Anne, baba, çocuk, düşmanca bir ilişki 

Anne, baba, çocuk, düşmanca bir ilişki 

ABONE OL
01:40 - 09/07/2019 01:40
Anne, baba, çocuk, düşmanca bir ilişki 
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Anne, baba, çocuk, düşmanca bir ilişki 

Psikanalist Şahap Eraslan, Kreuzberg Familiengarten salonunda düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak katıldı. „Anne, baba, çocuk, düşmanca bir ilişki “adlı toplantının möderatörlüğünü Ayşegül Ilgın yaptı.

Psikanalist Eraslan, “Anne, baba, çocuk ilişkisinde sadece sevgi yoktur. Düşmanlık nefret vardır. Biz bunları sanki yokmuş gibi davranırız. Bunu bir tarafa koyuyoruz. Bu sürekli yetişkinliğimizde başımıza bela oluyor. Konu bu aslında. Mutlak anne, baba, çocuk arasında sonsuz bir sevgi var. Ama negatif duygularda var. Bizim bunları algılayıp, nasıl baş edeceğimizle ilişkin bir şeyler vermeye çalışacağız.

Çocukla, anne, baba arasında seksüel bir ilişki de vardır bizim anladığımız anlamda değil. Çocukça bir şey. Günlük hayatımızda çocuk anne baba arasında düşmanca bir ilişki vardır. Bununla şunu söylemek istemiyorum. Çocuklar annelerini, babalarını öldürme hesabı yapar diye söylemiyorum. Fakat düşmanca da bir ilişki vardır. Mesela 5’yaşındaki çocuğa sokakta yürürken, anne babanın koluna girerse, hemen çocuk araya girer, onları ayırmak ister. İçinden beni sevsinler der. Telaşa kapılır. Tüm duygularımız yoğun bir ilişki içerisinde, yani ben anlık annemden nefret ederim. Severim de yanı, bizde mesela kötü bir duygudur, kıskançlığı entegre etmezseniz. Başka yerlerde başka biçimde başınıza bela oluyor. Biraz da kıskanç olacağız.

Ama bu birilerini yok edecek anlamında olmamalı. Anne, baba, çocuklar arasında kin nefret söylemleri düşmanlığa yol açabilir. Bilhassa ergenlik ve buluğ, çağında, çocuğun toplum yaşamındaki olumsuzluklara neden olabileceğini dile getiren Eraslan, “Bir de biz duyguları çok karıştıran bir toplumuz. Suçluluk duygusu, utanma duygusu, Allah’ı sever, korkar mıyız, babamızı sever miyiz, babamızdan korkar mıyız, hala bu soruların cevabını verilemiyor” dedi.

ha-ber.com/Orhan Önaldı
               

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.