Ara Seçimler Yaklaşırken Biden’a Destek Artıyor

Ara Seçimler Yaklaşırken Biden’a Destek Artıyor

ABONE OL
00:45 - 16/09/2022 00:45
Ara Seçimler Yaklaşırken Biden’a Destek Artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de yapılan son bir ankete göre, Başkan Joe Biden’ın popülaritesi bu yaz en düşük noktasındayken, önemli ölçüde arttı ancak ekonomiyi ele almasıyla ilgili endişeler devam ediyor.

Associated Press haber ajansı ile NORC Halkla İlişkiler Araştırma Merkezi’nin ortak anketine göre Biden’a verilen destek, Temmuz ayındaki yüzde 36’lık en düşük seviyesinde yüzde 45’e yükseldi.

Bu yükseliş, büyük ölçüde Kasım ayındaki ara seçimlere sadece iki ay kala Demokratlar’ın toparlanmasından kaynaklandı.

Benzin fiyatlarının zirve yaptığı ve Kongre’nin çıkmaza girdiği yaz ayları boyunca Demokratlar, Cumhuriyetçiler’e karşı büyük kayıplar yaşama ihtimaliyle karşı karşıya kalmıştı.

Ancak Demokrat Kongre üyelerinin bir dizi yasayı başarıyla geçirmesinin ardından, Amerikalılar’ın Başkan Biden konusunda olumlu görüşleri artmışa benziyor.

Ancak Amerikalı yetişkinlerin yüzde 53’ü Başkan’ı hala onaylamıyor ve ekonomi Biden için bir zaaf olmaya devam ediyor.

Ülke dirençli bir yüksek enflasyon döneminde geçerken ve Cumhuriyetçiler hane halkı bütçesini, yaklaşan ara seçimlerin ekseni haline getirmeye çalışırken, ankete katılanların sadece yüzde 38’i Biden’in ekonomi liderliğini onaylıyor.

Yine de anket, Biden ve Demokrat siyasetçilerin, seçmenlerin coşkusunu ve katılımını arttırmanın öncelikli olduğu bir dönemde ivme kazandıklarını gösteriyor.

Ortalama benzin fiyatlarının Haziran ayından bu yana yüzde 26 düşerek galon başına 3.71 dolara gerilemesi, enflasyon yüksek seyretmeye devam etse de aile bütçeleri üzerindeki baskıyı bir nebze azalttı.

Kongre ayrıca geçen ay ekonomiyi yeniden şekillendirebilecek ve karbon emisyonlarını azaltabilecek iki önemli yasa tasarısını kabul etti.

Biden, eski Başkan Donald Trump’ı açıkça demokrasiye temel bir tehdit olarak gösteriyor. Bu suçlama, Trump’ın Florida’daki evinde FBI tarafından yapılan aramada ABD hükümetine ait gizli belgelerin bulunmasının ardından yankı buldu.

Cumhuriyetçiler de Anayasa Mahkemesi’nin kürtaj hakkı kararını bozmasından bu yana dirençle karşı karşıya.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından enflasyon yükselirken Biden’ın onay oranı Mayıs, Haziran ya da Temmuz aylarında yüzde 40’ı geçmedi.

Başkan’ın şu anki onay oranı yılın ilk çeyreğindekine benziyor, ancak başkanlığının ilk dönemlerindeki zirvelerin hala gerisinde. Görev süresinin ilk altı ayında AP-NORC anketlerinde ortalama onay oranı yüzde 60 idi.

Biden’ın popülaritesindeki son artışın nedeni, yaz başında umutsuzluk belirtileri gösteren Demokratlar arasında yenilenen destek.

Temmuz ayında yüzde 65 olan Demokratlar’ın Biden’ın iş performansını onayı, son ankette yüzde 78’e çıktı. Demokratlar’ın yüzde 66’sı bugün ekonomi konusunda Biden’ı onaylarken, bu oran Haziran’da yüzde 54’tü.

Cumhuriyetçiler Biden hakkında daha önce olduğu gibi olumsuz düşünüyorlar. Her 10 Cumhuriyetçiden sadece 1’i Başkan’ı genel olarak ya da ekonomi konusunda onaylıyor. Bu oran, yaz başındaki oranlarla benzer.

Amerikalı yetişkinlerin yüzde 29’u ekonominin iyi durumda olduğunu söylerken, yüzde 71’i kötü durumda olduğunu söylüyor. Haziran ayında ise yüzde 20’si koşulların iyi, yüzde 79’u ise kötü olduğunu söylüyordu.

Demokratlar ise Haziran ayına kıyasla şu anda ekonomi konusunda daha olumlu. Ekonomiyi yüzde 46’lık kesim iyi, yüzde 31’lik kesim kötü durumda görüyor.

Cumhuriyetçiler büyük ölçüde olumsuz kalmaya devam ediyor; sadece yüzde 10’una göre koşullar iyi. Yüzde 90’ı ise ekonomik koşulların kötü olduğunu söylüyor.

Amerikalılar’ın yüzde 27’si ülkede işlerin doğru yönde gittiğini söylüyor. Bu oran Temmuz’da yüzde 17’ydi. Yüzde 72’lik kesimse işlerin yanlış yönde gittiğini söylüyor.

Demokratlar’ın yüzde 44’ü yani yarıya yakını iyimser bir bakış açısına sahip. Temmuz ayında bu oran yüzde 27’ydi. Cumhuriyetçiler’in ise sadece yüzde 9’u ülkenin gidişatı konusunda iyimser.

1054 yetişkinin katıldığı anket 9-12 Eylül tarihleri arasında NORC’un ABD nüfusunu temsil edecek şekilde tasarlanan olasılık temelli AmeriSpeak Paneli’nden alınan bir örneklem kullanılarak gerçekleştirildi. Tüm katılımcılar için örnekleme hata payı artı-eksi yüzde 3,9 puan.

VOA tarafından geçilen Ara Seçimler Yaklaşırken Biden’a Destek Artıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ara Seçimler Yaklaşırken Biden’a Destek Artıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ara Seçimler Yaklaşırken Biden’a Destek Artıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.