“Amerikan kamuoyunun İsrail’e verdiği destek geriliyor, çoğunluk ateşkesi destekliyor”

“Amerikan kamuoyunun İsrail’e verdiği destek geriliyor, çoğunluk ateşkesi destekliyor”

ABONE OL
22:59 - 15/11/2023 22:59
“Amerikan kamuoyunun İsrail’e verdiği destek geriliyor, çoğunluk ateşkesi destekliyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Son Reuters/Ipsos anketi, Amerikalılar’ın Gazze’de Hamas militanlarıyla çatışan İsrail’e verdiği desteğin düştüğünü ve çoğunluğun, insanlık krizine dönüşen çatışmaların durması için İsrail’in ateşkes çağrısı yapması gerektiğini düşündüğünü ortaya koydu.

İki gün içinde yapılan ve dün tamamlanan ankete katılanların yüzde 32’si, Amerika’nın çatışmalarda nasıl bir rol oynaması gerektiği sorusuna, “Amerika İsrail’i desteklemeli” yanıtını verdi. 12-13 Ekim’de yapılan ankette aynı soruya Amerika’nın İsrail’i desteklemesi gerektiği şeklinde yanıt verenlerin oranı yüzde 41’di.

“Amerika tarafsız arabulucu olmalı” şeklinde düşünen Amerikalılar’ın oranı ise Ekim ayında yüzde 27’yken bu ayki ankette yüzde 39’a yükseldi. Katılımcıların yüzde 4’ü Amerika’nın Filistinliler’i desteklemesi gerektiğini belirtirken yüzde 15’i Amerika’nın meseleye taraf olmaması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Başta daha yaşlı olan katılımcılar olmak üzere hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti destekçilerinin İsrail’e verdiği destekteki düşüş, 7 Ekim’deki Hamas baskını sonrasında İsrail’in haftalardır sürdürdüğü bombardımanı izliyor.

Son ankete katılanların yüzde 68’i, “İsrail ateşkes çağrısı yapmalı ve müzakere etmeye çalışmalı” şeklindeki ifadeye katıldıklarını gösterdi.

Anket sorularını yanıtlayan Demokrat Partililer’in yüzde 75’iyle Cumhuriyetçiler’in yüzde 50’si, ateşkes fikrine destek veriyor. Bu durum, İsrail’i ateşkese zorlaması yönünde Filistinliler dahil Arap liderlerin yaptığı çağrıları yanıtsız bırakan Demokrat Partili Başkan Joe Biden’ın tutumuyla örtüşmüyor.

Anketin İsrail açısından kaygı verici bir sonucu da İsrail’e yapılan silah yardımıyla ilgili. Katılımcıların yüzde 43’ü İsrail’e silah yardımı yapılmasına karşı çıkarken yüzde 31’i, silah yardımını desteklediğini bildirdi. Cumhuriyetçi Parti destekçisi katılımcılar İsrail’e silah desteği yapılması fikrini daha çok benimserken Demokrat Partili katılımcıların yaklaşık yarısı, bu fikre karşı çıkıyor.

Ukrayna’ya silah yardımı yapılmasını destekleyen katılımcı oranı ise yüzde 41 olarak kaydedildi. Yüzde 32’lik kesim Ukrayna’ya silah gönderilmesine karşı çıkarken geri kalan katılımcılar, emin olmadıklarını bildirdi. Ukrayna’ya silah gönderilmesini ise Demokrat seçmenler, Cumhuriyetçiler’e kıyasla daha fazla destekliyor.

VOA tarafından geçilen “Amerikan kamuoyunun İsrail’e verdiği destek geriliyor, çoğunluk ateşkesi destekliyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Amerikan kamuoyunun İsrail’e verdiği destek geriliyor, çoğunluk ateşkesi destekliyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Amerikan kamuoyunun İsrail’e verdiği destek geriliyor, çoğunluk ateşkesi destekliyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.