Sosyal adaletsizlik ve ırkçılık protesto edildi

Sosyal adaletsizlik ve ırkçılık protesto edildi

ABONE OL
20:47 - 14/06/2020 20:47
Sosyal adaletsizlik ve ırkçılık protesto edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’nı başkenti Berlin`de düzenlenen 9 kilometrelik eylemde ülkedeki sosyal adaletsizlik ve ırkçılık protesto edildi.

„Unteilbar “(Bölünmez) adlı inisiyatif Berlin’de düzenlediği eyleme katılan yaklaşık 5000 kişi yan yana gelerek, Berlin’in tarihi giriş kapılarından Brandenburg Kapısı önünden Hermannplatz Meydanı’na kadar 9 kilometrelik insan zinciri oluşturdu.

9 kilometrelik insan zincirinden oluşan eylemle ülkede artan ırkçılık, ayrımcılık, sosyal adaletsizlik, çevre duyarlılığı ve cinsiyet eşitsizliği gibi konulara dikkat çekilmek istendi.

Protesto gösterisine katılan eylemciler, Covid 19 salgını nedeniyle hem maske taktılar hem de ucundan tuttukları 3 metrelik bantlar yardımıyla sosyal ve fiziki mesafe kuralına uydular.

Geçen hafta yine Berlin’de, Amerika Birleşik Devletleri’nde polis tarafından öldürülen Foyd için düzenlenen “Sessiz Protesto” eylemine yaklaşık 20.000 kişi katılmış, maske ve sosyal mesafe kuralına uyulmadığı için bu miting büyük tepki çekmişti.

Eylemciler bu nedenle büyük bir yürüyüş yerine, insanlardan oluşan uzun bir ‘dayanışma şeridi’ oluşturmak istediklerini söylediler. Protestocular, kalıplaşmış ırkçı yapılara karşı mücadelenin artırılmasını ve polis içerisinde yerleşmiş yapısal ırkçılığın değişmesini talep ettiklerini bildirdiler.

Çok sayıda siyasi parti temsilcilerinin yani sıra çeşitli sivil kurumlarının da katıldığı eyleme destek veren Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) sözcülerinden Ayşe Demir, korona pandemisine rağmen ülkede sorunların sürdüğünü, yine ırkçılığın artarak devam ettiğini söyledi.

TBB sözcüsü Ayşe Demir,” Pandemi döneminde de hala sorunlarımız var ve bitmedi. Aksine ırkçılık sorununun daha da arttığını görüyoruz. Asya görünümlü insanlara ayrımcılık yaşatıldığını, ya da ırkçı saldırılara uğradıklarını, komşuluk ilişkilerinde ayrımcılık meselelerinin arttığını gözlemliyoruz. Bugün burada ‘dayanışma bandı’ adı altında 9 kilometrelik bir insan zinciri oluşturduk. Daha iyi bir yaşam için sokağa döküldük. Amacımız, ırkçılık sorununa, ayrımcılık sorununa, mültecilik sorununa, çocukların ve kadınların durumuna dikkat çekmek” dedi.

Ülke çapında örgütlü olan “Unteilbar- Bölünmez” oluşumu Almanya’nın Hamburg, Leipzig, Erfurt, Münster, Chemnitz, Freiburg ve Passau gibi 11 şehrinde farklı inisiyatifler “Dayanışma İçerisinde” adı altında benzer eylemler düzenledi.

ha-ber.com/Mahmut Tosun/Berlin

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.