“Amerikalılar’ın Ana Önceliği Virüs ve Ekonomi” 

“Amerikalılar’ın Ana Önceliği Virüs ve Ekonomi” 

ABONE OL
21:10 - 19/01/2021 21:10
“Amerikalılar’ın Ana Önceliği Virüs ve Ekonomi” 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Associated Press haber ajansı ve NORC Halkla İlişkiler Araştırma Merkezi’nin ortak düzenlediği yeni bir ankete göre, Joe Biden ABD’nin 46’ıncı başkanı olarak görevi devralmaya hazırlanırken, şu anda Amerikan halkı Corona virüsü salgını ve salgının ekonomiye verdiği zararın onarılmasını en öncelikli meseleler olarak görüyor.

Ankete katılanların yüzde 53’ü, yönetimin bu yıl öncelik vermesini istedikleri beş konudan biri olarak Corona virüsü salgınını gösterirken, yüzde 68’i de hala salgının olumsuz etkisi altında olan ekonomiden bir şekilde bahsetti. Açık uçlu bir soruya verilen yanıtlarda, Amerikan halkının bu iki önceliği, dış politika, göçmenlik, iklim değişikliği ya da ırksal eşitsizlik gibi konulara ağır basıyor. Anket sonuçları, Biden’ın siyasi kaderi üzerinde, yönetimin pandemiyi idaresinin belirleyici rol oynayacağını gösteriyor.

Biden geçen hafta, 1,9 trilyon dolarlık Corona virüsü yardım paketi teklifini açıklamış ve yönetiminin ilk 100 gününde 100 milyon kişinin aşı olacağının sözünü vermişti.

Anket, 6 Ocak’taki Kongre baskınının öncesinde, Aralık ayında yapıldı.

Geçen yıl siyah Amerikalı George Floyd’un beyaz bir polis memuru tarafından öldürülmesi ve sonrasındaki “Black Lives Matter” (Siyahların Hayatı Değerlidir) protestolarıyla ülke genelinde yaşanan travmaların bir yansıması olarak, ırksal eşitsizlik sorunu 2021 yılında Amerikalılar’ın öncelik listesinde keskin bir şekilde üst sıralara tırmandı. Ankete katılanların yüzde 24’ü, ırklar arası ilişkilerin kendileri açısından bir öncelik olduğunu belirtti. 2019’daki ankette bu görüşü ifade edenlerin oranı sadece yüzde 10’du.

Siyah Amerikalılar’ın yüzde 43’ü 2021’in öncelikli konuları arasında ırkçılık ve ırksal eşitsizlikten söz ederken, beyaz Amerikalılar arasında bu oran yüzde 22, Latin kökenlilerde de yüzde 21.

Ancak bu konu bile, Corona virüsü salgınına verilen önemle karşılaştırıldığında daha geride kalıyor.

Corona virüsünü ana sorun olarak değerlendirme eğiliminin Demokratlar’da Cumhuriyetçiler’e göre daha fazla olduğu da tespit edildi.

2021’de ana öncelikli konu olarak ekonomiden bir şekilde söz edenlerin oranı da geçen yıla göre yüzde 9 artarak yüzde 68’e yükseldi. Ayrıntılarına bakıldığındaysa, Amerikan halkının en çok odaklandığı unsurlar olarak özellikle işsizlik ve istihdam öne çıkıyor.

Anket ayrıca her 10 Amerikalı’dan 4’ünün Corona virüsü salgınından ayrı olarak sağlık sistemini öncelikli konular arasına aldığını ortaya koydu. Görüş bildirenlerin yaklaşık üçte biri dış politika konularını öncelikler listesine dahil ederken, benzer oranda bir kesim de bu yıl el atılması gereken ana sorun olarak siyaseti gösterdi.

Yeni gündem maddesi: seçim yasaları

Bu yılki ankete göre, Amerikalılar’ın önceliklerine bir yenisi eklendi: seçim yasaları. Trump’ın aylarca seçimlere hile karıştığı iddiasını savunmasından sonra Cumhuriyetçiler’in yüzde 14’ü seçim yasaları konusunun öncelikli bir sorun olduğu değerlendirmesini yaptı. Geçen yıl bu oran sadece yüzde 1’di.

Anket, Amerikan halkının bu yıl için daha iyimser olduğunu da ortaya koydu. Amerikalılar’ın yüzde 55’i, 2021’in kendileri açısından 2020’ye göre daha iyi geçmesini bekliyor. Geçen yıl ve önceki yılki anketlere göre halk arasında iyimserlik oranı artmış görünüyor. Ankete katılanların yüzde 54’ü de 2021’in ülke için de daha iyi bir yıl olmasını beklediklerini kaydeti. Demokratlar’ın dörtte üçü, ancak Cumhuriyetçiler’in ise sadece üçte biri, hem kendileri açısından hem de ülke için 2021’in 2020’den daha iyi geçeceği görüşünde.

VOA tarafından geçilen “Amerikalılar’ın Ana Önceliği Virüs ve Ekonomi”  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Amerikalılar’ın Ana Önceliği Virüs ve Ekonomi”  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Amerikalılar’ın Ana Önceliği Virüs ve Ekonomi”  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.