Amerikalılar İsrail’in Hamas saldırılarına verdiği karşılık konusunda fikir ayrılığı yaşıyor

Amerikalılar İsrail’in Hamas saldırılarına verdiği karşılık konusunda fikir ayrılığı yaşıyor

ABONE OL
15:09 - 09/11/2023 15:09
Amerikalılar İsrail’in Hamas saldırılarına verdiği karşılık konusunda fikir ayrılığı yaşıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de yapılan yeni bir ankete göre kamuoyu, İsrail-Hamas çatışmalarının başlamasından bu yana İsrail’i, Amerika’nın çıkar ve değerlerini paylaşan bir müttefik olarak görüyor. Ancak Amerikalılar, İsrail’in 7 Ekim’deki Hamas baskınına verdiği yanıtta ileri gidip gitmediği konusunda kutuplaşma yaşıyor.

Associated Press haber ajansı ve NORC Kamu İşleri Araştırma Merkezi tarafından 2-6 Kasım tarihleri arasında yapılan anket, Demokrat Partili seçmenler arasında, İsrail’e karşı şüpheler olduğunu da ortaya koyuyor. Bu görüşler, İsrail’in kendini savunma hakkına verdiği destekle Demokrat Parti’nin değişen öncelikleri arasında denge kurmaya çalışan Başkan Joe Biden için zorlayıcı bir durum olabilir.

Daha önce Ağustos ayında yapılan ankette katılımcıların sadece yüzde 32’si İsrail’i, Amerika’nın değerleri ve çıkarlarını paylaşan bir müttefik olarak gördüklerini söylemişti. Ancak Hamas’ın bin 400 İsrailli’nin ölümüyle sonuçlanan 7 Ekim saldırısı sonrasında yapılan son ankette bu oran, yüzde 44’e yükseldi.

Anket katılımcılarının sadece yüzde 36’sı, Hamas’a karşı verdikleri mücadelede İsrail ordusuna yardım sağlanmasının “aşırı derecede önemli” ya da “çok önemli” olduğu fikrini paylaştı. Yüzde 40 oranında anket katılımcısı ise İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde saldırılara verdiği yanıtın “fazla ileri gittiğini” ifade etti.

İsrail’in Hamas’a yönelik misillemesinin “aşırı” olduğu görüşünün Demokrat Partili anket katılımcıları arasında daha yaygın olduğu, yüzde 58’inin İsrail’in yanıtını “aşırı” bulduğu görülüyor.

Katılımcıların yüzde 38’si İsrail’in verdiği yanıtın dozunu “doğru” bulurken yüzde 18’lik kesim, İsrail’in Hamas’a yeterince sert yanıt vermediğini düşünüyor.

Ankete katılanların yüzde 60’ı, Amerika’nın Hamas’ın rehin aldığı ve Gazze’ye götürdüğü kişilerin serbest bırakılması için yardım etmesinin “aşırı önemli” ya da “çok önemli” olduğunu düşünüyor.

Katılımcıların yaklaşık yarısı ise Filistinli sivillere zarar gelmesinin önlenmesinin ya da Gazze’ye insani yardım sağlanmasının “aşırı önemli” ya da “çok önemli” olduğu görüşünde.

Amerikalılar’ın yüzde 63’ü, Başkan Joe Biden’ın İsrail-Hamas anlaşmazlığına verdiği yanıtı doğru bulmuyor. Bu oran, Başkan Biden’ın kamuoyundan aldığı destek oranıyla örtüşüyor.

Buna göre Amerikan kamuoyunun yüzde 60’ı, Biden’ın başkanlık koltuğunda gösterdiği performansı onaylamazken sadece yüzde 38’lik bir kesim, Biden’ın performansına onay veriyor.

Amerikalılar, mevcut çatışmalardan, Amerikan hükümetinin terör örgütü olarak tanımladığı Hamas’ı sorumlu tutuyor.

Anket katılımcılarının yüzde 66’sı, Hamas’ın son krizdeki sorumluluğunun çok büyük olduğunu ifade ederken İsrail’i sorumlu bulanların oranı yüzde 35 olarak kaydediliyor.

Katılımcıların yüzde 52’si ise İsrail-Hamas çatışmasının Amerika’daki Yahudiler’e karşı önyargıları arttıracağı konusunda “aşırı” ya da “çok” kaygılı olduklarını belirtiyor. Yüzde 40’lık bir kesim de son krizin Müslümanlar’a yönelik önyargıları tırmandıracağından endişeli.

VOA tarafından geçilen Amerikalılar İsrail’in Hamas saldırılarına verdiği karşılık konusunda fikir ayrılığı yaşıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Amerikalılar İsrail’in Hamas saldırılarına verdiği karşılık konusunda fikir ayrılığı yaşıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Amerikalılar İsrail’in Hamas saldırılarına verdiği karşılık konusunda fikir ayrılığı yaşıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.