Antalya İş dünyası da yaraları sarıyor

Antalya İş dünyası da yaraları sarıyor

ABONE OL
17:42 - 03/08/2021 17:42
Antalya İş dünyası da yaraları sarıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bir haftadır söndürme çalışmaları devam eden, 2’si orman işçisi olmak üzere 7 kişinin ölümüne, 30 bin dekar ekili alana zarar veren başta Manavgat olmak üzere Akseki, Alanya ve Gündoğmuş ilçelerinde devam eden orman yangınlarının yaralarını sarmak için iş dünyası da harekete geçti.

Manavgat yangın felaketi sürerken Ankara, Konya, Burdur, Isparta, İstanbul, İzmir, Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı gibi belediyeler başta olmak üzere vatandaşlar ve STK’ların yardımları devam ediyor. Antalya Büyükşehir ve Manavgat Belediyeleri Yardım Koordinasyon Merkezi kurarak yangında zarar gören vatandaşlara ulaştırıyor.

İş dünyası da özellikle Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır ile Manavgat TSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör ilk günden beri Manavgat yangın bölgesinden ayrılmadı.

İş dünyasından kampanya

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve ATSO Başkanı Davut Çetin, ATB Başkanı Ali Çandır ve MATSO başkanı Seydi Tahsin Güngör yaptıkları ortak açıklamada, Manavgat’taki orman yangında zarar gören vatandaşlar için yardım kampanyası başlatılması çağrısında bulundu.

Antalya Valiliği de kampanyaya destek verecekler için yangınla ilgili banka hesap numaralarını paylaştı. İş dünyasının temsilcileri ülke genelinde yardım çağrısında bulundu.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi.

‘’Antalya tarihinin en büyük orman yangını felaketini yaşıyoruz. Bu zor günlerinde hemşehrilerimizin yanında olmak, yanan ormanlarımızı yeniden yeşillendirmek için hepimize büyük görev düşüyor. Tüm oda ve borsalarımız ile iş insanlarını ve hemşehrilerimizi kampanyaya davet ediyoruz. Yaraların sarılması zaman alacak. Bölgede özellikle mobilya, ev tekstili, beyaz eşya ihtiyacı bulunuyor. Üreticilerden ve hemşehrilerimizden özellikle bu ürünlerle ilgili ayni yardımlara ağırlık vermelerini rica ediyoruz.’’

TOBB’dan yardım kampanyasına 5 milyon lira destek

ATSO ve ATB’nin girişimleriyle başlatılan yardım kampanyasına TOBB 5 milyon lira ile destek verdi. ATSO 500 bin lira, MATSO da 100 bin lira ile kampanyaya öncülük yaptı. ATB ise yangında zarar gören çiftçilerin ihtiyacını karşılamak üzere ilk etapta 100 ton saman ve hayvan yemini Manavgat yangın merkezine ulaştırdı.

OSB Başkanı Ali Bahar

Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Ali Bahar da, söndürme çalışmalarının hemen ardından yangının neden olduğu zararın boyutlarını ortaya koyan bir envanter hazırlanması gerektiğini belirtti.

Yangın bölgesinde sanayicilerle birlikte incelemelerde bulunan Bahar, Antalya OSB İtfaiye Müdürlüğüne ait tam donanımlı bir itfaiye aracının bölgeye sevk edildiğini, temel ihtiyaç maddeleri ile hayvan yeminden oluşan yardımları taşıyan araçları da Kızılay yetkililerine teslim edildiğini bildirdi.

Envanter çıkarılmalı

Söndürme ve soğutma çalışmalarından sonra bölgede zarar konusunda envanter çıkarılması gerektiğini ve bunu da şeffaf şekilde kamuoyuna açıklanması gerektiğini belirten Bahar, şunları kaydetti.

‘’Yangın için toplanmış bir para ya da başka yardımlar varsa halka açıklanmalıdır. Geri kalanın da tüm belediyelerimiz, Antalya’nın tüm dinamikleri tarafından karşılanması için bir iş birliğinin zorunluğu olduğunu düşünüyoruz. Bu iş birliği de yine şeffaf bir şekilde tüm kamuoyu ile tüm Antalya ile paylaşılmalıdır. Manavgat’ımızın yanındayız ve iş birliği içinde çalışmaya hazırız.’’

ANTGİAD

Antalya Genç İş İnsanları Derneği de (ANTGİAD) ilk günden bu yana yangın felaketinin yaşandığı bölgeye giderek temel gıda, temizlik malzemeleri, maske, eldiven ve dezenfektan gibi ihtiyaç malzemelerini bölgeye ulaştırmaya devam ediyor. Sert, ‘’Yaşanan felaketin boyutları çok büyük. Yangının hala sürmesi felaketin boyutlarını her dakika daha da artırıyor. SİAD’lar ve STK’lar olarak Manavgat için birliktelik zamanı. Manavgat için tüm STK’lar, iş örgütleri, kuruluşlar bir araya gelmeliyiz. Manavgat için güçlerimizi, enerjimizi birleştirmeli ve bir an önce yaraları sarmaya odaklanmalıyız’’ dedi.

7 kişi öldü

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 28 Temmuz’da başlayan Manavgat, Akseki, Gündoğmuş ve Alanya’ya yayılan yangınların devam ettiğini bildirdi. Böcek, şunları kaydetti

‘’Canımız, Manavgat’ımız, canlılarımız yanıyor. 7 vatandaşımızı kaybettik. Derdimiz yangının bir an önce söndürülmesidir. Alanya, Akseki, İbradı, Gündoğmuş’a uzanan yangınlar 6 gündür söndürülemiyor. Antalya Büyükşehir Belediye İtfaiyemiz, Orman Bölge Müdürlüğü ve diğer illerden gelen ekiplerimiz havadan karadan canla başla mücadele ederek söndürme çalışmalarını sürdürüyor. Bu yangını en kısa sürede söndürebilirsek içimiz biraz rahatlayacak ama acımız büyük. 7 canımızı kaybettik. Canımız yanıyor. Manavgat’ımız yanıyor.’’

Zor durumdayız

Bölgede elektriklerin olmadığını bu durumunda çalışmaları zorlaştırdığını anlatan Böcek, ‘’69 mahallemizde su yoktu. 73 jeneratörle su vermeye çalışıyoruz. İki mahallemiz dışında diğer mahallelere su veriyoruz. İki mahallemize de arazöz ve hazır paket su yardımıyla destek olmaya çalışıyoruz. Burada elektrikler yok. Zor durumdayız. Canımız, geleceğimiz, canlılarımız, Manavgat’ımız yanıyor. Ne yapılması gerekiyorsa gece gündüz bizim ekibimiz ormanın ekibi çalışıyor, artık büyüklerimiz de ne yapması gerekiyorsa yapsın artık” dedi.

Muhittin Böcek, yangın sürecinde 30 bin dekar ekili alan üzerinde 2 bin 800 yapı inşaatının kül olduğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan Antalya Büyükşehir Belediyesi, Manavgat Afet Koordinasyon Merkezi yangından zarar gören vatandaşların yaralarını sarmak için çalışmalarına devam ediyor. Çeltikçi Mahallesinde çiftçilere dağıtılmak üzere yem ve saman dağıtım merkezi kuruldu. Merkezde büyük ve küçükbaş hayvanların bakım ve tedavisi de yapılıyor.

Manavgat’ta 19 mahalle tamamen boşaltılırken 16 mahalle kısmen zarar gördü.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.