Almanya’dan “101 Aksaçlı” Girişimine Destek

Almanya’dan “101 Aksaçlı” Girişimine Destek

ABONE OL
17:27 - 06/10/2020 17:27
Almanya’dan “101 Aksaçlı” Girişimine Destek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da faaliyet gösteren çok sayıda sivil toplum örgütü, sanatçı, akademisyen ve siyasetçi Türkiye’de kendilerini “101 Aksaçlı” olarak adlandıran gruba destek amacıyla ortak bir açıklama yaptı.

Bugün Berlin’de Yeşiller Partisi eski Eşbaşkanı Cem Özdemir’in liderliğinde düzenlenen basın toplantısında yapılan açıklamada, Doğu Akdeniz’de barış talep edilirken, AKP döneminde Türkiye’deki fikir özgürlüğü ve hak ihlallerinin arttığı öne sürülerek, eski HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, insan hakları savunucusu Osman Kavala ve yazar Ahmet Altan’ın uzun süredir hapis yatmasına dikkat çekildi.

Açıklamada, “101 Aksaçlı” girişiminin insan hakları, barış ve demokrasi için yaptığı demokratik muhalefet çağrısına destek verildiği duyuruldu. Almanya’nın Köln kentinde faaliyetlerini sürdüren Türk Alman Kültür Forumu (Kultur Forum Türkei und Deutschland) adlı kuruluşun girişimiyle yapılan çağrıya, Alman Yazarlar Birliği PEN, Alman Yayıncılar Birliği ve Alman Gazeteciler Sendikası destek verirken, yönetmen Fatih Akın, tiyatro yönetmeni Şermin Langhoff, SPD’li siyasetçi Lale Akgün, sendikacı Nafiz Özbek gibi isimler de destek verenler arasında yer aldı.

Türkiye’den yazar Orhan Pamuk, gazeteci Oya Baydar ve Zülfü Livaneli, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı Rıza Türmen Berlin’deki toplantıya destek mesajlarıyla katılırken, organizyonu gerçekleştiren Türk Alman Kültür Forumu Başkanı Osman Okkan, amaçlarının Türkiye’deki “101 Aksaçlı” inisiyatifinin yanında yer almanın yanısıra, ülkenin demokratikleşme sürecine destek vermek olduğunu söyledi.

Okkan, girişim hakkında şunları söyledi: “Çıkış noktası Türkiye’de son aylarda gördüğümüz ‘101 Aksaçlı’ hareketi. Onunla baladı, sonra bu imzalar 404’e çıktı, daha sonra da katlandı. Çeşitli meslek kuruluşları tarafından, yazarlar tarafından Türkiye’de insan haklarına vurgu yapan, barış özlemine vurgu yapan ortak bildiriler yayınlandı. Buradaki de bunların bir çeşit devamı diyebiliriz. Avrupa’daki insanların da Türkiye’deki demokrasi hareketiyle dayanışma içinde olduğunu vurgulamak istedik. Bu demokrasi düşüncesinin, ilkelerinin, insan haklarının yeniden gündeme girmesi için, düşüncelerinden ötürü hapiste olan insanların serbest kalması ve Türkiye’nin barışçı bir ortama gelmesi açısından sevindirici bir olgu.”

Temmuz ayında Türkiye’de aralarında Ahmet Türk, Hasan Cemal, Rakel Dink ve Zülfü Livaneli gibi isimlerin bulunduğu 101 kişi tarafından yapılan açıklama, bazı kesimlerden yoğun destek alırken, özellikle AKP’ye yakın çevrelerden ve medyadan eleştiri aldı. Genç kuşağa yönelik olarak kaleme alınan bildiride, “Özgürlüklerimize, aşımıza ekmeğimize, yaşam tarzlarımıza sahip çıkma, haklarımızı talep etme zamanıdır. Yarının aydınlığı sizlerin ellerinde. Ve biz aksaçlılar o aydınlığı yaşarken görmek istiyoruz” denilmişti.

VOA tarafından geçilen Almanya’dan “101 Aksaçlı” Girişimine Destek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Almanya’dan “101 Aksaçlı” Girişimine Destek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Almanya’dan “101 Aksaçlı” Girişimine Destek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.