Bakan Muş Venezuela Temaslarını Sürdürüyor

Bakan Muş Venezuela Temaslarını Sürdürüyor

ABONE OL
09:42 - 24/01/2023 09:42
Bakan Muş Venezuela Temaslarını Sürdürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un başkanlığında başkent Caracas’a gelen toplamda 105 kişilik iş adamı, bürokrat ve kurum temsilcisinin katıldığı heyet, ikili ticareti arttırmak için temaslarda bulunuyor.

Venezuela ile ticareti arttırmak için yanında yüz kişinin üzerinde bir heyetle Caracas’a gelen Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türk işadamlarıyla Venezuelalı özel ve kamu firmalarının temsilcilerinin birebir görüşmeler düzenlediği “Türkiye-Venezuela Çok Sektörlü Ticaret Misyonu” toplantısında konuştu.

2022 yılını karşılıklı 4 resmi ziyaret, 9 yeni anlaşma ve 1,1 milyar dolara ulaşan ticaret hacmiyle kapattıklarını söyleyen Bakan, son üç yılda 4 kat artan ikili ticaret hacminin kısa vadede 3 milyar ve orta vadede 5 milyar dolara çıkarmak olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin Latin Amerika ve Karayip ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmek için kararlı adımlar attığını söyleyen Muş Venezuela ile ticarette binlerce ürüne vergi avantajı sağlayan anlaşmaları hayata geçirdiklerini, yakın zamanda da müzakereleri tamamlanan ’yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması’ anlaşmasının imzalanmasını ümit ettiklerini kaydetti.

Türkiye’nin Venezuela ile ticari ilişkilerini tarımdan turizme ve teknolojiden enerjiye kadar ekonominin her alanında geliştirmek istediğini kaydeden bakanın, hükümete yakınlığıyla bilinen El Universal gazetesinde “Türkiye ile Venezuela arasındaki ekonomik ve ticari işbirliği gelişmeye devam edecek” adlı bir yazısı da yayınlandı.

Muş Venezuela Cumhurbaşkanı Yardımcısı Delcy Rodriguez, Bilim, Teknoloji, Eğitim ve Sağlık Bakanı Sayın Gabriela Jiménez ve Turizm Bakanı Ernesto Paredes ile de görüşmeler gerçekleştirdi.

“Çin’den sonra en çok ihracat Türkiye’ye”

Etkinlikte konuşan Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, yapılan etkinliğin Venezuela’nın son yıllarda gördüğü en büyük iş forumu olduğunu kaydetti.

Geçen yıl Türkiye’ye ihracatlarının yüzde 25 artarak 691 milyon 251 bin dolara ulaştığını belirten Rodriguez, Türkiye’den yapılan ithalatınsa 336 milyon 342 bin dolar olduğunu kaydetti. Başkan yardımcısı Venezuela’nın ihracatındaki en önemli kalemin metal; ithalatındaysa gıda ürünleri olduğunu belirtti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin düşük gibi görünse de yaptırımlardan dolayı son beş yılda 232 milyar dolarlık petrol geliri kaybı yaşayan Venezuela için önemli olduğuna değinen Rodriguez, 2021 yılı verilerine göre Venezuela’nın Çin’den sonra en çok ihracat yaptığı ülke olan Türkiye’nin kendileri için stratejik önemde olduğunu kaydetti.

Venezuela’da belirlenen yedi serbest bölgenin Türk yatırımcıların hizmetinde olduğunu söyleyen başkan yardımcısı, ülkesinde enerji, madencilik, turizm, sanayi, ormancılık, tarım, lojistik, balıkçılık ve su ürünleri alanlarında ciddi yatırım fırsatları olduğunu söyledi.

VOA tarafından geçilen Bakan Muş Venezuela Temaslarını Sürdürüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Bakan Muş Venezuela Temaslarını Sürdürüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Bakan Muş Venezuela Temaslarını Sürdürüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.