Aracınızdaki Şahsi Bilgiler Aleyhinizde Kullanılabilir mi?

Aracınızdaki Şahsi Bilgiler Aleyhinizde Kullanılabilir mi?

ABONE OL
15:09 - 09/06/2021 15:09
Aracınızdaki Şahsi Bilgiler Aleyhinizde Kullanılabilir mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Aracınızın ne kadar veri topladığını biliyor musunuz? Kişisel sürüş bilgileriniz korunuyor mu? Özel hayatın gizliliğini savunanlar endişeli, güvenlik uzmanlarıysa ABD’de güvenlik birimlerinin otomobillerin sakladığı verilere erişmek istediği konusunda sürücüleri uyarıyor. Bu durum özellikle göçmenler arasında kaygı uyandırıyor.

Güvenlik uzmanı Mark Rasch, aracınızın sakladığı bilgileri Bluetooth ya da Wi-Fi aracılığıyla telefonunuza aktarabileceğinizi ve böylece hangi bilgilerin araç tarafından saklandığını görebileceğinizi söylüyor.

‘‘Araç Üstü Tanı’’ (OBD) araçları olarak bilinen çipler ve yazılımlar aracınızın verilerini topluyor. Birçokları bunun sadece tamir amaçlı olduğunu düşünse de bu, günümüzde araçların sakladığı veri deryasının yalnızca küçük bir kısmı. Birçok sürücünün durumdan haberi bile yok.

‘‘Reklamcılar, sigortacılar ve güvenlik birimleri için altın madeni’’

Mark Rasch, araçlardan toplanan verilerin reklamcılar, sigortacılar ve güvenlik birimleri açısından altın madeni olduğunu söylüyor.

Bundan yaklaşık beş yıl önce ABD İç Güvenlik Bakanlığı araçlardan veri toplayan bir yazılımın eğitimine ev sahipliği yaptı.

Bu yazılımda, aracın kapısı açılıp kapandığında elleriniz direksiyonda olsun ya da olmasın durmanız, tekrar hareket etmeniz ve nereye gittiğinizle ilgili bilgiler saklanıyor.

Gümrük ve Sınır Muhafaza Dairesi, VOA’ya yaptığı açıklamada, sınırların güvenliğini sağlamak için adli bilişim teknolojileri kullanılarak delillerin incelendiğini kaydetmişti. Kurum araçlardan toplanan verilerden söz etmemişti.

Araçlarda saklanan özel bilgilerin fazla olması, özel hayatın gizliliğini savunanları endişelendiriyor.

Sınır güvenliğinin sağlanmasında kullanılıyor

Gümrük ve Sınır Muhafaza Dairesi’nin sınırda fazla yetkisi olduğunu söyleyen Elektronik Mahremiyet Bilgi Merkezi’nden John Davisson’a göre bu, Kongre’nin ve mahkemelerin anayasanın 4’üncü ek maddesiyle mahremiyeti daha iyi korumalarına duyulan ihtiyacı gösteriyor.

ABD Anayasası, mülkün makul olmayan bir şekilde aranmasına ve el konulmasına karşı koruma sağlıyor. Gümrük ve Sınır Muhafaza Dairesi ise mahkeme emri olmadan bilgisayarlara ve telefonlara el koyduğu için eleştiri alıyor. Ancak mahkemeler de devletin bu konuda ne kadar yetki sahibi olması gerektiği konusunda görüşbirliği içinde değil.

Texas A&M Taşımacılık Enstitüsü bilimadamlarından Johanna Zmud, ABD’nin Avrupa ve hatta Çin’in aksine mahremiyetle ilgili yasalarında federal düzeyde boşluklar olduğunu söylüyor. Bu nedenle de araçlardaki verilerin korunması konusunda çok az yasal düzenleme olduğunu belirtiyor.

Birçok araç sahibi gibi Juan Jose Reyes ve kızı Ana da telefonlarını yeni aldıkları araçlarıyla eşleştirmişti. Baba kız, arabalarında Bluetooth ile müzik dinleyebildikleri ve mesajlarını görebildikleri için memnunlardı.

Ancak bilgi-eğlence sisteminin, konumlarını gerçek zamanlı olarak yayınlarken arama kayıtlarını ve metin mesajlarını sakladığını öğrenince rahatsız oldular.

‘‘Kontrol araç sürücülerinde’’

General Motors, VOA’ya yaptığı açıklamada sistemin verileri nasıl kullandığı ve paylaştığının kullanıcıların kontrolunda olduğunu ve kullanıcıların onayını istediğini söyledi.

Ekvadorlu göçmen Jose Reyes’e göre bu üreticilerin sorumluluktan kaçmasının bir yolu.

Üreticiler saklanan verileri iptal edebilir ya da silebilir. Ancak kişisel verilerin örneğin kiralık bir araçta kalması durumu daha karmaşık hale getiriyor.

ABD Araç Kiralama Birliği, ABD Kongresi’nden veri silinmesini düzenleyecek bir yasayı geçirmesini isteyen koalisyonun bir parçası.

ABD Araç Kiralama Birliği’nden Greg Scott bu konuda federal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu, 200 farklı çeşit aracın her kiralamada eski verilerinin silinmesinin mümkün olmayacağını söylüyor.

Ekvadorlu göçmen Juan Jose ise göçmenlerin kaygılarından birini dile getiriyor ve sadece bir etnik gruba dahil olduğu için sınır polisinin ya da göçmenlik yetkililerinin özel bilgilerine diledikleri gibi erişmelerini istemediğini söylüyor.

VOA tarafından geçilen Aracınızdaki Şahsi Bilgiler Aleyhinizde Kullanılabilir mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Aracınızdaki Şahsi Bilgiler Aleyhinizde Kullanılabilir mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Aracınızdaki Şahsi Bilgiler Aleyhinizde Kullanılabilir mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.