Avrupa Ülkeleri Önlemleri Gevşetecek mi?

Avrupa Ülkeleri Önlemleri Gevşetecek mi?

ABONE OL
03:10 - 11/04/2020 03:10
Avrupa Ülkeleri Önlemleri Gevşetecek mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Corona virüsü salgınıyla mücadele eden ülkeleri önlemleri vaktinden erken kaldırmamaları konusunda uyardı. WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus ‘’Önlemlerin gevşemesini biz de görmek istiyoruz ancak kaldırılmaları salgının ölümcül biçimde canlanmasına neden olabilir’’ dedi.

Tedros, İtalya, Almanya, İspanya ve Fransa gibi bazı Avrupa ülkelerinde salgının yavaşlamasını memnuniyetle karşıladığını söylese de 16 Afrika ülkesinde korkutucu bir tırmanışa geçtiğini bildirdi.

Tedros hiçbir ülkenin bu pandemiden muaf olmadığını da hatırlattı. Ancak bazı Avrupa ülkeleri sosyal hayat, ulaşım ve seyahatlerle ilgili bazı önlemleri gevşetmeyi gündemlerine aldı.

Avusturya, 14 Nisan’dan itibaren zaruri olmayan dükkanların 400 metrekareden küçükse kepenk açmalarına izin verecek. Bahçe ve hırdavat dükkanları da açılacak. Avusturya hükümeti 1 Mayıs’ta da vakalarda artış olmazsa alışveriş merkezlerini kuaförleri ve büyük dükkanları açacak. Restoranların ve otellerinse Mayıs ortasında açılması planlanıyor.

Çek Cumhuriyeti’nde hükümet, hobi ürünler satan dükkanları, yapı marketleri ve bisiklet dükkanları 7 Nisan’dan itibaren açtı. Ülkede açık hava aktiviteleriyle ilgili kurallar da gevşetildi. Paskalya bayramı sonrası, makul sebepleri olanların seyahatlerine de izin verileceği ve daha fazla dükkanın açılacağı açıklandı.

Danimarka’da 15 Nisan’da tüm anaokulları, etüt ve okullar yeniden açılıyor. 10’dan fazla kişinin bir araya gelmesi, restoran, spor salonu ve kuaförlerin kapatılması gibi yasaklar ise 10 Mayıs’tan önce sona ermeyecek.

Norveç de 7 Nisan’da önlemleri aşamalı olarak gevşetmeye başlayacağını bildirdi. 20 Nisan’da anaokulları, 27 Nisan’da da ilkokullar açılacak. Kuaförlerin ve güzellik merkezlerinin de bu ay açılması bekleniyor.

Almanya’da hükümet 14 Nisan’da Ulusal Bilim Akademisi’nin açıklayacağı tavsiyelere göre sosyal mesafe kurallarını gevşetmeyi gündemine aldı. Sağlık Bakanı Jens Spahn, ‘’Enfeksiyonlarda pozitif trend sürerse Paskalya tatilinden sonra kademeli olarak normal yaşama dönülmesi görüşülebilir’’ dedi.

İrlanda’nın da gündeminde gelecek haftalarda evde kalma kurallarını gevşetmek ve bazı dükkanların yeniden açılması var. Sağlık Bakanlığı aşamalı olarak yasakları kaldırmayı umuyor.

İspanya’da ülke çapında 26 Nisan’a kadar sürecek yasakların Mayıs’a kadar uzatılması bekleniyor. Ancak Pazar gününden itibaren kişilerin iş, gıda ya da ilaç için evlerinden çıkmalarına izin veriliyor.

İsviçre’de sınır kontrolları, okulların, barların ve restoranların kapalı kalması ve beşten fazla kişinin bir araya gelmesi gibi yasaklar 26 Nisan’a kadar sürecek. Hükümet bu yasakların nisan sonunda gevşetilebileceğini söylüyor.

Ukrayna’da Başbakan Denys Shmygal, Nisan sonuna doğru bazı kısıtlamaların gevşetilerek toplu ulaşımın yeniden açılabileceği ve halkın işe gitmesine izin verilebileceğini kaydetti.

Bazı Avrupa ülkelerinde durum belirsiz

Fransa’da ulusal karantinanın bitiş tarihi 15 Nisan ancak uzatılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yeni kararlarla ilgili 13 Nisan’da ulusa seslenecek. Halk şu anda dışarı çıkmak için gerekçe açıklayan özel bir belge doldurmak zorunda.

Yunanistan da hali hazırdaki kısıtlamaları 27 Nisan’da yeniden değerlendirecek. O güne kadar sokağa çıkma özel izne bağlı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban 9 Nisan’da ülke çapındaki karantinanın süresiz olarak uzatıldığını, hükümetin durumu her hafta değerlendireceğini bildirdi.

İtalya’da yasakların 3 Mayıs’a kadar uzatılması bekleniyor. Tüm işletmeleri kapatan, sokağa çıkmayı zaruri ihtiyaçlar dışından engelleyen yasakların bitiş tarihi 13 Nisan’dı. Yine de sağlık durumu elverirse bazı fabrikaların Nisan ayı bitmeden açılması gündemde.

Portekiz’de salgın kontrol altına alınana kadar dışarı çıkmama yasakları sürecek. okullar da akademil yıl süresince kapalı kalacak. Ülkede ilan edilen ulusal acil durum 17 Nisan’a kadar uzatıldı; zaruri olmayan tüm hizmetler durduruldu, halka evde kalma zorunluluğu getirildi.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, olağanüstü hali Mayıs ortasına kadar uzattı.

İsveç’te günlük hayata yönelik kısıtlamalar ağır olmasa da mevcut yasakların kaldırılması da gündemde değil. Huzurevleri ziyaretçilere kapalı, 50’den fazla kişinin bir araya gelmesi yasak, yüksek eğitim internet üzerinden sürdürülüyor. Halk evden çalışmaya ve seyahat etmemeye teşvik ediliyor. İlk ve orta dereceli okullarsa açık ve barlar sınırlı da olsa hizmeti sürdürüyor.

Hollanda’da hükümet barları, restoranları, spor merkezleri, anaokulları dahil birçok mekanı 28 Nisan’a kadar kapalı tutacak. Yasakların Mayıs ayına uzatılmasıyla ilgili ise henüz bir açıklama yok.

İngiltere’de uygulanan yasakların son bir tarihi yok. Hükümet vaka sayısı ve hastanede yatan hastaların sayısındaki düşüş kanıtlanana kadar önlemlerini sürdürecek.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.