‘‘Aşılılar Aşı Olmayanları da Koruyor’’ 

‘‘Aşılılar Aşı Olmayanları da Koruyor’’ 

ABONE OL
19:30 - 04/08/2021 19:30
‘‘Aşılılar Aşı Olmayanları da Koruyor’’ 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Corona virüsü vakalarındaki artış, Amerika’nın Florida eyaletini bir hastane kriziyle karşı karşıya bıraktı. Çoğu aşısız olan hastalar daha genç yaşta ve durumları daha ağır. Bunların çoğu aşılama oranlarının düşük olduğu ABD’nin güneyinde hızla yayılan Delta varyantına yakalanmış durumda.

3 Ağustos’ta yapılan bir basın toplantısında Amerika Salgın Hastalık Topluluğu’ndan doktorlar hem ABD’de hem de diğer ülkelerde daha fazla aşılama yapılması ve daha fazla test uygulanması çağrısında bulundu.

İlk olarak Hindistan’da görülen Delta varyantı dünya genelinde hızla yayılıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Başkanı Racheal Walensky, bu varyant için ‘‘aşılanmayanların pandemisi’’ sözlerini kullanmış ve bunun bilinen en bulaşıcı solunum hastalıklarından biri olduğunu söylemişti. Delta varyantı aşı olanları da hasta edebiliyor.

Amerika Salgın Hastalık Topluluğu’ndan Doktor Ricardo Franco, Delta vakalarının Alabama Üniversite Hastanesi’ndeki yeni vakaların yüzde 89’unu oluşturduğunu söyledi ve hastaneye kaldırılanların yüzde 97’sinin aşısız olduğuna dikkat çekti. Franco ayrıca Delta varyantının bulaşıcılığının orijinal virüsün iki katı olduğunu belirtti.

Franco, ‘‘Enfeksiyonların büyük çoğunluğu aşısızlar arasında görülüyor. COVID izleme verilerine göre aşılı bir kişinin Delta varyantına yakalanma oranı aşısızlara göre sekiz kat az, hastaneye yatma oranı 25 kat az ve eğer hastaneye yatarsa Corona virüsünden ölme oranı da 25 kat daha az’’ dedi.

‘‘Bu verilerden varılan sonuç aşının Delta dalgasına karşı etkili olduğu’’ diyen Franco, ‘‘Daha önemlisi aşılamanın yoğun olduğu yerlerde aşılı olanların oluşturduğu sürü bağışıklığı aşı olmayanları da koruyor’’ diye konuştu.

Franco, sürü bağışıklığının daha fazla kişi aşı oldukça daha etkili olacağını belirtti. Ancak uzmana göre salgının başına göre daha az test yapıldığı için kimlerde Delta varyantı olduğu ve bunun nereye yayıldığını gözlemlemek zorlaşıyor.

Pennsylvania Üniversitesi’nden Ezekiel Emanuel ise ‘‘Sadece ABD odaklı olmayı bırakmamız lazım. Bu varyantlar, özellikle de Delta varyantı özelinde ülke dışından buraya geliyor. Yani dünyayı aşılamak en önemli öncelik olmalı. Yeni bir varyantın nerede ortaya çıkacağını bilmiyoruz’’ dedi.

Emanuel’e göre virüsün yayılma hızı azalıncaya kadar en iyi koruma kamuya açık kapalı mekanlarda ve kalabalık açık alanlarda maske takmak.

VOA tarafından geçilen ‘‘Aşılılar Aşı Olmayanları da Koruyor’’  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ‘‘Aşılılar Aşı Olmayanları da Koruyor’’  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ‘‘Aşılılar Aşı Olmayanları da Koruyor’’  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.