Antalya Büyükşehir’den ihracat ve sağlıklı gıda üretimi için biyolojik mücadele

Antalya Büyükşehir’den ihracat ve sağlıklı gıda üretimi için biyolojik mücadele

ABONE OL
20:47 - 16/06/2021 20:47
Antalya Büyükşehir’den ihracat ve sağlıklı gıda üretimi için biyolojik mücadele
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Büyükşehir Belediyesi, kırsaldan kente göçü önlemek ve kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla Alanya ilçesinde ipekböcekçiliği geliştirilecek, meyvelerde zirai ilaç kalıntısını önlemek amacıyla biyolojik mücadele, besiciler içinde hayvan sağlığı konularında destek başlattı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarım Hizmetleri Daire Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, belediye veteriner hekimleri ilçe ilçe gezerek, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkla uğraşan besicilerin ihtiyaçlarını belirliyor, daha fazla verim alınması amacıyla eğitim ve teknik destek veriyor.

Büyükşehir ekipleri Korkuteli’nin Yelten ve Yeşilyayla köylerinde büyükbaş hayvanlar için çok önemli olan ve süt verimini etkileyen tırnak ve ayak bakımı ile iç-dış parazit uygulaması gerçekleştirdi. Ayrıca vatandaşlara da hayvanların bakımı ve beslenmesi konusunda bilgiler verdi.

Alanya Sapadere ipekböcekçiliği üretim merkezi olacak

Antalya Büyükşehir Belediyesi, son yıllarda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalınan ipekböcekçiliğini geliştirmek üzere Alanya ilçesi Sapadere köyünde vatandaşlara dut fidanı desteği verirken, şimdi de köyde kullanılmayan ve atıl bulunan okul binasını ipekböcekçiliği eğitim merkezine dönüştürecek.

Milli Eğitim Müdürlüğü’nden devralınan bina için önümüzdeki günlerde ihale yapılacak.

Bu merkezde eğitim salonu, el işi ve dokuma atölyeleri, sergi salonu, tıbbi ve aromatik bitki işlem odası, paketleme odası ve idari birimler yer alacak. Bölgede İpekböcekçiliği Eğitim Merkezi hizmete girdiği zaman ürünlerin pazarlanmasında da Antalya Büyükşehir Belediyesi destek verecek. Böylece hem unutulmaya yüz tutmuş ipekböcekçiliği canlandırılacak hem de köy sakinleri kalkınacak.

Zirai ilaç kalıntısı önlenecek

Antalya Büyükşehir Belediyesi, sağlıklı tarım ürünleri tüketilmesi ve ihracatta önemli sorun haline gelen zirai ilaç kalıntısını (pestisit) önlemek amacıyla başta portakal olmak üzere meyve bahçelerinde biyolojik mücadele amacıyla üreticilere yararlı böcek dağıtmaya başladı.

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından 27 ton patates üzerinde üretilen 3 milyon predatör avcı böcek (Cryotolaemus montrouzieri), 6 milyon parazitoit (leptomastix dactylopii) olmak üzere toplam 9 milyon faydalı böcek üretimi gerçekleştirildi.

Belediye, yararlı böceklerle 35 bin dekar alanda 875 bin narenciye ağacı ve 35 bin dekar alanda 1 milyon 750 bin nar ağacında biyolojik mücadele yapılmasını hedefledi.

Bu kapsamda organik ve doğal ürünlerin üretilmesi ve halka sağlıklı bir şekilde ulaşması için üretilen böcekler Finike ilçesinde narenciye bahçelerine salınımına başlandı.

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Seda Özel, Büyükşehir Belediyesi olarak üreticiyi, tüketiciyi, tarımı ve doğayı koruyan biyolojik mücadeleyi artırmayı hedeflediklerini, yeni teknoloji ve teknik metotları tarıma kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.

Biyolojik mücadelenin dikkate alınması gerektiğini belirten Özel, ‘’faydalı böcekleri portakal ve turunçgil ağaç gövdelerine bıraktıklarını belirterek, ara ara gelip bahçenin durumunu, unlu bitlerin durumunu takip edeceklerini gerekirse takviyede bulunacaklarını söyledi.

Portakal ve narenciyede kalıntı sorunu olmayacak

Ziraat Mühendisi Hatice Parlak da unlu bit zararlısının özellikle turunçgil, Trabzon hurması ve narda ciddi ürün kayıplarına yol açtığını belirtti. Parlak, şunları kaydetti.

‘’Belediyenin başlattığı biyolojik mücadele ile işçilik maliyetlerimiz çok düşüyor. Kalıntı problemi olmuyor. Bitkinin bünyesine giren pestisit yok. İstediğiniz zaman ürünü hasat yapabiliyorsunuz. Sezon boyunca dört kez uygulamanız gereken ilacı uygulamıyorsunuz. Doğada bizim bilmediğimiz birçok faydalı böcek var. Unlu biti zirai ilaçla yok edelim derken doğada birçok faydalı böceği de yok ediyoruz. Faydalı böceklerimizle doğadaki dengeyi de korumuş oluyoruz.”

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.