Avrupa ülkeleri Fransa Cumhurbaşkanı’nın Ukrayna’ya kara birliği gönderme fikrine karşı çıktı

Avrupa ülkeleri Fransa Cumhurbaşkanı’nın Ukrayna’ya kara birliği gönderme fikrine karşı çıktı

ABONE OL
21:24 - 27/02/2024 21:24
Avrupa ülkeleri Fransa Cumhurbaşkanı’nın Ukrayna’ya kara birliği gönderme fikrine karşı çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya, İngiltere ve diğer Avrupa ülkeleri Salı günü, Fransa’nın Ukrayna’ya kara birlikleri göndermeyi ima etmesinin ardından bu yönde bir planları olmadığını açıkladı. Kremlin ise böyle bir hareketin kaçınılmaz olarak Rusya ile NATO arasında çatışmaya yol açacağı uyarısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Batılı müttefiklerin Ukrayna’da Rusya’nın zafer kazanmasını engellemek için hiçbir seçeneği dışlamamaları gerektiğini söylemiş, ancak bu aşamada bir fikirbirliği olmadığını vurgulamıştı.

“Hiçbir olasılık dışlanmamalı. Rusya’nın kazanmaması için yapmamız gereken her şeyi yapacağız” diyen Macron, Rusya’nın işgaline karşı Ukrayna’ya nasıl destek verilebileceğini ele almak üzere Paris’te aceleyle toplanan Avrupalı liderler zirvesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Le Monde gazetesinin Fransız haber ajansı AFP’ye dayandırarak geçtiği habere göre, bugün bir İttifak yetkilisi, NATO’nun Ukrayna’ya muharebe birlikleri göndermeye yönelik “hiçbir planının” olmadığını söyledi. Yetkili, “NATO ve Müttefikler Ukrayna’ya benzeri görülmemiş askeri yardım sağlıyor. 2014’ten beri bunu yapıyoruz ve Rus işgalinden sonra vites yükselttik. Ancak NATO birliklerinin Ukrayna’da sahada savaşması yönünde herhangi bir plan yok” ifadelerini kullandı.

Macron’un yorumları, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e bağlı güçlerin Ukrayna’nın doğusunda savaş alanında kazanımlar elde ettiği ve Ukrayna tarafında mühimmat ve insan gücü sıkıntısının arttığı bir dönemde geldi.

Ancak Almanya, İngiltere, İspanya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti Salı günü, üçüncü yılına giren Ukrayna savaşına kara birlikleri gönderecekleri yönündeki iddialara mesafeli yaklaştı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz bir etkinlik sırasında yaptığı açıklamada “Ukrayna topraklarında Avrupa ülkeleri ya da NATO devletleri tarafından gönderilmiş hiçbir kara birliği ya da asker olmayacak” dedi.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius da aynı kararlılığı göstererek, Viyana’ya yaptığı bir ziyaret sırasında gazetecilere verdiği demeçte, “Sahaya inmek Almanya için bir seçenek değil” şeklinde konuştu.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck ise “Fransa’nın Ukrayna’yı nasıl daha güçlü bir şekilde destekleyebileceğini düşünmesinden memnuniyet duyuyorum, ancak bir öneride bulunmam gerekirse o zaman daha fazla silah gönderin” dedi.

Habeck, “Şu anda yapabileceğinizi yapın ve Ukrayna’ya şu anda gönderilebilecek mühimmat ve tankları verin” şeklinde konuştu.

Pazartesi günkü görüşmelerin ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupalı liderlerin artık Ukrayna’ya askeri yardımı hızlandırmanın bir yolu olarak Avrupa dışındaki ülkelerden silah tedarik etmeye istekli göründüklerini söyledi.

Almanya, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’y işgal etmesinden bu yana Kiev’e en çok askeri yardım yapan ikinci ülke. Ancak Almanya, NATO ittifakını Rusya ile doğrudan çatışmaya sürükleyecek adımlardan kaçınıyor.

Rusya’dan eleştiri

Kremlin, Avrupa ülkelerinin Ukrayna’ya kara birliği gönderme fikriyle ilgili acil bir uyarıda bulundu.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un sözleri sorulduğunda gazetecilere, “NATO ülkelerinden Ukrayna’ya belirli birliklerin gönderilmesi olasılığının tartışılıyor olması çok önemli yeni bir unsur” dedi.

Dimitri Peskov, NATO üyelerinin Ukrayna’da savaşmak üzere asker göndermesi halinde ortaya çıkabilecek riskler konusunda, “Bu durumda olasılıktan değil (doğrudan bir çatışmanın) kaçınılmazlığından bahsetmemiz gerekir” dedi.

Peskov, Batılı ülkelerin böyle bir senaryonun gerçekten kendi çıkarlarına uygun olup olmadığını düşünmeleri gerektiğini de kaydetti.

Rusya ve NATO’nun arkasındaki büyük güç olan ABD, dünyanın en büyük nükleer silah cephaneliğine sahip. Başkan Joe Biden, Rusya ve NATO arasındaki bir çatışmanın Üçüncü Dünya Savaşı’nı tetikleyebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Bir Beyaz Saray yetkilisi Pazartesi günü Reuters’e yaptığı açıklamada ABD’nin Ukrayna’da savaşmak üzere asker gönderme planının olmadığını, NATO birliklerinin de orada savaşmak üzere gönderilmeyeceğini söyledi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın sözcüsü Salı günü yaptığı açıklamada, İngiltere’nin Ukrayna’ya geniş çaplı bir asker gönderme planının olmadığını belirtirken, ülkede Kiev güçlerini desteklemeye yardımcı olan az sayıda personeli bulunduğunu kaydetti.

İspanya’daysa hükümet sözcüsü Pilar Alegria, İspanya’nın yardımları Kiev’e daha fazla silah ve diğer malzemelerin gönderilmesiyle sınırlamak istediğini söyledi.

Benzer bir şekilde, Ukrayna’nın sadık destekçileri olan Polonya ve Çek Cumhuriyeti başbakanları Salı günü Prag’da düzenledikleri basın toplantısında, Kiev’e daha fazla mühimmat sağlamak istediklerini, ancak asker gönderme planları olmadığını belirtti.

Çek Cumhuriyeti bu ay Kanada, Danimarka ve diğer ülkelerin desteğiyle Ukrayna’ya gönderilmek üzere üçüncü ülkelerden yüz binlerce mühimmatın hızlı bir şekilde satın alınmasını finanse etme planlarını açıkladı.

VOA tarafından geçilen Avrupa ülkeleri Fransa Cumhurbaşkanı’nın Ukrayna’ya kara birliği gönderme fikrine karşı çıktı, Kremlin Macron’u eleştirdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Avrupa ülkeleri Fransa Cumhurbaşkanı’nın Ukrayna’ya kara birliği gönderme fikrine karşı çıktı, Kremlin Macron’u eleştirdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Avrupa ülkeleri Fransa Cumhurbaşkanı’nın Ukrayna’ya kara birliği gönderme fikrine karşı çıktı, Kremlin Macron’u eleştirdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.