Amerika’nın ilk defa ilk 20’ye giremediği Dünya Mutluluk Raporu’nda Türkiye 98. sırada

Amerika’nın ilk defa ilk 20’ye giremediği Dünya Mutluluk Raporu’nda Türkiye 98. sırada

ABONE OL
12:55 - 20/03/2024 12:55
Amerika’nın ilk defa ilk 20’ye giremediği Dünya Mutluluk Raporu’nda Türkiye 98. sırada
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dünya Mutluluk Raporu’na göre Amerika, gençler arasında artan mutsuzluk nedeniyle 23. sırada yer alırken, Türkiye 143 ülke arasında 98. sırada kendine yer buldu.

Türkiye, ‘2024 Dünya Mutluluk Raporunda’ 143 ülke arasında 4,975 puanla 98. sırada yer aldı. 2024 Dünya Mutluluk Raporu’nda ilk üç sırada, İskandinav ülkeleri Finlandiya, Danimarka ve İzlanda yer aldı. Dünyanın en mutsuz ülkesi de son sırada yer alan Afganistan oldu.

Dünya Mutluluk Raporu, Küresel Mutluluk Konseyi üyesi bağımsız uzmanları tarafından, farklı sivil toplum kuruluşları, araştırma şirketleri, üniversiteler, sponsor kuruluşlar ve Birleşmiş Milletler’in desteğiyle aralıksız olarak son on iki yıldır 20 Mart BM Uluslararası Mutluluk gününde yayınlanıyor.

Türkiye’de gençlerin orta yaş ve orta yaş üstüne oranla daha mutsuz olduğu görüldü. Türkiye, raporun, 30 yaş altındaki genç yaşlar sıralamasında 101’inci sırada, 60 yaş üstü sıralamada ise 92’ inci sırada yer aldı. Türkiye, 2019 yılı raporunda 79’uncu sıradayken, 2020 raporunda 14 sıra gerileyerek 93’üncü, 2021 yılında ise 104. sırada yer almıştı. 2022 yılı raporunda ise Türkiye, sıralamada 18 basamak birden düşerek 146 ülke arasında 112. sırada yer bulmuştu.

Finlandiya, üst üste yedinci kez 7.741 puanla küresel mutluluk sıralamasında zirvede yer alırken, onu 7.583 puanla Danimarka takip etti. Raporda, ilk 10 ülkenin sıralaması COVID-19 salgını öncesinden bu yana değişmedi. İskandinav ülkelerinin beşi sıralamada ilk onda yer buldu.

23’üncü sırada yer alan ABD, sıralamada ilk kez ilk yirmi ülke arasına giremedi. ABD ile Almanya’nın geçen yıl 15 ve 16. sıradan bu yıl 23 ve 24. sıraya geriledi. Dünyanın birçok bölgesinde 30 yaşın altındakilerin genellikle 60 yaş ve üzerindekilerden daha mutlu olduğu belirtildi.

Mutluluk raporunda bölgelere göre de değişiklikler kaydedildi. Orta ve Doğu Avrupa, tüm yaş grupların büyük artışı kaydetti. Doğu Asya’da da özellikle yaşlı nüfusun mutluluk oranlarında büyük artışlar yaşandı. Güney Asya’da tüm yaş gruplarında, özellikle de orta yaş gruplarında mutluluk oranları düştü. ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın da aralarında bulunduğu ülke grubunda, gençler arasında mutluluk oranları yaşlılara göre iki kat daha fazla düşüş gösterdi.

Amerika ve Avrupa’nın batısında gençler arasında artan mutsuzluk hem ABD’yi hem de eski kıtanın bazı ülkelerini mutluluk listesinde aşağılara çekti

Amerikan Gallup şirketinin verilerinin, Oxford Üniversitesi’ndeki bir ekip tarafından analiz edilmesiyle oluşturulan liste için 143 ülkede insanlara sorular yöneltildi.

Katılımcılardan, 0-10 arasında yaşamlarıyla ilgili değerlendirme yapmaları isteniyor ve geçen üç yılın sonuçlarının ortalamasıyla sıralama oluşturuluyor.

Amerika’da 60 yaş ve üzerinin mutluluğu, ülkeyi küresel ölçekte 10. sıraya yerleştiriyor ancak 30 yaş altındakilerin mutsuzluğunun 62. sırada yer alması ülkeyi ilk 20’nin gerisine itti.

Raporun editörlerinden, Oxford’da ekonomi profesörü Jan-Emmanuel De Neve’e göre özellikle Kuzey Amerika’daki gençlik bugün orta yaş krizi yaşıyor.

Yaş grupları arasındaki mutluluk farkı Kanada, Japonya, bir dereceye kadar Fransa, Almanya, İngiltere’de de fazla.

Bütün bu ülkeler geçen yılla kıyaslandığında listede düşüş gösterdi.

Buna karşılık Avrupa’daki eski komünist ülkeler mutluluk oranında ilerleme kaydetti.

Rapora göre zengin ülkelerin aksine, genç insanlar bu ülkelerde yaşlı insanlardan daha kaliteli bir yaşama sahip.

De Neve, Slovenya, Çekya, Litvanya gibi ülkelerin ilk 20’ye girdiğine dikkat çekiyor ve bunun nedeninin bu ülkelerdeki gençler olduğunu belirtiyor.

VOA tarafından geçilen Amerika’nın ilk defa ilk 20’ye giremediği Dünya Mutluluk Raporu’nda Türkiye 98. sırada haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Amerika’nın ilk defa ilk 20’ye giremediği Dünya Mutluluk Raporu’nda Türkiye 98. sırada haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Amerika’nın ilk defa ilk 20’ye giremediği Dünya Mutluluk Raporu’nda Türkiye 98. sırada haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.