Aysel Tuğluk İçin “Cezai Ehliyet” Raporu

Aysel Tuğluk İçin “Cezai Ehliyet” Raporu

ABONE OL
20:54 - 16/02/2022 20:54
Aysel Tuğluk İçin “Cezai Ehliyet” Raporu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nın verdiği demans hastalığı raporuna rağmen tahliye edilmeyen eski HDP Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan yeni raporda, cezai sorumluluğu olduğu belirtildi. Tuğluk’un avukatları raporu hazırlayan doktorlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

8 Aralık 2016’dan beri Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Aysel Tuğluk, avukatlarının başvurusu ve mahkemenin talebi üzerine Adli Tıp Kurumu’na (ATK) sevk edilmişti. ATK’da üç gün gözetim altında tutulan Tuğluk hakkında ATK İhtisas Gözlem Kurulu tarafından bir rapor hazırlandı. ATK, Tuğluk’un, Kobani olayları nedeniyle, yargılandığı Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği raporunda, HDP’li siyasetçinin cezai ehliyetinin olduğunu belirtti.

Yapılan testlerle ilgili detaylı bilgilere yer verilen raporun sonuç kısmında Tuğluk’a “Hafif Bilişsel Bozukluk” teşhisi konuldu. Tuğluk’un cezai sorumluluğunun olduğuna dikkat çekilen raporda şu bilgilere yer verildi: “Unutkanlık şikayetiyle ilk başvurusunun 8 Mart 2021 tarihinde İzmit SEKA Devlet Hastanesi’ne olduğu, suç tarihini kapsayan dönemde ceza sorumluluğunu etkileyecek, mahiyet ve derecede herhangi bir akli arıza içinde olduğuna delalet edecek tıbbi bulgu ve belgeye rastlanmadığı ceza sorumluluğunun tam olduğu kanaat ve mütalaamızı bildirir gözlem raporudur.”

“ATK, Tuğluk’un savunma yapıp yapamayacağına dair karar vermedi”

Rapora ilk tepki Demokrasi İçin Hukukçular Derneği’nden geldi. Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan dernek yönetimi, kararın üstünkörü alındığı görüşünü savundu. Açıklamada, ATK’nın Tuğluk’ın savunma yapıp yapamayacağına dair karar vermediğine dikkat çekilerek, “Mahkemenin ATK’dan Aysel Tuğluk’un sağlık durumunun cezaevinde kalmasına elverişliliği ile cezaevi koşullarında kalmasının sağlık durumuna etkisine ilişkin bir sorusu ve talebi olmamıştır. ATK, talebe rağmen Aysel Tuğluk’un savunmasını yapıp yapamayacağına dair karar vermemiştir. Bu nedenle ATK’nın, mahkemenin savunmaya ilişkin sorusuna cevap vermeden, bugün itibari ile cezaevinde kalma koşullarına ilişkin de değerlendirme yapmadan verdiği karar hukuken anlamsızdır” denildi.

Açıklamada, raporda yer alan tıbbi değerlendirmelerin Tuğluk’un tahliyesi için yeterli olduğu vurgulanarak, mahkemeye Tuğluk’un tahliye edilmesi çağrısı yapıldı.

Doktorlar hakkında suç duyurusu

Kararı değerlendiren Tuğluk’un avukatları ise ATK’nın Tuğluk’un hastalığı nedeniyle savunma yapıp yapamayacağı sorusuna yanıt vermediğini söyledi. Avukatlar aracılığıyla yapılan ortak açıklamada, Tuğluk’a atfedilen fiillerin meydana geldiği döneme ilişkin herhangi bir tıbbi veri olmadan “cezai sorumluluğunun tam olduğuna” dair rapor düzenlendiği öne sürüldü. Muayene bulgularının ve gözlem sürecinin muğlak olduğu vurgulanan açıklamada, raporun bir önceki ATK 3. İhtisas Kurulu’nun değerlendirmeleriyle farklılıklar içerdiği de belirtildi.

Avukatlar, Tuğluk ATK’da gözlem altındayken İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’na bugün başvurarak, bir rapor talep etti. Ancak fakülte yönetimi, Tuğluk’un tetkik ve muayeneler için hastaneye getirilmesi gerektiğini bildirdi. Avukatların açıklamasında hastaneye sevk için girişimleri başlatıldığı belirtilerek, şöyle denildi: “Sayın Tuğluk’un sağlığının geldiği aşamanın kritik olmasından dolayı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji ABD Başkanlığı’na sevkinin sağlanarak tedavisinin ve bilimsel raporun hazırlanması için girişim başlattığımızı belirtiriz.”

VOA Türkçe’ye konuşan Tuğluk’un avukatlarından Serdar Çelebi, rapora itiraz edeceklerini belirterek, raporlarda imzası ve sorumluluğu bulunan hekimlerle ilgili, etik kurallarına ve mahkemenin ara kararlarına aykırı rapor hazırladıkları gerekçesiyle cezai ve idari soruşturma yapılması için hukuki süreci başlattıklarını ifade etti.

Tuğluk hangi davalardan yargılanıyor?

2007-2009 yılları arasında Diyarbakır, 2011-2015 yıllarında HDP Van milletvekilliği yapan Aysel Tuğluk, HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcılığı görevini de üstlendi. 2016 yılında HDP Parti Meclisi’ne seçilen Tuğluk hakkında, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) ilişkin yürütülen bir soruşturma kapsamında dava açılmıştı. 26 Aralık 2016’da gözaltına alınan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) eski eş başkanı ve HDP eski Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, 28 Aralık’ta tutuklanarak Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Mart 2018’de kararını açıklayarak Tuğluk’a “örgüt yöneticisi olduğu” iddiasıyla 10 yıl hapis cezası vermişti. Tuğluk ayrıca, aralarında HDP yöneticilerinin de bulunduğu 108 sanıklı Kobani olayları davasında da yargılanıyor.

VOA tarafından geçilen Aysel Tuğluk İçin “Cezai Ehliyet” Raporu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Aysel Tuğluk İçin “Cezai Ehliyet” Raporu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Aysel Tuğluk İçin “Cezai Ehliyet” Raporu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.