Altun’dan S-400 Önerisine Yanıt

Altun’dan S-400 Önerisine Yanıt

ABONE OL
20:06 - 24/03/2022 20:06
Altun’dan S-400 Önerisine Yanıt
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan ve Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemini Ukrayna’ya göndermesini öneren makaleye yanıt verdi. Altun bu önerinin gerçekçi olmadığını söyledi.

Wall Street Journal 18 Mart tarihli makalede; Türkiye’nin S-400’leri Ukrayna’ya göndermesinin hem Ukrayna’nın ihtiyacını karşılayacağını hem de Patriot füze bataryalarının Türkiye’ye satılmasının ve Türkiye’nin F-35 programına tekrar dahil edilmesinin önünü açacağını belirtmişti.

Altun, Türkiye’nin S-400 satın almadan önce ABD ile görüştüğünü ancak ABD’nin Patriot sistemini satmayı reddettiğini hatırlattı ve ABD’nin S-400’lerle ilgili her açıklamasında bu durumu görmezden geldiğini söyledi.

Türkiye’nin dünyanın en tehlikeli ve istikrarsız bölgelerinden birinde bulunduğuna dikkat çeken Altun, ‘‘Türkiye alternatif sistemler aramak durumunda kalmıştır’’ dedi.

Altun, ‘‘Ayrıca Türkiye, Türk-Rus ilişkilerindeki gerginliğin had safhada olduğu bazı dönemlerde müttefiklerimizin Patriot bataryalarını ülkemizden nasıl çektiğini hala unutmamıştır. Bu tecrübeler nedeniyle Türk halkı, artık Batı’nın Patriot tedariğine ilişkin verdiği hiçbir ‘gayriresmi taahhüdü’ ciddiye almamaktadır’’ dedi.

Altun, Türkiye’nin siyasi nedenlerle F-35 programından çıkarılmasını ‘‘hukuka aykırı’’ olarak nitelendirdi ve ‘‘Türkiye’nin kendisine ödül gibi sunulan ‘programa tekrar alınma’ fikrini ciddiye almasını da zorlaştırmaktadır’’ diye konuştu.

Altun, Kanada’nın Türkiye’ye silah satışını engellediğini hatırlatarak, NATO içindeki savunma işbirliğinin politize edilmesinin Türkiye’nin yabancı devletlere bağımlılığını azalttığını kaydetti. Altun Türkiye’nin, Batı’nın tüm engelleme çabalarına rağmen, Ukrayna’nın da envanterinde yer alan Bayraktar silahlı insansız hava aracını tasarlayıp ürettiğini hatırlattı.

Türkiye’nin, Batı’dan hak ettiği desteği görmeyi beklediğini söyleyen İletişim Başkanı Altun, Türkiye’nin 70 yıllık NATO müttefiki ve birçok kritik bölgede istikrar sağlayıcı bir aktör olduğunu söyledi.

Altun, Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesinin, Batı’nın ve özellikle ABD’nin sorumluluğunda olduğunu ekledi.

‘‘Avrupa Birliği üyeliğini stratejik bir hedef, NATO müttefikliğini gurur vesilesi olarak gören Türkiye, Batı’dan hak ettiği desteği görmeyi beklemektedir’’ diyen Altun, ‘‘Batı’nın bugün yapması gereken, F-35 savaş uçaklarını ve Patriot bataryalarını ön koşulsuz olarak Türkiye’ye teslim etmektir’’ ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen Altun’dan S-400 Önerisine Yanıt haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Altun’dan S-400 Önerisine Yanıt haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Altun’dan S-400 Önerisine Yanıt haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.