Amerikalılar Arasında Rusya’ya Bakış Olumsuzlaşıyor

ABONE OL
20:53 - 07/03/2019 20:53
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Amerika merkezli Gallup araştırma şirketinin yaptığı son ankete göre, Amerikalıların Rusya hakkındaki görüşleri Sovyetler Birliği’nin çöküşünden bu yana en kötü düzeye geriledi.

Araştırmaya göre Amerikalıların yüzde 52’si Amerika’nın çıkarları açısından Rusya’yı doğrudan bir askeri tehdit olarak görüyor. Yine ankete katılanların üçte biri de Rusya’nın Amerika’nın en büyük düşmanı olduğunu düşünüyor. Böylece Gallup’un 6 ayda bir yaptığı araştırmada bir önceki ankette üst sırada bulunan Kuzey Kore’yi Rusya yerinden etmiş görünüyor.

Rusya hakkında olumsuz görüşe sahip olanların oranı bir puan artarak Gallup’un yaptığı anketlerdeki rekor düzeye ulaştı ve yüzde 73 oldu.

Ocak 2018 ‘de Moskova merkezli bağımsız kurum Levada Center tarafından yapılan araştırmada da Rusların üçte ikisinin Amerika’yı ana düşman olarak gördükleri ortaya çıkmıştı. Şu anda Amerika’daki sonuçlar da benzer bir orana ulaşmış durumda.

Rusya Bilim Akademisi Amerika ve Kanada Çalışmaları Enstitüsü’nden araştırmacı Pavel Sharikov, anket sonuçları kaygı verici olarak görünse de aslında durumun çok da umutsuz olmadığı görüşünde.

Sharikov, “Bana kalırsa bu sonuçların çıkmasına hem Washington hem de Moskova katkıda bulundu” diyor. Batılı ülkeler ve Amerika’nın Rusya’nın Kırım’ı ilhakı nedeniyle uyguladıkları yaptırımlar, Amerika seçimlerine Rusya’nın müdahale ettiği iddiaları, orta menzilli nükleer güç anlaşması INF’nin iptal edilmesi ve karşılıklı olarak kullanılan kavgacı söylemler bu duruma katkı sağladı.

Sharikov’a göre, Amerika’dan Rusya’ya yönelik çok sayıda eleştiri var ve bu eleştirileri ciddiye alan Rus siyasetçiler karşılık vermeyi tercih ediyor.

Sharikov, “Rusya’daki hissiyat, askeri olarak güçlü kalınması gerektiği şeklinde ve devlet başkanı ve generallerin de kullandıkları söylem, Rus ordusunun daha güçlendiği, silah sistemlerinin daha iyi hale geldiği yönünde. Bu da Amerikalıların Rusya’yı ve Rusları askeri açıdan tehdit olarak algılamasını sağlıyor ve bu anketler ciddi kaygı yaratıyor” diyor.

Ancak yine de Sharikov, Rusya’daki genel Amerika algısının Kremlin çevrelerindekinden farklı olduğunu söylüyor. Son dönemde Rusya’da yapılan birçok ankette Amerika’ya yönelik olumlu algının arttığını gösterdiğine dikkat çekiyor.

Sharikov, “Birkaç yıl önce Rus kamuoyundaki genel görüş Amerika ve Rusya’nın düşman olduğu yönündeydi ama Levada Center’ın yaptığı son anketlere baktığımda Amerika ve Avrupa algısının özellikle gençler arasında olumlu yönde arttığını görüyorum” diyor.

Sharikov, “Uzunca bir zamandır negatif yöndeki Amerika algısı aslında Putin’in yüksek reytinglerine bağlıydı ama artık bu ikisinin arasında bir bağlantı yok. Putin’in halk arasındaki popülaritesi son derece hareketli durumda ve şu ara düşüyor. Rusya’da Amerika’ya karşı olumlu algı da yükseliyor” şeklinde değerlendiriyor.

Carnegie Moskova Merkezi’nden siyasi uzman Andrei Kolesnikov, anketlerde halk tarafından dile getirilen savaş endişesinin okyanusun iki tarafındaki diplomatik ilişkileri ciddi anlamda etkilemesinin mümkün olmadığını belirtiyor.

Kolesnikov, “Ana siyasi kararlar daha farklı seviyelerde alınıyor. Ayrıca iki ülke arasındaki ilişkiler oldukça zayıf durumda. Bu da sıradan insanlar olumsuz şeyler düşünmeye başladıklarında onlara aksi yönde bir katkı sağlamıyor” diyor.

St. Petersburg’taki St Isaac Cathedral’i önünde bir koronun Sovyetler Birliği döneminden kalma ve Amerika’ya nükleer bir denizaltı saldırısını hicveden şarkıyı seslendirmesi tartışmalar yol açtı. Bu esnada Gallup’un araştırma sonucu hakkında fikirleri sorulanlar bunu pek de önemsemiyor göründü.

St. Petersburg’ta yaşayan bir mühendislik öğrencisi anket sonuçları hakkında fikri sorulduğunda, “Bu tarz araştırmalar mevcut korkuları ve önyargıları körüklüyor ve ilişkileri daha da kötüye sürüklüyor. İnsanlar televizyonda ve internette ne görürlerse ona inanacaklardır. Rusya’da en çok ne duyarsınız? Amerika’nın diğer ülkelere müdahale etmesi ve yaptırım uyguladığını duyarsınız. Dolayısıyla insanlar Amerika’yı ana düşman olarak görüyorlar” yanıtını veriyor.

Moskova sokaklarında da genç bir çalışan ve psikoloji profesörü de haberlerde yer alan Amerikalı ve Rus yetkililerin açıklamalarının benzer şekilde düşmanca ifadeler içerdiğine dikkat çekiyorlar. İnternet medyasındaki yorumlar ve haberler de karşılıklı düşmanlık algısını daha da arttırıyor.

Gallup Amerika’daki son anketini 1 ve 10 Şubat tarihleri arasında Amerika’nın 50 eyaletinden 1016 farklı kişiyle gerçekleştirdi.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.