Bakan Fidan’ın Münih’te diplomasi trafiği devam ediyor

Bakan Fidan’ın Münih’te diplomasi trafiği devam ediyor

ABONE OL
16:25 - 17/02/2024 16:25
Bakan Fidan’ın Münih’te diplomasi trafiği devam ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 60. Münih Güvenlik Konferansı kapsamında Togo Dışişleri Bakanı Robert Dussey, Romanya Dışişleri Bakanı Luminita Odobescu ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Fidan’ın Togolu mevkidaşı ile görüşmesinde iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği, güvenlik ve savunma sanayisi alanlarındaki ilişkiler değerlendirildi.

Sahel bölgesindeki gelişmelerin de ele alındığı görüşmede Türkiye’nin Sahel ülkelerinin istikrarı ve refahı için sağlayabileceği destek detaylı biçimde konuşuldu.

Gelecek dönemde iki ülke arasında 2021’de kurulan Karma Ekonomik Komisyonun ilk toplantısı ve “İş Forumu”nun düzenlenmesinin öngörüldüğü bildirildi.

Bakan Fidan’ın Romanyalı mevkidaşı Odobescu ile görüşmesinde Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu’nun Türkiye’ye yapacağı ziyaretin hazırlıkları başta olmak üzere ikili ilişkiler ele alındı.

 

Bakan Fidan'ın Münih'te diplomasi trafiği devam ediyor

 

Başbakan Ciolacu’nun ziyareti vesilesiyle, Türkiye ile Romanya arasında “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi” mekanizmasının kurulmasına ilişkin “Ortak Siyasi Bildiri’nin” imzalanmasının öngörüldüğü kaydedildi.

İki bakan, ayrıca Avrupa Birliği (AB), NATO ve Karadeniz güvenliği konularında da görüş alışverişinde bulundu.

Terörle mücadele konusunda ortak irade vurgusu

Fidan’ın, IKBY Başkanı Barzani ile görüşmesinde de Gazze’de süren katliamın bir an önce sona ermesi gerektiği vurgulandı.

Bölgedeki gerilimin daha fazla artmaması için alınması gereken önlemler görüşülürken tarafların itidalli davranması gerektiği konusunda mutabık kalındı.

 

Bakan Fidan'ın Münih'te diplomasi trafiği devam ediyor

 

Irak’ın güvenliği, istikrarı ve refahının Türkiye’yi doğrudan ilgilendirdiği belirtildi.

Görüşmede ayrıca, terörle mücadele konusunda ortak irade bulunduğu vurgulandı.

Bakan Fidan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından kabul edildi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 60. Münih Güvenlik Konferansı için bulunduğu Münih’te, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.

 

Bakan Fidan'ın Münih'te diplomasi trafiği devam ediyor

 

Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Bakanımız Hakan Fidan, Münih’te, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.” ifadesine yer verildi.

Hollandalı ve İsveçli mevkidaşlarıyla bir araya geldi

Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Bakanımız Hakan Fidan, Münih’te, Hollanda Dışişleri Bakanı Hanke Bruins Slot ile bir araya geldi.” bilgisine yer verildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, iki bakanın görüşmesinde Gazze’de yaşananlar ele alınırken, iki taraf da Refah’a yönelik büyük bir harekatın ortaya yeni bir felaket çıkaracağını dile getirdi.

 

Bakan Fidan'ın Münih'te diplomasi trafiği devam ediyor

 

Bu konuda, benzer görüşlere sahip ülkelerin ortak bir tavır alması gerektiği vurgusu yapıldı.

Türk tarafı, Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerin “omurgasını oluşturan üyelik müzakerelerinin” canlandırılmasının önemine dikkati çekerken, müzakerelerin önündeki siyasi engellemelerin kaldırılması beklentisi vurgulandı.

Türkiye ve AB arasında üst düzey diyaloğun sürdürülmesi gerektiği konusunda her iki tarafın da mutabık olduğu bildirildi.

Bakanlığın aynı platformdaki bir başka paylaşımında ise “Bakanımız Hakan Fidan, 60. Münih Güvenlik Konferansı için bulunduğu Almanya’da, İsveçli mevkidaşı Tobias Billström ile görüştü.” ifadesi kullanıldı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmede, Billström, İsveç’in NATO üyeliğine dair onay sürecinin Türkiye bakımından tamamlanması nedeniyle teşekkürlerini iletti.

 

Bakan Fidan'ın Münih'te diplomasi trafiği devam ediyor

 

İsveç’in, Madrid ve Vilnius’ta düzenlenen NATO zirvelerinde ve bu sürecin devamında verdiği tüm taahhütleri yerine getirmekte olduğu “tekraren kayda” geçirildi.

Görüşmede, terörle mücadele ve güvenlik alanında işbirliği konularında gelecek dönemin somut adımları ve yol haritasının görüşüleceği teknik seviyedeki toplantıların ve üst düzeyli ziyaretlerin takvimi ele alındı.

Billström, İsveç’in, Türkiye’nin AB üyelik sürecine verdiği desteği yineledi.

Bakan Fidan, Robinson ve beraberindeki heyet ile Kearns’ı kabul etti

Fidan’ın, 60. Münih Güvenlik Konferansı marjında Küresel Akiller Grubu Başkanı Mary Robinson ve beraberindeki heyet üyelerini kabul ettiği de başka bir paylaşımda bildirildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, heyet ile yapılan görüşmede, Gazze’deki katliam, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) içinde bulunduğu mali kriz konuşuldu.

 

Bakan Fidan'ın Münih'te diplomasi trafiği devam ediyor

 

Görüşmede ayrıca Ukrayna’daki durum ele alınırken, Türkiye’den taraflar arasında esir değişimi ve Rusya’ya kaçırıldığı savunulan çocukların Ukrayna’ya dönüşü konularında kolaylaştırıcı rol oynanması istendi.

Bakanlıktan yapılan bir diğer X paylaşımında ise “Bakanımız Hakan Fidan, 60. Münih Güvenlik Konferansı marjında Birleşik Krallık Avam Kamarası Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Alicia Kearns’ı kabul etti.” ifadesine yer verildi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.