Avusturya’da Aşı Zorunluluğu Yasası Yürürlüğe Girdi

Avusturya’da Aşı Zorunluluğu Yasası Yürürlüğe Girdi

ABONE OL
16:45 - 01/02/2022 16:45
Avusturya’da Aşı Zorunluluğu Yasası Yürürlüğe Girdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Avusturya, Avrupa’da herkese aşı zorunluluğu getiren ilk ülke oldu. Bugün yürürlüğe giren yasayla, ülkede 18 yaşından büyük herkesin COVID-19 aşısı yaptırması zorunlu hale getirildi.

Avusturya’da kamuoyunda büyük tartışmalara ve kitlesel protesto gösterilerine neden olan yasa, geçen hafta Avusturya Meclisi’nde oylanmış, yasaya sağ popülist Özgürlük Partisi (FPÖ) dışında tüm partiler destek vermişti.

Bu arada Cumhurbaşkanı Van Bellen’in zorunlu aşı yasasını daha imzalamadığı, bu nedenle yürürlüğe giren yasanın uygulamasının daha birkaç gün alacağı belirtiliyor. Avusturya hükümeti, aşı zorunluluğunu kademeli olarak uygulamaya almayı planlıyor.

İlk etapta 15 Mart’a kadar bakanlıklar aşı zorunluluğuna ilişkin vatandaşları bilgilendirecek. Bu sürede ceza ve kontrol yapılmayacağını açıklayan yetkililer, daha sonra polisin gerekli gördüğü takdirde kişilerden aşı durumunu belgelemesini isteyebileceğini duyurdu. Bu tarihten sonra yapılan kontrollarda aşılanmamış kişiler 600 Euro ile 3 bin 600 Euro para cezasıyla karşı karşıya kalabilecek. Bu aşamada kontrolların dijital platformlarda yapılmasını sağlayacak teknik sistem kullanılmaya başlanacak.

Söz konusu teknik sistem üzerinden aşı yaptırmamışlara yönelik, sokaktaki kontrollardan bağımsız olarak cezai işlem uygulanacak. Aşı zorunluluğu, tıbbi gerekçelerle aşı yaptıramayanlar, hamileler ve geçmiş 6 ayda Corona virüsüne yakalananlar için geçerli olmayacak. Zorunlu aşı uygulamasının Ocak 2024’e kadar devam etmesi planlanıyor.

Yaklaşık 9 milyon nüfuslu Avusturya’da vatandaşların şimdiye kadar yüzde 72’si iki doz aşı yaptırdı. Avusturya hükümeti, aşı zorunluluğuna paralel, ülkede alınan kısıtlamaların kademeli olarak gevşetilmesine de karar verdi.

Bugünden itibaren geçerli olmak üzere aşısızlara yönelik sokağa çıkma kısıtlaması kaldırıldı. 5 Şubat’tan itibaren yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin kapanış saatleri 22.00’den 24.00’e uzatıldı. 12 Şubat’tan itibaren geçerli olmak koşuluyla, mağazalarda aşı ve hastalığı geçirmiş olma zorunluluğu belgesi gerekmeyeceği bildirildi. Bu arada, 3 doz aşı yaptırmış kişiler ek olarak test yaptırmadan Avusturya’ya girebilecek.

VOA tarafından geçilen Avusturya’da Aşı Zorunluluğu Yasası Yürürlüğe Girdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Avusturya’da Aşı Zorunluluğu Yasası Yürürlüğe Girdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Avusturya’da Aşı Zorunluluğu Yasası Yürürlüğe Girdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.