AYM Dezenformasyon Gerekçeli Maddeyi Görüşecek

AYM Dezenformasyon Gerekçeli Maddeyi Görüşecek

ABONE OL
21:05 - 26/10/2022 21:05
AYM Dezenformasyon Gerekçeli Maddeyi Görüşecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Anayasa Mahkemesi (AYM), AKP ve MHP’nin dezenformasyonla mücadele gerekçesiyle hayata geçirdiği yasadaki “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuyla ilgili CHP’nin iptal edilmesi talebiyle yaptığı başvuruyu görüşme kararı aldı.

Anayasa Mahkemesi bugünkü gündemi kapsamında, ana muhalefet partisi CHP tarafından Türk Ceza Kanunu’na eklenmiş olan “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuyla ilgili yasa maddesine ilişkin iptal talepli başvuru üzerinde ilk incelemesi tamamladı.

AYM, CHP’nin başvurusunda eksiklik olmadığına ve Anayasa’ya aykırılığı iddiasıyla yasa maddesinin iptalini esastan görüşmeye karar verdi. Bu çerçevede, AYM, önümüzdeki günlerde belirleyeceği bir günde söz konusu yasa maddesi hakkında iptal edilmesi ya da edilmemesi yönünde karar alacak.

Dezenformasyon Yasası Anayasa Mahkemesi’nde

AKP ile MHP’nin Meclis’te oy çokluğuyla yasalaştırdığı “Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun”, 18 Ekim’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Bunun üzerine CHP, aynı gün öncelikle 7418 sayılı Kanun’un 29’ncu maddesinin acilen yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle AYM’ye başvurmuştu.

Kanunda bu suç hükmü, “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır” şeklinde yasalaştı. Ayrıca yasada, “Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır” denildi. Dolayısıyla AYM gündemindeki bu hüküm uyarınca medya ve sosyal medyadaki tüm içerikler ile ilgili “hatalı bilgi” olduğu iddiasıyla içerik sahibi hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası talep edilmesi mümkün. Bu suçun uygulanmasıyla Türkiye’de Genel Seçimler ile Cumhurbaşkanlığı Seçimi süreci öncesinde basın ve ifade özgürlüğü kısıtlanarak, toplumsal atmosferde baskı yaratıldığı görüşü dile getiriliyor.

VOA tarafından geçilen AYM Dezenformasyon Gerekçeli Maddeyi Görüşecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AYM Dezenformasyon Gerekçeli Maddeyi Görüşecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AYM Dezenformasyon Gerekçeli Maddeyi Görüşecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.