Avrupa Corona Paniği: Son Durum ve Alınan Önlemler

Avrupa Corona Paniği: Son Durum ve Alınan Önlemler

ABONE OL
00:46 - 04/02/2020 00:46
Avrupa Corona Paniği: Son Durum ve Alınan Önlemler
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa ülkeleri, ilk kez, Corona virüsü ile mücadele eden Çin dışında bir ülkede (Filipinler) ölüm vakasının meydana gelmesi üzerine, uluslararası seviyede önlem alınması için harekete geçti. Fransa Wuhan’dan 30 ayrı ülke vatandaşını Avrupa’ya taşırken, Almanya da G7 seviyesinde ‘ortak ve tek bir önlem alınması için ABD ile görüştü.

Çin’de virüse yakalananların sayısının 17 bini aşması, ölü sayısının da 400’e yaklaşması, üstelik virüsün kaynağı Wuhan kentine yüzlerce kilometre ötedeki kentlerde de karantina uygulamasına geçilmesi, Avrupa ülkelerinde korkuyu artırdı. Fransa ve Almanya Sağlık Bakanları ve Jens Spahn, G7 ülkeleri, seviyesinde “ortak ve tek bir önlem” alınması için harekete geçti.

Çin dışında ilk ölüm Filipinler’de yaşandı

Avrupa’da, 10’u Almanya, 6’sı Fransa ve 2’si İngiltere’de olmak üzere toplam 23 Corona Virüsü vakası tespit edildi. Hafta sonu, Filipinler’de bir ölüm vakası yaşanması üzerine, Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Amerikalı mevkidaşı ile görüşecek, bu konuda Avrupa ve Amerika’nın ortak önlemler etrafında birleşmesini istedi.

Fransız Sağlık Bakanı’nın da temaslarının ardından, G7 ülkesi sağlık bakanlarının tele-konferans yöntemiyle bir araya gelerek, alınacak ortak önlemleri belirlemesi kararlaştırıldı. Alman Sağlık Bakanı Spahn, “Eğer ayrı ayrı önlemler alırsak bu hiç bir işe yaramaz. Ortak bir mücadele metodu belirlemeliyiz” dedi. Fransa Sağlık Bakanı Agnes Buzyn de, “Fransa olarak, daha iyi bir uluslararası işbriliği için her türlü bilgi değişimine hazırız” diye konuştu.

Avrupa’da korku havası

Geçtiğimiz hafta Wuhan’dan 180 kişiyi ülkeye taşıyan Fransa hükümeti, dün de 30 ayrı ülkeye mensup 291 kişiyi daha Istres askeri havaalanına getirdi. Fransız Dışişleri’nden yapılan açıklamaya göre, bunlardan 64’ü Fransız, 190’ı ise diğer ülke vatandaşları. Yabancı yolcuların 135’i AB üyesi, 55’i ise Brezilya, Gürcistan, Meksika, Peru, Ruanda, Sırbistan ve İsviçre vatandaşı. Dışişleri, yabancı uyruklu yolcuların da tıpkı Fransızlar gibi sıkı sağlık denetimleri altında ülkeye getirildiğini ve 14 gün boyunca Fransa’da karantina altında tutulacağını da belirtti.

Fransa Halk Sağlığı Genel Müdürü Jerome Salomon, Fransa’da yeni Corona Virüsü epidemisine rastlanmadığını açıkladı. Salomon, “Ülkemizde epidermik bir bulaşma, virüsün zincirleme olarak bulaşması ya da topraklarımızda virüsün dolaşımı söz konusu değil” dedi. Sağlık Bakanlığı binasında basın toplantısı düzenleyen Salomon, “Şimdilik büyük kitleler için alınması gereken bir önlem yok. Fransa’da ortaya çıkan 6 vakanın durumu normal” dedi. Fransa’da virüse yakalandığı tespit edilen 80 yaşındaki bir Çinli turistin durumu ciddiyetini korurken, hayati risk taşımayan diğer vakalar Paris ve Bordeaux kentlerinde karantina altında tedavi ediliyor.

Rusya Kızıl Meydan’da maskeyle gezen turistler

Son olarak İngiltere’de 2 vaka ortaya çıkmasının ardından hasta sayısının 23’e çıkması üzerine, Avrupa Birliği, virüs ile ilgili bilimsel araştırmalar için 10 milyon Euro fon ayırdıklarını açıkladı.

Uçuşlar askıya alındı

Avrupalı 6 havayolu firması, Çin’e yapılan tüm uçuşlarını durdurdu. Air France- KLM, Austrian Airlines, Luthansa, British Airways ve Swiss Air, bu tarihi 29 Şubat’a kadar uzattı. Finnair ise 23 Mart’a kadar Çin’e yapılan tüm uçuşları askıya aldı.

Fransa ve Almanya’dan sonra İtalya da Wuhan’daki 67 vatandaşını getirme kararı aldı. İtalya, 28 Nisan’a kadar, Çin’in yanısıra Honkong, Taipei ve Macao’ya uçuşları durdurdu. İtalya ayrıca, 13 Şubat’a kadar, acil durumlar hariç Çin’e vizeleri kaldırdı. Turizm sektörü büyük zarar gören İtalya’da Venedik karnavalı rezervasyonları önemli oranda boş kaldı.

Çin’de bulunan Avrupa ülkeleri konsoloslukları, Çinliler’e vize verme işlemlerini askıya aldı. Çek Cumhuriyeti vize işlemlerini tümüyle durdururken, Lüksemburg sadece çok acil durum içeren dosyalara vize vereceğini açıkladı.

Cezaevinde mahkumlar maske üretiyor

Şimdiye kadar hiçbir virüs vakası bulunmayan Macaristan’da, önlem amaçlı iki büyük cezaevinde koruyucu maske üretimine geçildi. Her iki hapishanede mahkumlardan oluşan iki ekip 12 saat çalışarak günde 20 bin maske üretiyor. Macaristan hükümeti, ülkenin çeşitli bölgelerinde de 320 binden fazla koruyucu ürün depoladı.

Vatikan, Çin halkına yardım etmek için 700 bin maske gönderdiğini açıkladı.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.