Amerikalılar’ın Yaklaşık Yarısı Ek İş Yapıyor

Amerikalılar’ın Yaklaşık Yarısı Ek İş Yapıyor

ABONE OL
21:23 - 11/07/2022 21:23
Amerikalılar’ın Yaklaşık Yarısı Ek İş Yapıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rekor seviyedeki enflasyon, akaryakıt başta olmak üzere fiyatlardaki artış bazı Amerikalılar’ı ek iş yapmaya zorluyor. Yapılan bir inceleme Amerikalılar’ın nerdeyse yarısına yakınının ek iş yaptığını ortaya koydu.

Ek iş yapan Amerikalılar’ın sayısı artıyor. Veriler bunu ortaya koyuyor.

Son dönemde rekor seviyedeki enflasyon, nerdeyse her sektördeki fiyatların önlenemez yükselişi,Amerikalılar’ı ikinci bir işe zorluyor.

Buna göre Amerikalılar’ın yüzde 44’ü ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ek iş yapıyor.

Sadece bu değil.

Sigorta şirketi Insuranks’ın anketine göre Amerikalılar’ın yüzde 28’i iki ek işi birden yürütüyor.

Ama ek işte ya da işlerde çalışmak, bunu yapanlar için yeterli bir gelir sağlıyor mu?

İşte orası biraz karışık.

Ankete göre ek işte çalışanlar bir ayda ortalama ekstra 483 dolar gelir elde ediyor.

The Unspoken Rules-Konuşulmayan Kurallar’ın yazarı Gorick NG’ye göre ek işe başlamadan önce insanlar amaçlarını belirlemeli.

Bu, daha fazla para kazanmak da olabilir, bir çıkış yolu bulmak ya da tam zamanlı işlerinde kullanmadıkları beceriler geliştirmek.

NG, insanların ek işi mali gerekçelerden, yeni beceriler geliştirmeye ya da yaratıcı bir çıkış yolu bulmaya kadar birçok rüyalarını hayata geçirmek için kullandıklarını düşünüyor.

‘Afford Anything’ podcastinin sunucusu Paula Pant’e göre de amacınız daha fazla para kazanmaksa ek iş bunun en anlamlı yolu olmayabilir.

Plant, ana işinizdeki geliriniz iyiyse zamanınızı terfiye ya da alanınızdaki uzmanlarla danışmalarda bulunmaya ayırmak daha iyidir diyor.

Mali planlamacı Anh Tran ise ek iş için hayatın neresinde olduğunuz da önemli diyor. Örneğin Tran’a göre eğer bir üniversite öğrencisiyseniz muhtemel bir ek iş için daha fazla vakit ayırabilirsiniz.

Öte yandan yeterince gelir elde edemediğiniz bir işte çalışıyorsanız ek bir iş daha fazla kazanmanın etkili bir yolu da olabilir.

Günün sonunda konu “kazandığınızla harcamanız arasındaki açığa dayanıyor” diyor Paula Pant.

Bütün bu değerlendirmeler ışığında ek iş bireylerin vereceği karar. Ancak son dönemde ekonomik zorluklar dahil bazı unsurların insanların duygu dünyasını olumsuz etkilediği rakamlara yansıyan bir gerçek.

Bunun en son göstergesi Gallup’un yaptığı bir anket.

Ankete göre dünyanın stresi ve endişe düzeyi rekor seviyelerde.

Ankette stres içinde olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 41, endişe içinde olduğunu kaydedenlerin oranı da yüzde 42.

Gallup’un Negatif Tecrübe Endeksi insanların beş ayrı olumsuz deneyimini oyluyor ve sonra da sonuçlar için bir endeks oluşturuyor. Bu endeks de 2021’de 33’le en yüksek çıktı.

Endeks 2006’dan bu yana sadece iki defa düşüş gösterdi, bunun dışında sürekli yükseliş eğiliminde.

Ankette umut verici rakamlar da yok değil.

Örneğin geçen yıl dünya genelinde öfkeli olduğunu belirtenlerin oranı 2020’yle kıyaslandığında 1 puan azalmış.

Buna ek olarak artış az olsa da 2020’yle kıyaslandığında daha çok kişi bir şeyler öğrenmekle ilgilendiğini ve daha da önemlisi, “gülmeye” yeniden başladığını belirtiyor.

Ek iş yapanların artmasında daha fazla insanın bir şeyler öğrenme isteği de etkili olmuş olabilir.

Gallup’un anketi Covid-19 salgınının hala etkisini gösterdiği, insanların salgının ve Rusya’nın Ukrayna işgalinin de tetiklediği enflasyonla yüzleşmek zorunda kaldığı bir dönemde gerçekleştirildi.

Amerika’da Kasım ayındaki seçimler yaklaştıkça insanları ek iş yapmaya zorlayan enflasyonun Demokratlar üzerindeki baskısı da artıyor.

Ülkede tartışma yaratan Anayasa Mahkemesi’nin kürtaj kararı Demokratlar’ın seçimdeki umutlarından biri.

Demokratlar, Amerikalılar’ın mahkemenin yaklaşık 50 yıl önceki kararı tersine çevirerek, özetle eyaletlere kürtajı yasaklama yetkisi veren kararını düşünerek oy vermelerini umuyor.

Cumhuriyetçiler ise halkın oy vermeye giderken aklında yakıt fiyatları ve enflasyonun olacağını belirtiyor.

Seçim sonuçlarını Amerikalılar’ın öncelikleri belirleyecek, önceliklerini anlamak için de Kasım ayını beklemek gerekiyor.

VOA tarafından geçilen Amerikalılar’ın Yaklaşık Yarısı Ek İş Yapıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Amerikalılar’ın Yaklaşık Yarısı Ek İş Yapıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Amerikalılar’ın Yaklaşık Yarısı Ek İş Yapıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.