Bakan Ersoy: Türk arkeolojisinin altın çağını başlattık

Bakan Ersoy: Türk arkeolojisinin altın çağını başlattık

ABONE OL
09:47 - 14/03/2024 09:47
Bakan Ersoy: Türk arkeolojisinin altın çağını başlattık
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Kazıların 12 aya yayılması ve geleceğe miras projeleri ile Türk arkeolojisinin altın çağını başlattık. Bu toprakların medeniyet zenginliğini, her bir parçasıyla gün yüzüne çıkaracağız.” şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Kazıların 12 aya yayılması ve geleceğe miras projeleri ile Türk arkeolojisinin altın çağını başlattık. Bu alanda 60 yılda yapılanlara eş değer işi inşallah dört yılda yapacak, bu toprakların medeniyet zenginliğini, her bir parçasıyla gün yüzüne çıkaracağız.” dedi.

Ersoy, Samsun Müzesi’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Samsun’a, kurtuluş meşalesinin yandığı bu topraklara çağdaş bir eser daha kazandırmış olmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı.

Mimarisinde Karadeniz’in dalgalarından esinlenilen Samsun Müzesi’nin şehre ve Samsunlulara hayırlı olmasını dileyen Ersoy, “Tabii Samsun deyince biliyoruz ki tarih ve kültür bu topraklarda çok köklü, çok derin. Şehrimiz, Hitit, Pers, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı gibi birbirinden eşsiz medeniyetlerin yönetimi altında daima önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a attığı ilk adım, Türk milletinin nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti ile taçlanacak istiklal ve istikbal yürüyüşünün de ilk adımı olmuştur.” diye konuştu.

“Bugün müzecilikte öncü ve örnek alınan bir Türkiye var”

Bakan Ersoy, müzelerin yaşayan yerler olmasını istediklerini belirterek, modern müzecilik çalışmalarıyla ilgili şunları dile getirdi:

“İstiyoruz ki müzeler tarihi ve kültürel eserlere sadece bakılıp geçilen yerler olmasın. Yaşayan, anlatan, iletişim kuran bir mekan olarak bilime, akademik çalışmalara ve sosyal hayata hizmet etsin, bunların ayrılmaz bir parçası olsun. İşte bu hedef doğrultusunda gerek ihya ettiğimiz gerekse yeni inşa ettiğimiz her bir müzemizi, tasarımından teknolojisine kadar çok yönlü kullanıma olanak sağlayacak, her kesimden ve her yaştan insanımızın ihtiyaç ve ilgisine cevap verecek, verimli olduğu kadar keyifli zaman geçirme imkanı sunacak bir konsepte kavuşturmaktayız. Bu çabanın, bu kararlılığın karşılığını da aldık, almaya devam ediyoruz. Yaklaşık 20 yılda müzecilik sahasında katettiğimiz muazzam mesafe, uluslararası alanda en saygın ödüllerle tescillenmiştir. Bugün müzecilikte öncü ve örnek alınan bir Türkiye var.”

Müzeciliğin sadece inşa edilen binalarda eserlerin sergilenmesi olmadığını aktaran Ersoy, “Güvenlikten tanıtıma, en iyi şekilde yerine getirilmesi gereken bir sorumluluk zinciri var. Google ‘Arts and Culture’, ‘Tarihi Eserlerin Kimliklendirilmesi’, ‘Hitit Tabletlerinin Yapay Zeka Yöntemi ile Okunması’, ‘Dijital Deneyim Müzeleri’, ‘Türk-İslam Dönemi Mezar Taşları ve Kitabeleri Ulusal Envanter Projesi’ gibi prestij projeler bu sorumluluğu ne denli ciddiye aldığımızın birer göstergesidir.” ifadesini kullandı.

Yaşayan müzelerin eserlerle dolup taşması için çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Ersoy, “Müzelerimiz eserlerle dolup taşacak, ören yerlerimiz ülkemizin en önemli cazibe merkezleri arasında hak ettiği yeri alacaktır. Zira, kazıların 12 aya yayılması ve geleceğe miras projeleri ile Türk arkeolojisinin altın çağını başlattık. Bu alanda 60 yılda yapılanlara eş değer işi inşallah dört yılda yapacak, bu toprakların medeniyet zenginliğini, her bir parçasıyla gün yüzüne çıkaracağız.” sözlerini sarf etti.

Bölgedeki tüm önemli eserler Samsun Müzesi’nde

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin 19 Mayıs 1981’de hizmet vermeye başladığını, geçen 40 yıllık zaman zarfında artan eser sayısına karşılık veremez duruma geldiğini ve yeni bir müze inşa ettiklerini anlatan Ersoy, Karadeniz dalgalarından esinlenilen yeni müzenin mimarisinin 16. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri programında, proje dalında ödüle layık görüldüğünü hatırlattı.

Bakan Ersoy, müzeyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Bugün Karadeniz Bölgesi’nin en büyük müzesini Samsun’da hizmete açarak bu ihtiyaç en üst düzeyde karşılanmıştır. 15 bin metrekarelik bu eserin uygulama çalışmalarını Samsun Büyükşehir Belediyemizle imzaladığımız işbirliği protokolü kapsamında yürüttük. İçerisinde arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği salonlar, geçici sergi salonları, konferans salonu, kütüphane, çocuk müzesi, laboratuvar, idari ve ticari birimler ile depolar ve kafeterya yer alıyor. Bir yandan böylesi istisna bir yapı inşa edilirken bir yandan da eserlerin restorasyon ve konservasyon çalışmalarını gerçekleştirdik. Bu noktada, bölgedeki tüm önemli eserlerin bu müzede sergilendiğini ifade etmeliyim. Dolayısıyla Yeni Samsun Müzemiz bir bölge müzesi niteliği de taşımaktadır. Sergilenen eser sayısı 7 bin165 adettir.”

Yeni müzede Amisos Antik Kenti buluntuları ve Amisos Mozaiği, bronz atlet heykeli, Helenistik Çağa ait takılar, Klasik, Helenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı döneminden eser gruplarının yer aldığını aktaran Ersoy, müzenin gerçekten görülmeye değer bir koleksiyon, tecrübe edilmesi gereken bir kültür ve tarih yolculuğu sunduğunu belirtti.

Bir ay boyunca müze ücretsiz ziyaret edilebilecek

Ersoy, “Müzenin etnografya bölümü ise Selçuklu Dönemi mezar taşlarını, Osmanlı Dönemi’ne ait kervansaray, han ve medrese modellerini, mutfak, hamam ve giyim-kuşam kültürünü, takı sanatını ve Milli Mücadele dönemini içeren koleksiyonuyla Türk kültür ve tarihine eşsiz bir kapı açmaktadır. Şehrimize mimarisiyle, teşhir ve tanzim uygulamalarıyla ve zengin koleksiyonuyla yeni bir cazibe merkezi kazandırılmıştır. Bir ay boyunca ücretsiz ziyaret edilebilecek olan Yeni Samsun Müzesi’nin Samsun’un tarihine, kültürüne ve sosyal hayatına en iyi şekilde hizmet etmesini temenni ediyorum.” dedi.

Vali Orhan Tavlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş ile Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Bakan Ersoy ve protokol üyeleri, müzede inceleme yaptı ve ardından açılış kurdelesi kesildi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Samsun Turizm Master Planı Basın Lansmanı’nda konuştu

Bakan Ersoy, Panoroma Müzesi’ne ziyaretinin ardından Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salon’da düzenlenen Samsun Turizm Master Planı Basın Lansmanı’na katıldı.

Burada yaptığı konuşmada Ersoy, 2021 yılında, bütün paydaşlarla istişare ederek Türkiye Turizm Ana Planı’nı güncellediklerini, Türk turizmi için atılacak her adımın bu plana uyumlu olması gerekliliğini ortaya koyduklarını vurguladı.

Sunumu yapılan Samsun Turizm Master Planı’nın bu anlamda çok değerli bir çalışma olduğunu belirten Ersoy, planın her şeyden önce küresel ve bölgesel turizm değişimleri ile eğilimler doğrultusunda şekillendiğini vurguladı.

Turizmde yerel yönetimlerin her şeyi Bakanlıktan beklemesini doğru bir yaklaşım olarak görmediğini ifade eden Bakan Ersoy, şunları dile getirdi:

“Eğer söz konusu bölgenin bütün potansiyelini bir faydaya dönüştürmek istiyorsanız tarım, gastronomi, geleneksel sanatlar gibi yöresel zenginliklerin tanıtılması ve değerlendirilmesinden tutun da kültür varlıklarının korunması, altyapı ve çevre düzenleme çalışmaları yanında doğru ve sağlıklı yapılaşmanın gerçekleştirilmesi, doğal zenginliklerin koruma kullanma dengesi gözetilerek ekonomiye kazandırılması, doğru ve sürdürülebilir istihdam imkanlarının sağlanması gibi birçok politikanın uygulanması gerekiyor. Hemen hepsi belediyelerimizin yetki ve görev sahası içinde. Elbette Bakanlık olarak biz daima belediyelerimizin yanındayız. Bugüne kadar gerek sorumluluklarımız çerçevesinde gerekse bizim görevimiz olmasa da ihtiyaç hasıl olduğunda belediyelerimizden desteğimizi esirgemedik. İnşa edilen eserler, yatırımlar ve ödenekler ortada.”

Ersoy, göreve geldikleri günden itibaren en önemli hedeflerinden birinin Türk turizmini 12 ay boyunca hareketli kılmak ve 81 ilin kendi zenginlikleriyle bu hareketin öznesi yaparak turizmden hak ettikleri payı almalarını sağlamak olduğunun altını çizdi.

Tanıtımdan, gastronomi ve arkeolojiye kadar bölgeleri ve illeri sahip oldukları zenginliklerle ulusal ve uluslararası turizm vitrinine çıkardıklarını belirten Bakan Ersoy, 81 ilde “İl Tanıtım ve Geliştirme İşbirliği Protokolleri” imzalandığını, program kapsamında oluşturulan İl Tanıtım ve Geliştirme Kurullarının valilik başkanlığında faaliyet gösterdiğini aktardı.

“Türkiye dünyanın en yoğun ve etkili tanıtım yapan ülkesi konumuna gelmiştir”

Bakan Ersoy, öznesi insan olan turizmin savaşlar, insani krizler, afetler, siyasi gerilimler ve küresel ekonomik dalgalanmalardan etkilendiğine işaret ederek, “Ancak biz Türk turizmini ileriye taşıma kararlılığımızdan hiçbir zaman ödün vermedik ve neticede 2023’ü yine rekorlarla kapattık. Başarıyı getiren unsurlardan biri şüphesiz Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA). Kurulduğu 2019 yılından bugüne tanıtım, iletişim ve durum yönetimi başlıklarında, kendisinden 60-70 yıl önce kurulmuş uluslararası kurumların arasından sıyrılmış ve muazzam bir iş çıkarmıştır. Bugün de bu performansını devam ettirmektedir. Öyle ki bugün Türkiye dünyanın en yoğun ve etkili tanıtım yapan ülkesi konumuna gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

Başarı için önemli bir diğer unsurun ürün ve pazar çeşitliliği olduğunu aktaran Ersoy, şunları kaydetti:

“Biz, Türk Havayollarının uçtuğu her destinasyonu kendimize pazar olarak gören bir anlayışla çalışmalarımızı planladık ve uyguladık. Ayrıca ülkemizin ana turizm destinasyonlarına doğrudan uçuş sayılarını artırdık. Bunların sonuç vermesi için de farklı turist profillerini cezbedecek ürün çeşitliliği sunmaya başladık. Bugün gastronomiden arkeolojiye, mavi yolculuktan tren yolculuğuna, inanç rotalarından festivallere, cruise destinasyonlarına kadar 60’dan fazla ürün sunan bir Türkiye var. Son olarak nicelikten niteliğe geçişi başlattık. Zaten diğer iki unsurun da kendi içinde asli hedefi nitelikli turisti ülkemize getirmek idi. Turizm gelirlerimizin ulaştığı seviye ve kişi başı gecelik harcamada yakaladığımız ciddi yükseliş ivmesi bunu da başardığımızın rakamsal ispatıdır.”

Turizmde nitelikli personelin de çok önemli olduğunu söyleyen Ersoy, bunun için de eğitimde çok ciddi bir değişim sağladıklarını anlattı.

Bakan Ersoy, Türkiye Yüzyılı’nda Türk turizmini dünyadaki zirve yarışının değişmez isimlerinden biri yapmanın kararlılığını taşıdıklarını sözlerine ekledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan da Samsun için yeni bir dönemin başladığına işaret etti.

Samsun’un çok güzel bir şehir olduğuna vurgu yapan Karaaslan, “Tüm bu güzellikler bir marka değerine dönüşecek. İnanıyorum ki yerel olan aynı zamanda evrensel olacak. Samsun çok güçlü bir altyapıya sahip. Biz Kültür Yolu Festivali’yle birlikte Samsun’umuzda milyonları ağırlayacağımız bir süreci yaşayacağız. Samsun bütün bunların üstesinden gelebilecek bir şehir. Ama bu master planla birlikte bütün bu adımları çok daha kendinden emin atacak.” dedi.

Vali Orhan Tavlı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş ile Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Bakan Ersoy ve protokol üyeleri, toplu fotoğraf çektirdi. Ersoy, daha sonra kentten ayrıldı. (AA)

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.