AP üyesi bir Alman milletvekilinin yardımcısı Çin adına casusluk yaptığı şüphesiyle tutuklandı

AP üyesi bir Alman milletvekilinin yardımcısı Çin adına casusluk yaptığı şüphesiyle tutuklandı

ABONE OL
16:27 - 23/04/2024 16:27
AP üyesi bir Alman milletvekilinin yardımcısı Çin adına casusluk yaptığı şüphesiyle tutuklandı
2

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da savcılık bugün, Avrupa Parlamentosu’nda yer alan bir Alman milletvekili için çalışan bir kişinin Çin adına casusluk yaptığı şüphesiyle gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltı, Almanya’da ayrı bir davada üç kişinin Çin adına casusluk yaptıkları gerekçesiyle tutuklanmasının ardından geldi.

Federal savcılık yaptığı açıklamada, gizlilik kuralları doğrultusunda sadece Jian G. olarak tanımlanan şüphelinin dün Almanya’nın doğusundaki Dresden kentinde gözaltına alındığını belirtti. Zanlının, 2019 yılından bu yana Avrupa Birliği yasama organında bir Alman milletvekili için çalıştığı belirtildi.

Açıklamada şüphelinin hangi milletvekili için çalıştığı bildirilmedi ancak Alman haber ajansı DPA, kimliği açıklanmayan güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde şüphelinin aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi’nden Maximilian Krah için çalıştığını öne sürdü.

Alman medyası da şüpheliyi Haziran başındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde partinin en büyük adayı olan Krah ile ilişkilendirdi.

Alman vatandaşı Jian G., bir Çin istihbarat teşkilatı için çalışmak ve Ocak ayında Avrupa Parlamentosu’ndaki müzakereler ve kararlar hakkında Çin’e defalarca bilgi aktarmakla suçlanıyor. Savcılık şüphelinin ayrıca, Almanya’daki Çinli muhalifleri de gözetlediğini iddia ediyor.

“İddialar son derece ciddi”

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, casusluk iddialarının “son derece ciddi” olduğunu söyledi.

Faeser, yaptığı açıklamada, “Çin istihbaratına yönelik, Avrupa Parlamentosu içerisinden casusluk yapıldığı doğrulanırsa bu, içeriden Avrupa demokrasisine yönelik bir saldırıdır” dedi.

“Böyle bir personeli çalıştıran herkes aynı zamanda sorumluluk taşır” diyen Feaser, davanın aydınlatılması gerektiğini belirterek “Tüm bağlantıların ve arka planın aydınlatılması gerekiyor” dedi.

Tutuklama haberi, Çin adına casusluk yaptığından ve potansiyel askeri kullanımlar için teknolojiye ilişkin bilgi aktarımını planladığından şüphelenilen üç Alman’ın ayrı bir davada tutuklanmasından bir gün sonra geldi.

Dün ayrıca İngiliz savcılar da, İngiltere Parlamentosu’nda çalışan eski bir araştırmacının da dahil olduğu iki kişinin, Çin adına casusluk yapmakla suçlandığını duyurdu.

Almanya’daki son tutuklamayla ilgili sorulara Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin Pekin’den yanıt verdi. “Avrupa’da Çin casusluğuna ilişkin son raporların tümü, Çin’i karalamak ve bastırmak amacıyla heyecan uyandırıyor” diyen Wenbin, “İlgili tarafları Çin’in casus tehdidi hakkında dezenformasyon yaymayı durdurmaya ve Çin’e yönelik siyasi manipülasyonu ve kötü niyetli karalamayı durdurmaya” çağırdı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bir hafta önce Pekin’e yaptığı üç günlük ziyaretin ardından Çin’in üst düzey liderleriyle Pekin’de bir araya gelmişti.

Geçen yıl Çin ile ilişkilere ilişkin yayımlanan bir stratejide Alman hükümeti, Çin’le “sistematik bir rekabete” ve ekonomik bağımlılık risklerini azaltma ihtiyacına dikkat çekti. İklim değişikliği gibi alanlarda Pekin ile çalışma arzusunu vurguladı. Bu belge aynı zamanda Çin’in casusluk faaliyetlerine karşı “kararlı eylem” sözü de içeriyordu.

VOA tarafından geçilen AP üyesi bir Alman milletvekilinin yardımcısı Çin adına casusluk yaptığı şüphesiyle tutuklandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. AP üyesi bir Alman milletvekilinin yardımcısı Çin adına casusluk yaptığı şüphesiyle tutuklandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan AP üyesi bir Alman milletvekilinin yardımcısı Çin adına casusluk yaptığı şüphesiyle tutuklandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.