Almanya’dan Türkiye’de ‘Temiz Çevre’ Eğitimi

Almanya’dan Türkiye’de ‘Temiz Çevre’ Eğitimi

ABONE OL
19:50 - 26/05/2022 19:50
Almanya’dan Türkiye’de ‘Temiz Çevre’ Eğitimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya Büyükelçiliği iklim değişimi, atık bilinci ve temiz enerji konularında farkındalık kazandırma amacıyla Türkiye’nin dört bir yanındaki okullarda eğitim veriyor. Elçilik ekibi, eğitimle birlikte temiz enerjinin nasıl üretilebileceği konusunda gösteriler de yapıyor.

Mardin’in Kızıltepe İlçesindeki Çağın Etik Koleji’nin konferans salonunda toplanan 5 ve 7. sınıf öğrencileri, sahnede anlatılanları dikkatle dinliyor. Anlatılanlar ders konusu olmasa da, yabancısı oldukları konular değil. İki eğitmen, iklim değişimi, atık bilinci ve temiz enerjiyi anlatıyor. 8 aydır Türkiye’nin dört yanını gezen ekibin son durağı Mardin oldu.

Çalışmanın adı İklim İçin Bilim Okulda (İBO) projesi. Avrupa Birliği İklim Diplomasisi Haftaları kapsamında Almanya Büyükelçiliği tarafından düzenlenen proje kapsamında, il il gezen ekip, öğrencilerle bir araya geliyor. Antalya, Kayseri, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Sivas, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Tunceli, Van, Elâzığ’ın da aralarında bulunduğu 18 ili gezen ekip Kızıltepe ilçesinde de, gösteriye iklim krizini anlatarak başladı.

Ekipte yer alan eğitmenler, daha sonra atık bilincine yer verdi. Plastiklerin kullanımı, imha edilmesi, zararları öğrencilere örneklerle anlatıldı. Projenin son konusu ise temiz enerjiydi. Sahneye kurulan düzeneklerle güneş ve rüzgardan nasıl enerji elde edilebileceği anlatıldı.

“Çocuklara ilham olmak istiyoruz”

VOA Türkçe’ye konuşan proje eğitmenlerinden Seçil Elçin, şimdiye kadar yaklaşık 20 bin öğrenciyle biraraya geldiklerini söyledi. Amaçlarının çocuklara ilham olmak olduğunu vurgulayan Elçin, “Projemiz Almanya Büyükelçiliği tarafından yürütülüyor. Ekim ayında başladık 8 ayımız olacak 2 haftada bir yer değiştiriyoruz. Yaklaşık 18 şehir gezdik, 20 bine yakın çocukla da buluştuk. Yaklaşık bir saat sürüyor gösterimiz ve öncelikli çocuklarla küresel ısınmayı konuşuyoruz sonra artık yönetimini konuşuyorum ve sonra buradaki düzeneğimizde bisikletten temiz enerji üretiyoruz, 3 şeyi çalıştırıyoruz. Çocuklara biraz ilham olması için çünkü fosil yakıta ihtiyacımız yok. Temiz kaynaklara yönelebiliriz, ilham olsun, düşünceleri gelirsin, hep birlikte düşünelim ve daha iyi bir dünyaya ulaşalım” dedi.

Neden çocuklar?

Peki hedef kitle olarak neden çocuklar seçildi? Proje eğitmenlerinden Toprak Erdem, çevre kirliliğinin sorumlusunun çocuklar olmadığını belirtti. Gelecekte temiz bir çevrenin çocukların eliyle sağlanabileceğine dikkat çeken Erdem, VOA Türkçe mikrofonuna şunları söyledi: “Tabii ki çocuklarla hareket etmek hem daha kolay hem de geleceği çocuklar ele geçirecekler, onlara teslim edeceğiz. Bugün yetişkinlerin çocukların yeşil fikirler, yeşil düşünme haline destek verip birlikte hareket ediyor olmamız lazım. Sonuç olarak dünyada tüketimin çoğunu bugüne kadar yetişkinleri yaptı. Çocukların omuzlarına bırakabileceğimiz bir sorun değil. Çocuklar da bu konuda çok net ‘Biz yapmadık, biz neden bunun ceremesini çekelim?’ diyor. O zaman hep birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Yetişkinlerin çok büyük bir sorumluluğu var.”

Çocuklar da ailelerine anlatacak

Eğitmenlerin gösterilerine zaman zaman çocuklar da katıldı. Rüzgardan, güneşten enerji üreten çocukların kullandığı bisikletten üretilen elektrikler aydınlatma yapıldı. Gösterilerin sonunda VOA Türkçe’ye konuşan çocuklar, öğrendiklerini aileleriyle paylaşacaklarını söyledi. Proje kapsamında çocuklar arasında bir yarışma da düzenlenecek. Türkiye genelinde düzenlenecek yarışmada, çocuklar çevre ve iklimle ilgili projelerini sunacak. Dereceye girenlere çeşitli hediyeler verilecek.

VOA tarafından geçilen Almanya’dan Türkiye’de ‘Temiz Çevre’ Eğitimi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Almanya’dan Türkiye’de ‘Temiz Çevre’ Eğitimi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Almanya’dan Türkiye’de ‘Temiz Çevre’ Eğitimi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.