Başak Demirtaş aday olacak mı? Yeniden Refah yarışa girecek mi?

Başak Demirtaş aday olacak mı? Yeniden Refah yarışa girecek mi?

ABONE OL
14:49 - 03/02/2024 14:49
Başak Demirtaş aday olacak mı? Yeniden Refah yarışa girecek mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

31 Mart Seçimleri’nde sonucu en çok merakla beklenen kent hiç şüphesiz İstanbul.

2019 yılındaki seçimlerde ittifak siyasetinin de güçlü etkisiyle kamuoyu araştırmaları ve genel beklentilerinin aksine AK Parti ve Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım’a iki kez üstünlük sağlayan Ekrem İmamoğlu, bu kez şu ana kadar partisi Cumhuriyet Halk Partisi’nin desteğini almış durumda.

Bir önceki seçime HDP olarak aday çıkarmayan Kürt siyasi hareketi, bu kez DEM Parti adıyla gireceği seçimdeki tutumunu bugün toplanacak Merkez Yönetim Kurulu’nda belirleyecek.

Üst düzey DEM Parti yetkilisi: “İstanbul’da aday çıkarma ihtimalimiz yüzde 80”

23 Haziran 2019’dan birkaç gün önce Selahattin Demirtaş, “Bugün için, Sayın İmamoğlu’nun söyleminin desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Çünkü biz birlikte güzeliz. HDP olmadan, HDP’yi dışlayarak hiçbir şey yeterince güzel olmaz” diyerek İmamoğlu’na destek vermişti.

İstanbul’daki parti seçmenine de o dönem Millet İttifakı’nın adayı olan İmamoğlu’nu adres gösteren Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, geçtiğimiz günlerde “DEM Parti uygun görürse İstanbul’dan aday olmaya” yeşil ışık yakmıştı.

MYK’nın toplanmasına saatler kala VOA Türkçe’ye konuşan üst düzey bir DEM Parti yetkilisi, “Şu an için İstanbul’da aday çıkarma ihtimalimiz yüzde 80. Başak Demirtaş’ın sözleri çok kıymetli” ifadelerini kullandı.

14 Mayıs 2023’teki genel seçimlerine Yeşil Sol Parti adıyla giren DEM Parti’nin İstanbul’da aldığı yüzde 8,2 oranındaki oy, 31 Mart 2024 Seçimleri’nde de kritik öneme sahip.

Ruhavioğlu: “DEM’in hiç aday çıkarmamasıyla CHP’ye saldırı kolaylaşır, CHP’nin umudu zayıf DEM adayı”

Kürt Çalışmaları Merkezi Direktörü Reha Ruhavioğlu, CHP’nin umudunun DEM Parti’nin aday çıkarmaması değil, en azından Başak Demirtaş gibi bir aday çıkarmaması olduğunu söylüyor.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Ruhavioğlu, “CHP HDP’nin düşük profilli bir aday çıkarmasını ve İstanbul’daki Kürt oylarının büyük kısmının İmamoğlu’na yönelmesini umut ediyor. Hiç aday çıkarmamak İYİ Parti’nin de yokluğunda ‘CHP DEM’le ittifak yapıyor, iş birliği yapıyor’ tartışmalarına alevlendirir. Böylelikle CHP’ye saldırmak biraz daha kolaylaşır.”

“Bu sebeple daha zayıf bir aday çıkarmasını istiyor. Bununla beraber stratejik yerlerde elbette ki ittifak yapabilecekleri noktaları var. Yani İstanbul’da bazı ilçelerde DEM’in seçime girip o belediyeleri alması mümkün olabilir. Kars gibi bazı yerlerde CHP ve DEM kim yarışırsa daha mantıklı olur gibi bir süreç yürütüyorlar. Bütün bunlar bir bütünün parçası olur, yani İstanbul bir bütüncül, bir stratejinin iş birliğinin en önemli parçası olur bibi görünüyor” şeklinde konuştu.

“Başak Demirtaş aday olursa Ekrem İmamoğlu’nun kaybetme, Murat Kurum’un kazanma ihtimali güçlenir”

Ruhavioğlu’na göre, Başak Demirtaş’ın DEM adayı olarak İstanbul’a girmesi ve güçlü bir kampanya yapması İmamoğlu’nun kaybetme ihtimalini güçlendirir.

Ruhavioğlu bu konuda, “Başak Demirtaş gibi güçlü bir aday eğer İstanbul özelinde iyi bir kampanya yaparsa yüzde 7 hatta 8-9’u zorlama olasılığı var. Çünkü Başak Demirtaş bugün tutuklu liderin eşi olarak bu sürece girecek. Yani Başak Demirtaş’ın etrafında toparlanmak biraz Selahattin Demirtaş’ın etrafında toparlanmak gibi olacak. Böyle bir durumda Ekrem İmamoğlu’nun kaybetme ihtimali, Murat Kurum’un kazanma ihtimali de güçlenir. İstanbul’u İmamoğlu’na kaybettirmek ve hükümetin kazanmasını sağlamak, Kürtler ya da DEM Parti ile iktidar arasında bazı ilişkileri başlatacaksa bir şey kazanmış olabileceği konuşulur aksi halde bir muhalefet bloku olan Kürtler herhangi bir güvence almadan iktidarı desteklerlerse, bunun karşılığında da bir kazanç göremezlerse, daha kötü kaybetmiş de olabilirler” şeklinde konuştu.

DEM’in İstanbul kararının Türkiye siyasetinde etkisi ne olacak?

Kürt Çalışmaları Merkezi Direktörü, DEM’in İstanbul’daki siyasi tavrının yalnızca DEM Partisi ve CHP bakımından değil, Türkiye siyasetinin geleceği açısından da tayin edici olabileceği kanaatinde.

Ruhavioğlu, bu konuda da, “İktidar, -diyelim Başak Demirtaş aday oldu- bunu kendilerine seçim kazandıran iyi niyet hamlesi olarak görüp, örneğin kayyum atama politikasından vaz geçer mi? Yoksa daha da güçlenip DEM üzerinde daha sert mi baskı kurar? Bunun garantisini göremiyoruz. CHP’de ise kongre sürecinden başarıyla çıkmış değişimciler, eğer İstanbul başta olmak üzere bu büyükşehirleri ellerinde tutamazlarsa muhtemelen Kılıçdaroğlu’na yakın ekipler tekrar ‘siz başaramadınız’ diye bir kongre talebinde bulunacaklardır. İmamoğlu’nun siyaset sahnesindeki geleceği de büyük darbe alır. Ama DEM’in adayı çıkarmaması ya da zayıf bir aday çıkarması ve İmamoğlu’nun tekrar İstanbul’u kazanması halinde ise ikinci dönem İstanbul’u kazanmış bir İmamoğlu’nun cumhurbaşkanlığı için yolu büyük ölçüde açılmış olacak. 2028’de Erdoğan’ın doğal yollarla seçime girme hakkının olmadığını kabul edelim. Velev ki olsun. İmamoğlu, Erdoğan karşısında çok çok büyük avantajla girecektir” dedi.

Yeniden Refah kararını bugün açıklayacak

Bugün İstanbul’la ilgili kararını duyuracak bir parti de Yeniden Refah. Milli Görüş hareketinin Türkiye siyaset sahnesine sunduğu son siyasi oluşum olan Yeniden Refah Partisi’nin lideri Fatih Erbakan, AK Parti ile yürüttükleri ittifak görüşmelerinin sonucunu açıklayacak.

Özer Sencar: “DEM Parti’nin adayı ya da kararı kadar Yeniden Refah Partisi’nin ne yapacağı da İstanbul sonuçlarını etkileyecek”

14 Mayıs’ta İstanbul’da yüzde 3,25 oy oranına ulaşan Yeniden Refah Partisi’ni de anahtar konumda gören Metropol Araştırma’nın kurucusu Özer Sencar, DEM’in Başak Demirtaş kararının çok önemli olduğunun altını çizerken, Fatih Erbakan’ın kuracağı stratejinin de yabana atılmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Sencar, “DEM Parti’nin adayı ya da kararı kadar Yeniden Refah Partisi’nin ne yapacağı da büyük ölçüde İstanbul sonuçlarını etkileyecek. Yeniden Refah aday çıkarmaya yakın. Ama son dakikada Saray’dan gelecek bir telefon bile kararı değiştirebilir. Sonuçta ikisi Necmettin Erbakan’ın Erbakan’ın rahle-i tedrisinden geçme. Biri oğlu diğeri bir numaralı öğrencisi. Ve ikisi de hocaları gibi iyi pazarlıkçı. Fatih Erbakan aday çıkarabilir ama iyi bir pazarlık yapar, tatminkar sonuç alırsa aday çıkarmayabilir de” diye konuştu.

“Başak Demirtaş’ın adaylığı İmamoğlu’nu elbette zorlar ama eğer kazanırsa Erdoğan’ı üç kez yenmiş bir siyasetçi olacak”

Metropol Araştırma’nın kurucusu, sözlerini matematiksel olarak açıklarken İstanbul seçimlerinin nasıl şekilleneceğine ilişkin ilk ipuçlarının Şubat sonu görüleceğini ifade etti.

Sencar, “Son araştırmamızda dörtlü sormuştuk. ‘AK Parti, CHP, DEM Parti, İYİ Parti aday çıkarırsa ne yaparsınız’ diye. İYİ Partililer’in yüzde 65’i, DEM’lilerin yüzde 30’u ‘İmamoğlu’na veririz’ diyor. DEM aday çıkarırsa bu yüzde 30’un ne kadarı Ekrem Bey’de kalır, onu Şubat araştırmamızda göreceğiz. Başak Demirtaş aday olsa dahi yüzde 3-3,5 oyu olan Yeniden Refah Partisi aday çıkarmazsa ve tabii ki Ekrem İmamoğlu iyi bir kampanya çıkarırsa o zaman yine de İstanbul’da bıçak sırtı bir yarış izleriz. İmamoğlu tıpkı Erdoğan gibi çok iyi bir kampanyacı. Ama karşısında Kurum yok Erdoğan var. Dolayısıyla Başak Demirtaş’ın adaylığı İmamoğlu’nu elbette zorlar ama eğer kazanırsa Erdoğan’ı üç kez yenmiş bir siyasetçi olacak” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen Başak Demirtaş aday olacak mı? Yeniden Refah yarışa girecek mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Başak Demirtaş aday olacak mı? Yeniden Refah yarışa girecek mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Başak Demirtaş aday olacak mı? Yeniden Refah yarışa girecek mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.