Antalya markalaşma ile büyüyecek

Antalya markalaşma ile büyüyecek

ABONE OL
15:35 - 07/02/2021 15:35
Antalya markalaşma ile büyüyecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ülke ekonomisinin büyümesinde en çok katkısı olan ve ilk 3 il arasında bulunan Antalya iş dünyası ‘markalaşma’ ile zenginliğine daha da fazla katkı yapmak istiyor.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Adres Patent işbirliğiyle online ‘Marka Şehir Antalya’ paneli yapıldı.

ATB Başkan Yardımcısı Halil Bülbül, Covid-19’un sadece sağlık değil ekonomiler üzerinde de ciddi bir etki yarattığını, bu dönemde dijital çağa ayak uyduramayan, rekabet düzeyi düşük ve markalaşma sürecini tamamlayamamış firmaların geride kaldığı hatta ticari faaliyetlerini sonlandırdığına belirtti.

Antalya’nın tarihi değerleri doğası, iklimi ve kültürüyle marka şehir olduğunu anlatan Bülbül, şunları kaydetti.

‘’Antalya’nın tanınırlığı açısından sorun yok. Ancak elimizdeki potansiyeli kullanmada çokta da başarılı değiliz. Bizler hala deniz, kum, güneş ve iklim avantajlarını kullanarak, doğal markalarımızı sınırlı düzeyde tanıtarak gelir elde etme yolunu tercih ediyoruz. Oysa bizim ürettiğimiz ürünün katma değeri yüksek bir bölümünün bu topraklarda kalacağı markalaşmaya geçmemiz gerekiyor.’’

Markalaşmaya odaklandık

ATB’nin Antalya’nın markalaşma çalışmalarına önemli katkılar sağladıklarına dikkat çeken Halil Bülbül, kıyıda ve köşede kalmış yöresel ürünleri ekonomiye kazandırmak, kırsal ekonomiyi güçlendirmek için Türkiye’ye ‘’YÖREX’’ markasını kazandırdıklarını söyledi.

Antalya kent merkezinin en büyük yeşil alanı 2 bin 630 dönümlük Vakıf Çiftçiliğinin ranta kurban edilmesini önlemek için 29 yıllığına kiraladıklarını ve ‘Zeytinpark’ markasıyla zeytin ve zeytinyağı üretimine geçtiklerini vurgulayan Bülbül, şöyle konuştu.

‘’Bölgenin en önemli çeşidi olan Antalya Tavşan Yüreği zeytine coğrafi işaret aldık. Antalya’nın ülke ve dünya tanınırlığını ve marka değerini anımsatmak amacıyla ‘Şimdi Antalya Zamanı’ adlı sosyal medya çalışması yaptık. 5 yıldır devam eden bu çalışmamızın ise sosyal medya üzerinden sürdürebilirlik, kararlılık ve kent aidiyetimizi göstermemiz açısından önemli olduğunu düşünüyorum.’’

Adres Patent Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yüksel de, Antalya tarım ve turizmin yanında teknolojisiyle de son derece güçlü bir şehir olduğunu bildirdi. Antalya’nın İki yılda marka sayısını yüzde 44 artırdığını ifade eden Yüksel, ‘’Türkiye 2023’te 1 milyon patent hedefliyor. Bunu başarabilirsek dünyadaki en büyük 3-4 ekonomi ile bilek güreşi yapabiliriz” dedi.

Antalya marka başvurusunda 5’nci sırada

Sanayi ve Teknoloji Antalya İl Müdürü Ömer Ersoy da markalaşmış kentlerin ülke ekonomilerine ciddi katkı sağladığını söyledi.  Ersoy, şunları kaydetti.

‘’Antalya tarihi ve coğrafyasıyla dünyada tanınan ve markalaşan bir şehir… Ancak, Antalya son yıllarda sanayide de önemli gelişmeler gösteren bir şehir oldu. Antalya en çok marka başvurusunda bulunan 5’inci il. Antalya’dan 2020 yılında 136 patent, 71 faydalı model, 5 bin 225 marka, 510 tasarım başvurusu yapıldı. Antalya’da 7 coğrafi işaretli yöresel ürün bulunuyor. Şehrin marka değerini koruyacak işler yapmak öncelikli hedefimiz. Değerlerimizi artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz.”

Tarım Teknoparkı

Antalya Teknokent Genel Müdürü İbrahim Yavuz, Teknokentin de turizm, tarım ve sağlık teknolojisi alanlarında güçlenmeye çalıştığını bildirdi. Teknokentler arasında patentte 8. sırada olduklarını ifade eden Yavuz, ‘’Bu alanda markayız ama yeterli değil. Antalya pandemide teknolojik göçün yaşandığı şehir oldu. Bunu en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz.  Antalya’nın markalaşması için çok önemli olacak, içerisinde tohum teknoloji şirketleri, bitki ıslahı ve gen bankası olan Tarım Teknoparkı kuracağız” dedi.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Volkan Güler, Antalya’nın birçok değeriyle marka şehir olduğunu kaydetti. Güler de, “BAKA olarak var olanın üzerine ne ekleyebiliriz diye çalışıyoruz.  Özellikle sanayi ve tarım alanında yeni markaların yaratılması gerekiyor. Özellikle yöresel ürünlerin kentlerin markalaşmasında önemli rol oynuyor. BAKA olarak yöresel ürünlere özel destek sağlıyoruz’’ diye konuştu.

Türkiye patentte 0 yıl sonra dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girebilecek

Türk Patent Hareketi Platformu Başkanı Ali Çavuşoğlu ise ABD’nin 1911 yılında ulaştığı 1 milyon patent sayısına Türkiye’nin hala ulaşamadığına dikkat çekti. Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girebilecek potansiyeli olduğunu anlatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti.

‘’Bu rakama neden ulaşamayalım. Dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girebilecek potansiyelimiz var. Ülkemiz yerli ve yabancı dahil yılda 23 bin patenti hak etmiyor. 1,5 milyon ticari firma var, 100 binden fazla fabrika düzeyinde sanayicimiz, 2 milyona yakın esnaf, 1 milyona yakın mühendis, 200’den fazla üniversite, bin 500’den fazla AR-GE merkezi, 500’den fazla tasarım merkezi, 60’dan fazla teknopark ve milyonlarca gencimiz var. 10 yıl sonra patentte dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girebileceğimize inancım tam.”

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Odman Boztosun, Antalya’da markalaşma çalışmalarının maya tuttuğunu belirterek, “Tüm kurumlar hem fikri mülkiyet konusunda bilinçli hem de AR-GE ve inovasyonun önemini kavramış durumda. Antalya birçok ürünün tanıtımı konusunda çok iyi bir merkez” dedi.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.