ATSO’nun Cumhuriyetin 100. Yılı Eser Fikri Yarışması

ATSO’nun Cumhuriyetin 100. Yılı Eser Fikri Yarışması

ABONE OL
22:49 - 11/11/2021 22:49
ATSO’nun Cumhuriyetin 100. Yılı Eser Fikri Yarışması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) Cumhuriyetin 100. Yıldönümü nedeniyle kalıcı eser yaratmak amacıyla düzenlediği ‘’Cumhuriyetimizin 100. Yılı Eseri Projesi Fikir Yarışması’’ tamamlandı.

ATSO’nun düzenlediği Cumhuriyetimizin 100. Yılı Eseri Projesi Fikir Yarışması’na her kesim ve her yaş grubundan 160’a yakın eser katıldı. ATSO Çalışma Grubu tarafından yapılan değerlendirmede 10 proje dikkat çekti. Yarışmada ilk 10’a giren proje sahiplerine 5’er bin lira teşvik ödülü verildi.

ATSO Meclis Salonunda düzenlenen ödül töreninde Cumhuriyetimizin 100. Yılı Eseri Projesi Fikir Yarışması’nda ilk 10’a giren proje sahipleri, eserleri hakkında bilgi verdi.

ATSO Başkanı Davut Çetin, Dünyada bütün milletler için ulusal bayramların yüzüncü yıldönümlerinin büyük değer taşıdığını söyledi. Yüzüncü yıllarda tarihi anlatan ve geleceğe mesaj veren eserlerin yapıldığını ifade eden Çetin, şunları kaydetti.

‘’Antalya, Cumhuriyet şehri olarak gelişmiş ve bugüne gelmiştir. Türkiye’nin vitrini olan şehrimizde Atatürk’ü ve Cumhuriyeti gelecek nesillere ve milyonlarca ziyaretçiye anlatacak 100. Yıl eseri Atatürk’e, Cumhuriyetimizin kurucularına karşı vefa borcumuzdur. Biz 100. Yıl projesini bu düşünceyle başlattık. Toplumun her kesiminde farkındalık oluşsun, Cumhuriyetimizin 100. Yılı heyecanı şimdiden başlasın istedik. Bu projenin kamu kurumlarımızın, yerel yönetimlerimizin, sivil toplumumuzun, halkımızın katılımıyla gerçekleşmesini arzu ediyoruz.’’

Farkındalık yaratmak amacıyla bu yarışmayı düzenlediklerini anlatan Çetin, bundan sonraki çalışmalarının da bu konuda çalıştay düzenleyerek kurum ve kuruluşların görüş ve önerilerini alacaklarını belirtti. Davut Çetin, şunları kaydetti.

‘’Fikir ve proje önerisi çağrımıza her yaştan, her kesimden, her eğitim düzeyinden katılım oldu ve bu bizi gerçekten mutlu etti. Kendimiz Antalya’yı temsil eden bir örnek grup oluşturmaya kalksaydık bundan daha iyisini yapamazdık.’’

İlhan Koman’ın Akdeniz Heykeli…

Çetin, proje fikir başvurularında benzer fikir ve önerinin çok olduğunu Antalya’da Cumhuriyetin 100. Yılı eseri için en çok önerilen projeler arasında birkaç konunun öne çıktığına dikkat çekti. Davut Çetin, önerileri şöyle sıraladı.

‘’İlhan Koman’ın Akdeniz Heykeli’nin Antalya’ya getirilmesi veya replikasyon yapılması konusunda çok öneri geldiğini görüyoruz.

100. Yıl kulesi yapılması yönünde öneriler geldi. Müze, opera sarayı, kütüphane türünde öneriler oldu. Düden şelalesi, su temalı fikirler geldi. Atatürk temalı park, bilim-sanat köyü projeleri var. Deniz üzerinde kule, denizaltı müzesi önerileri de yapıldı.

Bu temalar aslında halkımızın ortak istek ve önerilerini yansıtmaktadır. İlhan Koman’ın Akdeniz heykeli 20 yıldan bu yana Odamızda birkaç kez gündeme gelen, yönetim olarak ele alınan, çeşitli girişimlerde bulunduğumuz bir konuydu. Ancak, bir türlü kısmet olmadı.

Bu projede sadece fikrin güzel olması da yetmiyor, bizim paydaş kurumlarımızla birlikte, imkanlarımız ölçüsünde yapabileceğimiz bir proje olması gerekiyor. Dolayısıyla çalıştay sonrasında işin mali boyutuna, sürdürülebilirlik boyutuna da bakarak karar vereceğiz. ‘’

Antalya’ya da AKM gibi eser yapılsa

Her durumda tarihten geleceğe uzanan, Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık hedefini temsil eden güzel bir projenin ortaya çıkmasını dileyen ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya’ya da İstanbul AKM gibi bir eser yapılmasını istedi. Çetin, şöyle konuştu.

‘’Keşke dünyada yankı uyandıracak, Antalya’nın geleceğine de güç katacak bir eseri Antalya’da yaşayan herkesin katkısıyla, Hükümetimizin ve bütün kurum ve kuruluşların desteğiyle yapabilsek. İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi açılışı yapıldı, henüz görmedim, ama önceki mimariyle uyumlu, güzel bir proje olduğunu zannediyorum. Emeği ve katkısı geçen geçen herkese ve Hükümetimize bu sembol eser için teşekkür ediyoruz. Keşke Antalya’da da dünya çapında bir müze, opera sarayı yapılsa. Bu tür projeler bizim imkanlarımızla, yerel imkanlarla yapılamaz. Keşke Hükümet destek verse, bankalarımız, holdinglerimiz Türkiye’nin vitrini Antalya’da dünya çapında mimari bir eser yapılmasına katkı sağlasalar.’’

ATSO’nun Cumhuriyetimizin 100. Yılı Eseri Projesi Fikir Yarışması’nda teşvik alan ilk 10 eser ve sahiplerinin isimleri şöyle.

-Serdar Alp Öztürk/Atatürk Bilim-Sanat Köyü ve Ödülleri Projesi,

-Batu Açıkbaş/100. Yıl Cumhuriyet Kütüphanesi Projesi

-Ercan Evren/ Teknikverievi Projesi

-Selahattin Çelik/Sonsuzluk Anıtı Projesi

-Mehmet Arda adına Fahrettin Arda/Opera Binası Projesi

-Cem Güney Çevikbaş/100. Yıl Cumhuriyet Kulesi Projesi

-Celal Öziş/100. Yılda Nice 100 Yıllara Projesi,

-Defne Rengin Çetin/Antalya 100.Yıl Cumhuriyet Deniz Müzesi Projesi

-Dr. Vahap Vahapoğlu/100.Çınar Projesi

-Mediha Kaya/Cumhuriyetin Çocukları Sanat Galerisi Projesi

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.