Almanya’da Rekor Enflasyon

Almanya’da Rekor Enflasyon

ABONE OL
21:51 - 30/05/2022 21:51
Almanya’da Rekor Enflasyon
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Almanya’da enflasyon oranı geride kalan Mayıs ayında yeni bir rekor kırdı. Son üç ay boyunca üst üste yüzde 7’inin üzerinde seyreden, Nisan ayında 1981 yılından bu yana ilk defa yüzde 7,4’e çıkan enflasyon, Mayıs ayında daha da yükselerek yüzde 7,9’u buldu.

Alman İstatistik Ofisi’nin ön verilere dayanarak açıkladığı rakamlara göre Ukrayna savaşı ve artan enerji fiyatları nedeniyle tüketici fiyatları son 48 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Uzmanlar ilk petrol krizinin yaşandığı 1973-1974 kışından bu yana kaydedilen en yüksek enflasyonda, en fazla fiyat artışının gıda ürünlerinde olduğu belirtilirken, başta sıvı yağ olmak üzere un ve un ürünleri ile meyve, sebze, et ve içecek gibi gıdaların fiyat artışının doğrudan Ukrayna savaşından kaynaklandığı ifade edildi.

Enerji fiyatlarının 2021’in Mayıs ayına kıyasla yüzde 38,3 artması dikkati çekerken, yıllık artış gıda fiyatlarına aynı sürede yüzde 11,1 ve hizmetlerde yüzde 2,9 artış olarak yansıdı. Enflasyon sonucunda maaşlarda reel gerileme yılın ilk dört ayında yüzde 1,8 olarak kayıtlara geçti.

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, “Enflasyon sarmalını kırmalıyız, fiyat artışlarına karşı vereceğimiz mücadele önceliğimiz olmalı” dedi. Lindner, yüksek enflasyonu Alman ekonomisi için “muazzam tehlikeli bir risk” olarak tanımladı.

Çok sayıda ekonomist savaşa rağmen enflasyonun yaza doğru tekrar düşüşe geçeceği öngörüsünde bulunmuştu. Aylardır gözlemlenen artış eğilimi, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla daha da şiddetlenirken, Corona pandemisi döneminde tüm sektörleri etkileyen tedarik zincirlerinin düzgün çalışmaması da enflasyonun yükselmesine neden olarak tanımlanıyor.

Yüksek enflasyon nedeniyle tüketicilerin alım gücü zayıflamaya devam ederken ekonomistlerin yaptığı son tahminlere göre 2022 yılında Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da enflasyon oranı yüzde 6’ların üzerinde seyretmeye devam edecek. Ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) bu yıl sadece yüzde 2,2 oranında artacağı tahmin ediliyor. Alman hükümeti, Ocak ayında ekonomik büyümenin yüzde 3,6 oranında olabileceğini tahmin etmişti.

“Hayatı Kolaylaştırma Yasası”

Hükümet, geçtiğimiz aylarda 2 milyar Euroluk iki ekonomik destek paketi açıklamıştı. Başbakan Olaf Scholz ve kabinesi, harcamalar üzerindeki baskıyı biraz daha azaltabilmek için önümüzdeki 1 Haziran’da “Hayatı Kolaylaştırma Yasası” adı altında yeni bir önlem paketini devreye sokacak. Bu tarihten itibaren akaryakıttaki vergiye devlet destekli indirim uygulanmaya başlanırken, söz konusu destek, 30 Ağustos’a kadar devam edecek. Yasal düzenlemeye göre benzinin litre başı fiyatının 35 cent, mazotun ise yaklaşık 17 cent düşmesi planlanıyor.

Bir diğer önlem, kısa mesafe yolculuklarda ülke çapında özel bilet uygulaması olacak. Toplu taşımayı teşvik etmeyi de planlayan önlem kapsamında yaz aylarına mahsus bu özel bilet için ayda 9 Euro ödenecek ve uygulama 90 gün boyunca geçerli olacak. Biletler otobüs, tren, tramvay seferlerinde geçerli olacak.

Örneğin Münih’te alınan aylık toplu ulaşım kartları, Berlin‘de de kullanılabilecek. Bu devasa projeyi finanse etmek için federal bütçeden eyaletlere 2,5 milyar Euro mali yardım yapılacak.

Ayrıca Almanya hükümeti vergi mükelleflerine bir kereye mahsus olmak üzere 300 Euroluk destek ödemesi yapacak. Serbest meslek sahiplerinin gelir vergisinden bir kereliğine 300 Euro indirim yapılarak harcamalar için destek sağlanacak. Çocuklu ailelere, devletten aldıkları aylık desteğe ek olarak çocuk başına bir kereliğine 100 Euroluk, sosyal yardıma muhtaç durumdaki yoksullara da bir kereye mahsus 200 Euroluk ek ödeme yapılacak. Cem Dalaman/Berlin

VOA tarafından geçilen Almanya’da Rekor Enflasyon haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Almanya’da Rekor Enflasyon haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Almanya’da Rekor Enflasyon haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.