BAE’de Tutuklanan ABD Vatandaşı Kaşıkçı’nın Arkadaşı

BAE’de Tutuklanan ABD Vatandaşı Kaşıkçı’nın Arkadaşı

ABONE OL
18:06 - 19/07/2022 18:06
BAE’de Tutuklanan ABD Vatandaşı Kaşıkçı’nın Arkadaşı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Dışişleri Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri’nde gözaltına alınan Amerikan vatandaşının cinayete kurban giden Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile bağlantısından dolayı gözaltına alındığı yönünde bir bulgu olmadığını belirtti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, konuyla ilgili hala bilgi topladıklarını söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri, sivil haklar avukatı ABD vatandaşı Asım Ghafoor’u Cumartesi günü para aklama ve vergi kaçakçılığı suçlarından üç yıl hapis cezasına çarptırmış ve cezasının ardından da sınır dışı kararı almıştı. Ghafoor suçlamaları reddetti ve geçmişte gıyabında bu suçlardan yargılandığına dair haberi olmadığını söyledi.

Polis Ghafoor’u Perşembe günü bir düğüne katılmak üzere İstanbul’a gitmek için transit yolcu olarak bulunduğu Dubai havaalanında gözaltına aldı ve Abu Dabi’deki gözaltı merkezine götürdü. Avukatı Faisal Gill, mahkemenin temyize gitmeye hazırlandığı sırada Ghafoor’un kefaletle serbest bırakılma talebini bugün reddettiğini bildirdi.

BAE, Ghafoor’un tutuklanmasının ulusötesi suçlarla mücadele kapsamında ABD ile işbirliği içinde yapıldığını öne sürmüş ve Amerikalı yetkililerin Ghafoor hakkında vergi kaçakçılığı ve şüpheli para transferleriyle ilgili bir soruşturmada Emirlik’ten yardım talep ettiğini iddia etmişti.

Ancak ABD bu açıklamayı reddederek Ghafoor’un tutuklanması talebinde bulunmadıklarını söyledi. Price, konuyla ilgili soruların Adalet Bakanlığı’na yöneltilmesini istedi. Adalet Bakanlığı ise henüz konuyla ilgili yorum yapmadı.

Ghafoor, merkezi Washington’da bulunan insan hakları izleme örgütü Democracy for the Arab World Now’ın yönetim kurulunda yer alıyor. Cemal Kaşıkçı ile yakın arkadaş olan avukat, geçmişte hem Kaşıkçı’yı hem de nişanlısı Hatice Cengiz’i temsil etmişti. Muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı, Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki başkonsolosluğunda 2018 yılında öldürülmüş ve cesedi parçalara ayrılarak binadan çıkartılmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Ghafoor’un tutuklanmasının BAE’de üst düzey yetkililerle görüşüldüğünü ve hukuki yardım sağlandığını belirtti. Amerikalı yetkililerin Ghafoor’u en son Pazar günü gördükleri belirtildi.

“Açıklamada, “Sayın Ghafoor’un adil ve kamuya açık yargılanması ve adil yargılanma güvencelerine tam olarak saygı gösterilmesi, ona insanca muamele edilmesi yönündeki beklentimizi ilettik” denildi.

VOA tarafından geçilen BAE’de Tutuklanan ABD Vatandaşı Kaşıkçı’nın Arkadaşı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BAE’de Tutuklanan ABD Vatandaşı Kaşıkçı’nın Arkadaşı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BAE’de Tutuklanan ABD Vatandaşı Kaşıkçı’nın Arkadaşı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.