Almanya'da Onbinlerce Kişi Irkçılığı Protesto Etti

Almanya'da Onbinlerce Kişi Irkçılığı Protesto Etti

ABONE OL
00:10 - 07/06/2020 00:10
Almanya'da Onbinlerce Kişi Irkçılığı Protesto Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

BERLİN — 

25 Mayıs 2020 tarihinde siyah Amerikalı George Floyd’un polis tarafından gözaltına alınırken ölmesi üzerine başlayan protestolar dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Almanya’da da sürdü.

Başta başkent Berlin olmak üzere Almanya’nın 60’a yakın kentinde toplanan onbinlerce kişi, ABD ve Almanya’daki polis şiddetini ve ırkçılığı protesto etti. Sosyal medya üzerinden #blacklivesmatter (Siyahların hayatı önemlidir) sloganı altında düzenlenen gösterilerin en büyüğü Berlin’de yapıldı. Kentin merkezindeki Alexander Meydanı’nda 20 bin kişi bir araya gelirken, polis göstericilerin büyük bölümünün Corona salgınıyla ilgili uyarı ve sosyal mesafe kurallarına uymadığını belirterek, meydana girişi durdurdu.

Hamburg’da yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı gösteri de aynı nedenle polis tarafından durdurularak, dağıtıldı.

Münih, Frankfurt, Köln ve Stuttgart gibi diğer kentlerdeki gösterilere de organizatörlerin tahmininden çok daha yüksek sayıda kişi katılırken, göstericilerin büyük çoğunluğunun siyahilerle dayanışma amacıyla siyah renkte giysi giyinmeleri dikkat çekti.

Göstericiler, “George Floyd için adalet”, “Irkçılık tüm dünyanın en büyük belası” ve “Susmak seni de suç ortağı yapar” şeklinde pankartlar ve George Floyd’un fotoğraflarının yanı sıra, Almanya’da polis şiddeti sonucunda yaşamını yitirenlerin de fotoğraflarını taşıdı.

Yapılan konuşmalarda Floyd’un maruz kaldığı polis şiddetinin münferit olay olmadığına işaret edilerek, Almanya’da da çok sayıda kişinin ırkçı şiddetten dolayı hayatını kaybettiği anımsatıldı. Son olarak, 19 Şubat 2020’de Almanya’nın Hanau kentinde Tobias R. isimli 43 yaşında ırkçı bir Alman, 4’ü Türk olmak üzere göçmen kökenli 9 kişiyi öldürdürmüştü.

Öte yandan, başkent Berlin’de göçmenlerin yaşadığı Neukölln semtinde George Floyd‘u anmak için düzenlenen bir korsan gösteri sonrasında çıkan olaylarda, çok sayıda banka ve büronun camları atılan taşlarla kırıldı, bazı mağazalar yağmalandı. Aşırı solcu ‘Antifa’ grubundan oldukları iddia edilen protestocular, park halindeki arabalara da zarar verdi.

Trump’a tepki mesajları

Alman basınındaki yorumlarda, George Floyd’un polis tarafından öldürülmesiyle ABD’de başlayan ABD ve daha sonra diğer ülkelere yayılan gösterilerden Trump yönetiminin tavrının sorumlu olduğu şeklindeki yorumlar dikkat çekti.

Ülkenin önde gelen haber dergisi Der Spiegel, Başkan Trump’ı “Kundakçı –Bir başkan kendi ülkesini yakıyor” kapağıyla çıkarken, Die Zeit gazetesinde

yayınlanan yorumda, “kibirli ve otoriter” bir lider olarak tanımlanan Trump’ın, “Aşırı sağ protestocuları övdüğü, ırkçılığını pek saklamadığı ve yaşananların esas faili” olduğu iddia edildi.

Başbakan Angela Merkel, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede Başkan Trump’ı hedef almamaya özen göstermiş, ırkçılığın Almanya’da da büyük bir sorun olduğuna parmak basmıştı. Merkel, “George Floyd’un öldürülmesi ve ırkçılık gerçekten çok kötü bir şey. Irkçılık geçmişte de vardı, günümüzde de var. Ne yazık ki Almanya’da da ırkçılık var. O yüzden önce kendi kapımızın önünü süpürmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.