Almanya`da Türkiye ‘deki Kürt sorunu tartışıldı

Almanya`da Türkiye ‘deki Kürt sorunu tartışıldı

ABONE OL
16:00 - 15/10/2019 16:00
Almanya`da Türkiye ‘deki Kürt sorunu tartışıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Fikir Atölyesi Derneğinin Almanya ‘nın Mülheim şehrinde düzenlediği bir toplantıda Türkiye’nin yıllardır tam bir çözüm getirilemeyen sorunu olan Kürt meselesi konuşuldu.

Hem tarihsel hem de güncel bazda Kürt sorununun çözülmemesinin yarattığı sonuçların gündelik hayata etkilerinin anlatıldığı toplantı Fikir Atölyesi Başkan Yardımcısı ev sahibi Orhan Göktan ‘ın katılımcıları selamlaması ile başladı. Daha sonra Erdal Tekin ‚ ‘‘Eşit Yurttaşlık ve Kürt sorunu ‘‘, Mehmet Tanlı ‘‘Tarihsel ve güncel boyutlarıyla Kürt meselesi – Birlikte yaşam ‘‘ve Aydın Sayılan ‚ da ‚ ‘‘Kürt Diasporasını ‘‘gibi konularda sunumlar yaptılar.

Halk Ozanı Gani Cansever ‘in yönettiği Bilgilendirme toplantısında verilen aralarda yine Gani Cansever Bremen Dostluk Korosundan öğrencisi Gül Polat ile kendi bestesi olan bir Ömer Hayyam, 16. yy. Kürt Ozanı Feqiye Tera şiiri ve Arame Tigran bestesi olan türküleri seslendirdiler.

Kürt sorunu tam demokraside çözülür

Akademisyen ve AB Uzmanı Erdal Tekin sunumunda ‚ ‘‘Kürt sorununun eşit yurttaşlık bazında, demokrasi tüm kurum ve kurallarıyla işlediği zaman çözülmüş olacaktır. Ülkemiz bu sorunu çözerse önü açılacak, daha çok yatırımcı gelecek, ekonomi düzelecek ve bölgede üstün güç olacaktır ‘‘dedi

Gazeteci ve Belediye Meclis Üyesi Mehmet Tanlı ise ‚ ‘‘Kürt sorununa yaklaşırken madalyonun her iki yüzüne de bakmak lazım. Kürtlerle barış Türkiye için hayati önem taşımaktadır. Yok sayan inkâr eden zihniyet kaybolmalıdır. Yaşanılan coğrafyada bin yıllık bir kültürel gerçek ve Türkler ile Kürtlerin bin yıldır süren bir kader yolculuğu, ortaklığı vardır. ‘‘dedi.

Üçüncü Konuşmacı Dr. Aydın Sayılan da Türkiye ‘den İlk büyük Kürt Diasporasının 12 Eylül 1980 Askeri darbe sonrası ve aralarında birçok Akademisyeninde bulunduğu büyük bir grubun Almanya’ya geldiğini sürgün yaşamına başladığını söyledi.

Tüm konuşmacılar Kuzey Suriye’ye yapılan operasyonun zamanlamasının manidar olduğunu belirterek kan dökülmesine son verilmesini, sorunların karşılıklı konuşarak çözülmesi talebinde bulundular.

Mülheim`deki toplantı soru-cevap bölümü, Türkçe ve Kürtçe seslendirilen Türkülerle son buldu.

 

 

Inal
    Tüm Yorumlar (1)
    • Volkan Öztürk

      Kürt sorunu yok, terör sorunu var. Türkler bu ülkede Cumhurbaşkanlığı bile yaptı. Her konuma geldiler. Ama ABD, Almanya, Fransa gibi emperyalist ülkelerin Ortadoğu’daki çıkarları gereği bölücü terör örgütleri PKK ve DEAŞ desteklenmekte, bölge bilerek istikrarsızlaştırılmakta ve orada kontrol edebilecekleri bir vekil devlet kurulmak istenmektedir. Maalesef Kürt kardeşlerimizinden bazıları bu oyuna kanmakta, bazıları zorla dağa kaçırılarak, aileleriyle tehdit edilerek terör örgütü içinde yer almaktadır.

      Almanya, Türkiye düşmanı ne kadar örgüt varsa bugüne kadar desteklemiştir. 90’lı yıllarda kaplancılar, PKK, DHKP-C de bunlardan bazılarıdır. Unutmayın Yahudilere soykırım uygulandığı dönemde Türkiye, birçok bilim adamına, iş insanına sahip çıkmıştır. Irak peşmergeleri, Suriyeliler hep liman olarak ülkemize sığındı. “Kürtleri katlediyor” diyen Batı, Türkiye’nin sadece Suriye krizi sonrası 300 bin Kürdü misafir ettiğini söylemezler. Onlarla birlikte ülkemizde 4 milyon Suriyeli var?

      Orayı bu hale getiren Batı ne kadar Suriyeli göçmen aldı?

      Kürt sorunu yoktur, terör sorunu vardır.

      +0
      -0

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.