Altun’dan Reuters’ın Türk Medyası Analizine Tepki  

Altun’dan Reuters’ın Türk Medyası Analizine Tepki  

ABONE OL
23:59 - 31/08/2022 23:59
Altun’dan Reuters’ın Türk Medyası Analizine Tepki  
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, medya sektörü çalışanlarıyla konuşarak Türkiye’de hükümet yetkililerinin medyayı ve gündemi şekillendirdiğinin iddia edildiği özel bir haber yayınladı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun habere tepki göstererek, “Reuters’ın niyetini de neye hizmet ettiğini de gayet iyi biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Fahrettin Altun, İletişim Başkanlığı’nın “Türkiye İletişim Modeli ile ulusal ve uluslararası çapta başarılı çalışmalara imza attığını savundu; “İletişim Başkanlığımızın Reuters haber ajansı tarafından hedef alınması bizler için sadece ne kadar doğru yolda olduğumuzun göstergesi” dedi.

Reuters muhabiri Jonathan Spicer’ın kaleme aldığı “İçerden Kaynaklar Erdoğan’ın Türkiye’deki Haber Merkezlerini Nasıl Uysallaştırdığını Ortaya Koyuyor” başlıklı özel haberin odağında, Ankara’da Fahrettin Altun yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı var.

İletişim Başkanlığı’nın “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın projesi” olarak tanımlandığı haber, Reuters’a bilgi veren 10’dan fazla medya sektörü çalışanının ifadelerine ve haber ajansının incelediği bazı mesajlaşmalara dayanıyor.

“Telefon ve Whatsapp’la talimat” iddiası

Reuters’ın kapsamlı analiz haberinde, haber merkezlerine verilen talimatların genellikle Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndaki yetkililerden geldiği, yetkililerin bu talimatları telefon görüşmeleri ya da Whatsapp mesajları aracılığıyla ilettiği iddia edildi.

Reuters’ın konuştuğu bazı muhabirlerin, AKP’li milletvekillerinin düzenli olarak haber merkezlerini arayarak bazı konuşmaların haberleştirilmesini talep ettiklerini aktardıkları; bir muhabirin, editörlerin İletişim Başkanlığı ile koordine etmek zorunda olduklarını söylediği belirtildi.

Haberde otosansürün ana akım medyada “çoğu zaman otomatik hale geldiği” ifade edildi.

Berat Albayrak’ın istifası haberi örnek gösterildi

Reuters’ın haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı olan Berat Albayrak’ın 2020 yılı sonlarında Maliye Bakanlığı’ndan beklenmedik şekilde istifa ettiğinde haber merkezlerinde yaşanan durum örnek verildi.

Türkiye’nin önde gelen haber merkezlerinden dört çalışanın yöneticilerinden, “hükümet doğrulayana kadar haberi vermeyin” talimatını aldıklarını anlattıkları kaydedildi.

Türkiye’de devletin kontrolundaki yayın kuruluşu olan TRT’de görev yapan kıdemli bir editörün Albayrak’ın istifa haberine ilişkin, “Otuz saat boyunca haber konusunda yeşil ışık bekledik” dediği; TRT’den ise konuya ilişkin açıklama taleplerine yanıt gelmediği kaydedildi.

Haberde Albayrak’ın istifa haberi örneği için, “Bir zamanlar farklı fikirlerin canlı bir şekilde çarpıştığı ana akım medyanın nasıl hükümet onaylı manşetler, ilk sayfalar ve televizyon tartışması konularına ilişkin sıkı bir emir-komuta zinciri haline geldiğini gösteriyor” değerlendirmesi yer aldı.

Reuters’ın görüştüğü kişilerin “hükümet baskısı ve medyada otosansürün” bu durumdan birlikte sorumlu olduğunu düşündükleri belirtildi.

“Gündemin belirlendiği doğru değil”

Reuters’ın habere ilişkin yorum almak üzere İletişim Başkanlığı’na ulaştığında, Fahrettin Altun’un yaklaşımı konusunda bilgi sahibi olan üst düzey bir hükümet yetkilisinin, Altun’un haber gündemini belirlediği gibi bir durumun doğru olmadığını söylediği kaydedildi.

Habere göre bu üst düzey yetkili, “Altun işinin bir parçası olarak zaman zaman editörler ve muhabirlere bilgi veriyor. Ancak bu görevler hiçbir zaman haber kuruluşlarının editoryal bağımsızlığının ya da basın özgürlüğünün ihlal edildiği şeklinde görülebilecek bir biçimde yerine getirilmedi” dedi.

Altun: “Reuters Türkiye karşıtı algı operasyonlarının aparatı”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Reuters’ın haberine ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Fahrettin Altun, “Türkiye İletişim Modeli ile ulusal ve uluslararası çapta başarılı çalışmalara imza atan İletişim Başkanlığı’mızın, İngiltere merkezli Reuters haber ajansı tarafından hedef alınması, bizler için sadece ne kadar doğru yolda olduğumuzun göstergesi ve gurur vesilesidir” ifadelerini kullandı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Reuters’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye karşıtı algı operasyonlarının bir aparatı olduğunu; haber ajansının daha önce pek çok kez çarpıtma ve yalan haberlere imza attığını iddia etti.

Altun, Reuters’ın IŞİD terörünün zirve noktasına çıktığı dönemde, bu terör örgütüne karşı mücadele eden Türkiye’ye karşı dezenformasyon yaptığını iddia etti.

Fahrettin Altun, “Bazı Batılı devletlerin yabancı teröristlerin Suriye’ye geçişini görmezden geldiğini veya istihbarat servisleri marifetiyle bunu fiilen mümkün kıldığını perdelediğini” ileri sürdü.

Altun, Reuters haber ajansını, Türkiye’ye yönelik ekonomik ve finansal operasyonlarda rol oynamakla suçladı; ajansın “operasyonel habercilik” yaptığını ileri sürdü.

VOA tarafından geçilen Altun’dan Reuters’ın Türk Medyası Analizine Tepki   haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Altun’dan Reuters’ın Türk Medyası Analizine Tepki   haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Altun’dan Reuters’ın Türk Medyası Analizine Tepki   haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.