“Ateşkes konusunda top artık Hamas’ta”  

“Ateşkes konusunda top artık Hamas’ta”  

ABONE OL
11:21 - 10/04/2024 11:21
“Ateşkes konusunda top artık Hamas’ta”  
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Refah’a olası kara harekatı konusunda bir tarih belirlediklerini söylemişti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise, “Tarih belirlendiyse de bizimle paylaşılmadı” dedi.

Biden yönetimi yetkilileri, Refah konusunda İsrail ile daha önce iptal edilen yüz yüze görüşmelerin önümüzdeki haftalarda yapılacağını belirtiyor.

İsrail basınında İsrail Savunma Bakanlığı’nın Refah’ın tahliye edilmesinde kullanılmak üzere 40 bin çadır satın aldığına ilişkin haberler yer almıştı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Gazze’nin kuzeyinden kaçan 1 milyondan fazla kişinin sığındığı Refah’ın “karadan işgalinin en iyi yöntem olmadığı” görüşünde olduklarını bir kez daha vurguladı.

ABD’nin Refah’a ilişkin bir tahliye planını görüp görmediği yönündeki soruyu cevaplayan Sullivan, “Masum sivillerin nasıl korunacağı, onlara nasıl barınma imkanı verileceğine ilişkin güvenilir ve uygulanabilir bir plan görmedim” ifadelerini kullandı.

Sullivan Beyaz Saray’daki basın toplantısında “Politikamızı İsrail’in atacağı somut adımlar belirleyecek” dedi

Salı günü Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısı sırasında bir gazeteci, Fransa’nın İsrail’in Gazze’ye insani yardımı arttırması için baskı ve yaptırım seçeneklerini gündeme getirdiğini ve Türkiye’nin İsrail ile ticarete karşı bazı adımlar attığını hatırlatarak ABD’nin benzer bir adım atıp atmayacağını sordu.

Jake Sullivan, “Politikamızı İsrail’in atacağı somut adımlar belirleyecek. İsrail’in politikası sürdürülebilir şekilde değişmezse, o zaman biz (politikamızı) değiştiririz” ifadelerini kullandı.

Ateşkes çabalarında son durum

Mısır’ın başkenti Kahire’de bölgede ateşkesin sağlanması ve Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest kalması için anlaşmaya yönelik Pazartesi yapılan görüşmelere CIA Direktörü William Burns de katılmıştı.

İsrail Savaş Kabinesi son ateşkes teklifini değerlendirmek için toplanırken, Hamas da teklifi inceleyeceklerini belirtti.

Blinken Washington’da İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron’la basın toplantısı düzenledi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, son teklifin son derece ciddi olduğunu ve Hamas tarafından kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Beyaz Saray yetkilileri de, ateşkes teklifi konusunda topun artık Hamas’ta olduğunu belirtiyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “İsrail’in bazı adımlar attığını gördük. Katar Başbakanı ile bugün görüştüm. Henüz Hamas’tan cevap almadıklarını söyledi” dedi.

Kamala Harris rehinelerin aileleriyle görüştü

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Hamas’ın elinde rehin bulunan Amerikan vatandaşlarının aileleriyle biraraya geldi.

Görüşmenin ardından Beyaz Saray’dan ayrılmadan önce basın mensuplarına açıklama yapan Amerikan vatandaşı Hersh Goldberg’ün annesi Rachel Goldberg verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi; “Sonuç istiyoruz” dedi.

Rachel Goldberg, “Görüştüğümüz şeylerden biri, iki hakikati aynı anda gözetebileceğimizdi. Gazze’deki masum sivillerin acı çektiğini düşünebilir ve aynı zamanda rehinelerin kendi rızaları dışında tutulmalarının korkunç ve uluslararası hukuka aykırı olduğunun da bilincinde olabilirsiniz” dedi.

Bir diğer rehine yakını Jonathan Polen da, “Umutlu olmaktan başka seçeneğimiz yok” diyerek bir an önce anlaşmaya varılması beklentisini dile getirdi.

Tarafların bir süredir yürüttüğü görüşmelerde, Gazze’den ayrılmak zorunda kalan Filistinliler’in dönüşü, kaç Filistinli mahkumun serbest kalacağı ve bölgede sağlanacak acil bir ateşkesin kalıcı bir ateşkese nasıl dönüşeceğine ilişkin görüş ayrılıkları bulunuyordu.

VOA tarafından geçilen “Ateşkes konusunda top artık Hamas’ta”   haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Ateşkes konusunda top artık Hamas’ta”   haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Ateşkes konusunda top artık Hamas’ta”   haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.