Aşılamanın Başladığı Gaziantep’te Halk Kararsız

Aşılamanın Başladığı Gaziantep’te Halk Kararsız

ABONE OL
19:49 - 16/01/2021 19:49
Aşılamanın Başladığı Gaziantep’te Halk Kararsız
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Corona virüsü salgınının başlamasından itibaren tüm dünyanın beklediği aşı Türkiye’de de yapılmaya başlandı. Aşıda öncelik sağlık çalışanlarına verilirken, halk ise Çin’den gelen aşıya güvenmekte kararsız.

Pandemi sürecinde bulaşma ve ölüm sayısı olarak Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Gaziantep’te vaka sayısı büyük ölçüde azalırken, önceki gün başlanan aşılama işleminin ise tüm hastanelerin yanı sıra 164 aile sağlığı merkezinde yapılacağı belirtildi.

VOA Türkçe’ye konuşan Gaziantepliler güvenmedikleri için aşı olmayı düşünmediklerini ifade ederken, aşı olduktan sonra konuşan Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki ise, aşının virüsle mücadelede etkin rol oynayacağını belirterek, “Aşı olmamız tedbirleri elden bırakacağımız anlamına gelmiyor. Biz bu hastalığı henüz 1 yıldır tanıyoruz. Vatandaşlarımız aşı olsalar bile tedbiri elden bırakmasınlar’’ dedi.

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki

Gaziantepliler’in bazıları yapılacak aşının bir sonraki evresinin insanlara çip takma olduğu şeklindeki komplo teorilerine destek verirken, birçok kişi ise, virüsün Çin’in Wuhan kentinden tüm dünyaya yayıldığını, bu nedenle Çin’den gelen aşıyı olup olmamakta kararsız olduklarını belirtti.

‘Vaka sayısı yüzde 80 azaldı’’

Pandemide Gaziantep olarak şu anda son derece iyi bir duruma gelindiğine dikkat çeken Sağlık Müdürü Tiryaki, “Hastalığın zirve yaptığı Kasım ayı ile kıyasladığımız zaman şu anda vaka sayımız yüzde 80 oranında azalmış durumda. Ama bu azalmayı lütfen insanlarımız rahatlık olarak görmesinler, azalma demek şu anda dışarıda vakalarımızın hala oldukları anlamına geliyor. Bu da bulaş riskinin hala devam ettiği anlamına geliyor. Dün itibariyle biz de aşımızı olduk. Sağlık çalışanlarımızın aşısını biz birkaç gün içerisinde bitirmeyi düşünüyoruz. Daha sonra ise bakanlığın açıkladığı takvim dahilinde 65 yaş üstündekileri daha sonra ise kronik hastalıkları olanlar önceliklendirilecek. Yani herkes sistemden randevu alamayacak. Randevular önceliklendirme durumuna göre alınabiliyor. Bakanlığın açıkladığı takvimde aşı önceliği meslek guruplarına göre değil de daha çok, ‘sağlık bakanlığı, içişleri bakanlığı, milli savunma bakanlığı personeli’ şeklindeydi. Basın mensuplarıyla ilgili özel bir açıklama gelmedi ama sizlerin insanlarla çok fazla iç içe olduğunu biliyoruz. Bu konuyu bakanlığa da ilettik, büyük olasılıkla sizler de pek yakında öncelikli grup içerisinde yer alacaksınız diye düşünüyorum’’ şeklinde konuştu.

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki

‘’COVİD-19’u atlatmış kişilere 6 ay aşı yok’’

Daha önce Corona virüsüne yakalanan vatandaşların 6 aya kadar aşı olamayacaklarını belirten Dr. Tiryaki, “Sağlık çalışanlarında herhangi bir kısıtlama yok, sağlık çalışanı hastalığı geçirmiş olsa bile kendisi tercih ediyorsa aşı yaptırabilecek. Sağlık personeli dışındaki Covid-19’u atlatmış vatandaşlarımız, hastalıktan sonraki 6 ay içerisinde herhangi bir şekilde aşı işlemi yapılamıyor. Şu anda Gaziantep genelinde 164 tane aile sağlığı merkezinde aşılama işlemi başladı. Bunun yanı sıra, kamu hastaneleri, özel hastaneler ve üniversite hastanelerimizin tamamında aşı yapılacak. Sanıyorum 6 ay içerisinde tüm aşılama işlemini bitirmiş olacağız’’ diye konuştu.

Halkın aşı olsalar bile maske ve mesafe kurallarına uymaya devam etmeleri gerektiğine dikkat çeken Tiryaki, “Aşılama faaliyetlerimiz başladı, en kısa zamanda bitireceğiz. Hepimizin umudu aşılama sonrası bu hastalığın sadece ülkemizden değil tüm dünyadan temizlenmesi. Ancak aşı yapılacak olmamız tedbirleri elden bırakacağımız anlamına gelmiyor. Çünkü biz bu hastalığı henüz 1 yıldır tanıyoruz. Yapabileceği şeyleri henüz net bir şekilde bilmiyoruz. Bu yüzden insanlar aşı yapıldık diye rahat davranmasınlar, mutlaka maske, mesafe ve temizlik kurallarına uysunlar’’ ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen Aşılamanın Başladığı Gaziantep’te Halk Kararsız haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Aşılamanın Başladığı Gaziantep’te Halk Kararsız haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Aşılamanın Başladığı Gaziantep’te Halk Kararsız haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.