“Anayasa Mahkemesi Yargıçlarına Emeklilik Yaşı Getirilsin”

“Anayasa Mahkemesi Yargıçlarına Emeklilik Yaşı Getirilsin”

ABONE OL
00:31 - 26/07/2022 00:31
“Anayasa Mahkemesi Yargıçlarına Emeklilik Yaşı Getirilsin”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Yapılan yeni ankete göre 3 Amerikalı’dan 2’si Anayasa Mahkemesi yargıçları için zorunlu emeklilik yaşı getirilmesine destek veriyor. Ankete göre Anayasa Mahkemesi’ne güven duymadıklarını söyleyenlerin sayısında da keskin bir artış var.

ABD Anayasa Mahkemesi’ne seçilen yargıçlar emekli olmadıkça ya da istifa etmedikçe ömür boyu görevde kalıyor.

Associated Press’in anketine katılanların yüzde 67’siyse yargıçların ömür boyu yerine belirli bir süre görevde kalmaları teklifine destek veriyor. Ankete katılan Demokratlar’ın yüzde 82’si; Cumhuriyetçiler’in de yüzde 57’si bu fikri destekliyor.

Anayasa Mahkemesi yargıçlarının belirli bir yaşa kadar emekliye ayrılmaları konusundaki görüşler de benzer çizgide.

ABD’lilerin çoğu kürtaj kararını onaylamıyor

Altı muhafazakar üç de liberal yargıcın görevde olduğu Anayasa Mahkemesi geçitğimiz ay Roe v. Wade olarak bilinen ve kürtaj hakkını anayasal hak olarak sayan kararı iptal etmiş ve eyaletler bu kararın ardından kürtajı yasaklayan adımlar atmıştı.

14-17 Temmuz arasında 1085 kişiyle yapılan ankete katılanların çoğu Anayasa Mahkemesi’nin kürtaj kararını onaylamıyor. Ankete katılanların yarısından fazlası kararın kendilerini üzdüğünü ya da öfkelendirdiğini belirtiyor.

Amerikalılar’ın yüzde 53’ü kararı onaylamazken, yüzde 30’u kararı onayladığını söylüyor. Ankete katılanlar bu konuda parti çizgisinde bölünmüş durumda. Cumhuriyetçiler’in yüzde 63’ü buna onay verirken, Demokratlar’ın yüzde 80’i onay vermiyor.

Anayasa Mahkemesi’ne güven azaldı

Ankete katılanların yüzde 43’ü mahkemeye güveni olmadığını belirtiyor. Bu oran üç ay önce yüzde 27’ydi. Cumhuriyetçiler arasındaysa mahkeme konusundaki görüşlerde iyileşme var.

Cumhuriyetçiler’in yüzde 34’ü mahkemeye çok güvendiğini belirtiyor. Bu oran önceki ankette yüzde 21’di.

Şu anda yaz tatilinde olan Anayasa Mahkemesi Ekim ayında yeniden davalara bakmaya başlayacak.

Üye sayısının artırılması teklifi

Amerikan Anayasası federal yargıçlara ömür boyu görevde kalma imkanı veriyor ancak son dönemde bu konuda değişiklik yapılması yönünde çağrılar var.

Başkan Biden’ın Anayasa Mahkemesi’nde olası değişiklikleri incelemek üzere görevlendirdiği komisyon yargıçlara görev süresi sınırı getirilmesi dahil olmak üzere bir dizi konuyu değerlendirdi.

Çalışmalarını geçtiğimiz yıl tamamlayan komisyonun üyeleri Kongre’nin bu konuda yasa geçirme yetkisinin olup olmadığı konusunda görüş ayrılığı yaşamıştı.

Biden’ın görevlendirdiği komisyonun incelediği bir başka teklif de Anayasa Mahkemesi’nde üye sayısının artırılması.

Ankete göre Amerikalılar’ın yüzde 34’ü buna destek verdiğini söylerken, yüzde 34’ü karşı olduğunu, yüzde 32’si de iki fikre de sahip olmadığını belirtiyor. Demokratlar’ın yüzde 52’si bu fikre destek verdiğini söylerken, Cumhuriyetçiler’in yüzde 61’i buna karşı olduğunu belirtiyor.

En yaşlı üye Clarence Thomas

Anayasa Mahkemesi’nin şu an en yaşlı üyesi 74 yaşındaki Clarence Thomas. Onu 72 yaşındaki Yargıç Samuel Alito takip ediyor. Anayasa Mahkemesi’nin liberal çizgideki yargıçlarından Ruth Bader Ginsburg 2020 yılında 87 yaşında ölene kadar görevde kalmıştı.

Yargıç Anthony Kennedy de 2018 yılında 81 yaşındayken emekli olmuştu. Yargıç Stephen Breyer da 83 yaşında emekliye ayrıldı. Ginsburg 27, Kennedy 30, Breyer da 28 yıl görevde kaldı.

Anayasa Mahkemesi’ne son beş yılda üye olan dört yargıç mahkeme üyelerinin yaş ortalamasını düşürdü. Üç yargıç 60’lı yaşlarında.

Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts 67, Yargıç Sonia Sotomayor 68, Yargıç Elena Kagan 62 yaşında. Diğer yargıçlarsa 50’li yaşlarında. Neil Gorsuch 54, Brett Kavanaugh 57, Amy Coney Barrett 50, Ketanji Brown Jackson da 51 yaşında.

VOA tarafından geçilen “Anayasa Mahkemesi Yargıçlarına Emeklilik Yaşı Getirilsin” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Anayasa Mahkemesi Yargıçlarına Emeklilik Yaşı Getirilsin” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Anayasa Mahkemesi Yargıçlarına Emeklilik Yaşı Getirilsin” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.