Almanya’da koalisyon hükümetinde kriz derinleşiyor

Almanya’da koalisyon hükümetinde kriz derinleşiyor

ABONE OL
14:46 - 12/12/2023 14:46
Almanya’da koalisyon hükümetinde kriz derinleşiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da 60 milyar Euro’luk bütçe açığı krizi derinleşirken, koalisyonun küçük ortağı liberal Hür Demokrat Partisi (FDP) hükümetten ayrılıp ayrılmama kararı için temayül yoklaması yapma kararı aldı.

Bütçedeki açığın nasıl kapatılabileceği konusunda FDP ve koalisyonun diğer iki partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller arasında derin anlaşmazlıklar su yüzüne çıktı. Bunun üzerine Alman siyaset tarihinde benzersiz bir karar alan liberaller, temayül yoklamasının internet üzerinden oylama usülü ile gerçekleşeceğini duyurdu.

Parti Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai, temayül yoklamasında, üyelerine “FDP, federal hükümetin bir parçası olarak SPD ve Yeşiller ile koalisyona son vermeli midir?” sorusunun sorulacağını ve sadece “evet” veya “hayır” cevaplarının verilmesinin mümkün olacağını duyurdu.

70 bin parti üyesinin oy hakkı olduğu öğrenilirken, alınacak sonucun parti yönetimini bağlamadığı, ancak üyelerin ezici çoğunluğunun koalisyondan ayrılmadan yana oy kullanması durumunda, FDP Lideri Christian Lindner’in tabanın kararına uyacağı yorumu yapıldı.

Bütçe krizi oy kaybına yol açtı

Başbakan Olaf Scholz ve Yeşiller’den Ekonomi Bakanı Robert Habeck, bütçedeki açığı kapatmak için, zenginlerden daha fazla vergi alınmasını ya da yeniden borçlanmaya gidilmesini öneriyor.

FDP ise vergilerin arttırılmasına şiddetle karşı çıkarken, açığın kapatılması için diğer bütçe kalemlerinde tasarrufa gidilmesini, sosyal yardımlarda, işsizlik ödemelerinde kesinti yapılmasını öneriyor.

2024 yılı bütçesinin, yeni yıla üç hafta kalmasına rağmen kesinleşmemiş olması hükümetteki anlaşmazlığın boyutunu gösteriyor. Çok sayıda FDP’li siyasetçi; enerji, Ukrayna’ya yardım ve göçmen politikaları konusunda da diğer partilerle uyuşma olmadığını ifade ederek, koalisyondan ayrılmanın partinin geleceği için daha iyi olacağını savunuyor.

Yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, 2021’de yapılan seçimde yüzde 11,5 oy alan FDP’nin şu andaki oy oranı yüzde 4 civarında. Anketlerde, koalisyon hükümetinin çalışmalarından memnun olanların oranı yüzde 17, memnun olmayanların oranı ise yüzde 82 olarak belirlendi.

Muhalefette bulunan Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) yüzde 30 oy oranıyla, en çok oyu alabilecek parti durumunda. Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) ise yüzde 23’le en güçlü ikinci siyasi parti olmayı sürdürüyor.

Erken seçim olasılığı

FDP’nin koalisyondan ayrılması durumunda, erken seçime gidilebileceği tahmin ediliyor. Muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birliği Partisi (CDU) Genel Başkanı ve CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı Friedrich Merz, “Bizim bu hükümete güvenimiz kalmadı. Bu hükümet ne kadar erken giderse, halkın o kadar çok yararına olur” diyerek erken seçimden yana olduklarını söyledi.

İki ay önce Başbakan Olaf Scholz’a “Yeşiller’le ortaklığı sonlandırın” çağrısında bulunan ve birlikte yeni bir koalisyon hükümeti kurmaya hazır olduklarının sinyalinin veren Merz, “Scholz telefon ederse erken seçimi de görüşmeye hazırız” dedi.

Hristiyan Sosyal Birliği Partisi (CSU) Genel Başkanı Marcus Söder ise “Koalisyon iflas etmiştir” diyerek gelecek yıl Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine paralel olarak Almanya’da genel seçimlere gidilmesini gündeme getirdi; diğer muhalefet partileri de bu öneriye tam destek verdi. Yasama döneminin sonu beklenmeden erken seçime gidilebilmesi için, Başbakan Scholz’un güven oyu istemesi, yeterli oyu alamaması durumunda Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in Federal Meclis’i feshetmesi gerekiyor.

VOA tarafından geçilen Almanya’da koalisyon hükümetinde kriz derinleşiyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Almanya’da koalisyon hükümetinde kriz derinleşiyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Almanya’da koalisyon hükümetinde kriz derinleşiyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.