Antalya Akıllı Lojistik Merkezi istiyor

Antalya Akıllı Lojistik Merkezi istiyor

ABONE OL
23:36 - 08/12/2021 23:36
Antalya Akıllı Lojistik Merkezi istiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

AR-GE ve E-ticaret firmaları artıyor, Antalya Akıllı Lojistik Merkezi istiyorç

Covid-19 salgın sürecinde e-ticaret firma sayısı 11 bine ulaşan Antalya, lojistik maliyetleri azaltmak amacıyla Akıllı Lojistik Merkezi’’ kurulmasını istiyor. Antalya OSB’de kurulacak teknoparkta yer alacak firmaların ise 2022 ve 2023 yıllarında toplamda yaklaşık 125 milyon TL’lik yatırım gerçekleştireceği ön görülüyor.

Tarım, turizm, ticaret, tekne (lüks yat), teknoloji, tıp ve tasarım sektörlerinde (7 T) gelişen Antalya’da başlatılan inovasyon ve Ar-Ge çalışmaları hızla gelişmeye başladı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) 2016’da başlattığı İnovasyon ödülleri çalışması yanında Antalya Organize Sanayi Bölgesinin de katkılarıyla OSB’de AR-GE merkezi kuran firma sayısı da artıyor.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın kurduğu ‘’İnovATSO’da genç girişimciler tarafından güvenlik robotu, yapay zeka destekli seyahat asistanı gibi projeler geliştiriliyor. ATSO ile Growtech fuar firması iş birliği ile tarım ve seracılık inovasyon yarışması dört yıldır devam ediyor.

Öte yandan ATSO, Akdeniz Üniversitesi ile Proje Pazarı gerçekleştirdi. ATSO Dış İlişkiler birimi tarafından da ayrıca çevreci dönüşüme yönelik bir proje fikri yarışması düzenledi.

ATSO Başkanı Davut Çetin, piyasada koşullar ne olursa olsun, inovasyon ve dijitalleşmenin kendileri açısından her zaman öncelikli olduğunu belirtti.

Bölgede 2018 yılında hazırladıkları ‘Antalya 4.0’ raporunda ticaret 4.0, turizm 4.0 denildiğinde birçok kişinin bunları konuşmanın erken dediğini anımsatan Çetin, ‘’Oysa şimdi turizmde ve ticarette yapay zekâ günlük bir iş haline geldi’’ dedi.

E-ticaret firma sayısı 11 bine ulaştı

Salgın sürecinde 2021’de perakende ticaret cirosunun yüzde 38, e-ticaretin de yüzde 80 artış gösterdiğine dikkat çeken Davut Çetin, şunları kaydetti.

‘’Biz yıllardır e-ticaret ve dijitalleşme konusunda çok sayıda eğitim, konferans düzenledik. Danışmanlık hizmeti verdik ve Antalya’da e-ticaretin gelişmesine önemli katkı sağladık. E-Ticaret yapan işletme sayısı 2019’da 2 bin 400 iken geçen 2020 yılında 9 bin 400’e çıktı. Şimdi e-ticaret yapan firma sayısında 11 bine ulaştık. Şu anda e-ticaret yapan firma açısından Türkiye’de beşinci, nüfus ve ekonomik büyüklüğe göre bakıldığında daha öndeyiz. Son dönemde e-ticaret ve kargo şirketlerinin komisyon ve fiyatları şikayet konusu olmaktadır. E-ticaret yapan üyelerimizin lojistik maliyetleri yüksek. Bu nedenle kent olarak maliyetleri düşürecek akıllı lojistik merkezi yapmalıyız. Kendi dağıtım sistemimizi kurmalıyız. Ticaret 4.0’da Antalya’da akıllı lojistik merkezi kurmamız gerektiğini de söylemiştik. Bu konuda çalışıyoruz, arazi bulsak biz yapacağız.’’

Antalya OSB Teknopark’ta 125 milyon liralık yatırım

Antalya OSB tarafından, bölgede 52 dönüm alanda Antalya OSB Teknik Parkı kuruluyor. OSB Teknopark ile alt ve üstyapı olanaklarıyla Antalya, Isparta ve Burdur OSB’lerinde faaliyet gösteren firmalar ile TR 61 Bölgesindeki girişimcilerin Ar-Ge faaliyetlerindeki etkinliklerini, üretim verimliliklerini ve karlılıklarını artırma hedeflendi.

Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, 2021 yılının, Antalya OSB Teknopark açısından verimli geçtiğini belirtti.

Antalya’da gerek OSB içerisinde gerekse dışında üretim yapan firmalardan Ar-Ge çalışmaları yaparak, yeni ürün geliştirmek isteyen firmaların Teknoparka başvuru yaptığını belirten Bahar, şunları kaydetti.

‘’Teknoparkımızın açık alanları, kendi Ar-Ge binasını kuracak olan ve hali hazırda sağlık, yazılım-otomasyon, biyoteknoloji, tarım, savunma sanayi, enerji gibi çok farklı sektörlerden oluşan bir mozaikte üretim yapan firmalara tahsis edilmiştir. Yeni ve yerli üretim yapma gayretinde olan firmalarımızın, 2022 ve 2023 yıllarında toplamda yaklaşık 125 milyon TL’lik yatırım gerçekleştireceği ön görülmektedir.’’

Antalya OSB Teknopark idari bina ve ofislerimizin açılışını 2022 yılında yapmayı planladıklarını anlatan Bahar, ‘’Antalya OSB Teknopark, Antalya’daki ikinci teknopark olarak faaliyet gösterecek olup, organize sanayi bölgemiz içerisinde yer alması sebebiyle ayrışmaktadır. Sanayinin merkezinde yer alan ve üretim yapan firmalarımız gerek prototip üretimleri gerekse yeni ürün geliştirme aşamalarında Antalya OSB Teknopark ekosisteminde olmanın avantajlarından yararlanacaklardır’’ dedi.

Öte yandan Muratpaşa Belediyesi de AR-GE ve inovasyon merkezi kurdu. Belediyenin Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezi’nde büyük bölümü yazılım olmak üzere 7 start-up firma çalışmalarını sürdürüyor.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.