyok da parlamentonun onayından sonra geçen Salı günü, “İsveç’in askeri ittifaka üyeliğini onaylayan tasarıyı” imzalayarak son engeli de kaldırdı.

Böylece NATO üyesi 31 ülkenin İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin onay süreci de tamamlandı.

İsveç, resmi belgeleri Washington yönetimine sunar sunmaz, NATO’nun 32. üyesi olacak.

NATO üyesi olarak İsveç, son teknoloji denizaltıları ve Gripen savaş uçaklarıyla, kriz zamanlarında Atlantik ve Baltık ülkeleri arasında çok önemli bir bağlantı olacak.

Rusya ise İsveç’in NATO üyeliğine karşılık olarak belirtilmemiş askeri-teknik ve diğer karşı önlemleri alacağını söyledi.

İsveç NATO operasyonunda

Daha üye olmadan son NATO toplantılarının tümüne davet edilen İsveç, 3 Mart’ta Kuzey Kutbu’nda başlatılan büyük “Nordic Response” adlı NATO askeri tatbikatına da katıldı.

NATO’ya üye 13 ülkeden 20 bin askerin biraraya geldiği tatbikata Stockholm hükümeti, 4 bin 500 asker gönderiyor ve topraklarını NATO’nun kullanımına açıyor.

NATO, Avrupa’da Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana müttefikler arasındaki en büyük ortak eğitim ve savunma tatbikatını (Steadfast Defender 2024) Ocak sonunda başlattı.

31 Mayıs’a kadar sürecek tatbikatlarda tüm üye ülkelerden katılan 90 bin asker görev yapıyor.

VOA tarafından geçilen Başbakan Kristersson katılım belgesini Washington’a götürüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Başbakan Kristersson katılım belgesini Washington’a götürüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Başbakan Kristersson katılım belgesini Washington’a götürüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.