Almanya’da Corona Önlemleri Uzatılacak mı?

Almanya’da Corona Önlemleri Uzatılacak mı?

ABONE OL
14:35 - 03/01/2021 14:35
Almanya’da Corona Önlemleri Uzatılacak mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’da iki aydan beri alınan sıkı önlemlere ve son günlerde yeni vakalarda kaydedilen hafif düşüşe rağmen, kısıtlamalar umulan etkiyi göstermedi ve Corona’ya karşı verilen mücadele hissedilir bir rahatlama getirmedi. Salgınının ikinci dalgası can almayı sürdürüyor, ülkede son 24 saat içinde 312 kişi yaşamını yitirdi, virüs kaynaklı ölenlerin sayısı 34 bin 272’ye yükseldi. Yoğun bakımda yatan hasta sayısı da her geçen gün artıyor. Cuma günü itibarıyla 3 bin 111’i entübe olmak üzere toplam 5 bin 598 hasta Covid-19 nedeniyle yoğun bakım ünitelerinde tedavi görüyor.

Robert Koch Enstitüsü’nün verilerine göre günlük vaka sayısı 10 bin 315 olarak tespit edildi. Sağlık dairelerinin ve test yapılan bir çok muaynehanenin yılbaşı ve haftasonu nedeniyle test sonuçlarını bildirmediği ve gerçek sayının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Başbakan Angela Merkel önümüzdeki salı günü eyalet başbakanlarıyla bu olumsuz sayıların gölgesinde durum değerlendirmesi yapacak ve salgının ikinci dalgasına karşı alınan önlemlerin ne kadar başarılı olduğunu, daha doğrusu virüsün yayılma hızının neden yeteri kadar önlenemediğini değerlendirecek.

Federal ve eyaletlerin Corona salgınıyla mücadele çerçevesinde 4 Kasım’da aldığı, Aralık ayında daha da sertleştirilen tam karantina tedbirleri 10 Ocak tarihine kadar geçerli. Merkel’in eyalet bakanlarıyla yapacağı görüşme öncesi yetkililerden gelen mesajlar, kapatılmanın uzatılması konusunda daha şimdiden karar birliği oluştuğunu gösteriyor. Vakalarının yüksek olduğu başta Bavyera ve Saksonya gibi eyaletler karantinanın 3 hafta daha, yani 31 Ocak’a kadar uzatılmasını talep ederken, vakaların düşük olduğu eyaletler 2 haftayla sınırlanmasını ve ardından sayıların gidişatına göre yeniden değerlendirme yapılarak, karar verilmesini istiyor.

Federal Sağlık Başkanı Jens Spahn, kısıtlamaları uzatmanın gerektiğini belirterek, yoğun bakım servislerindeki Covid-19 hastalarının sayısının rekor seviyeye ulaştığına dikkat çekti ve “Önlemleri erken gevşetip birkaç hafta sonra çok daha zor bir dumumla karşı karşıya kalmak yerine, karantinayı uzatmak daha iyi” değerlendirmesinde bulundu. Salı günkü toplantıda, tartışmaya neden olması beklenen konu okulların durumu. Bazı eyaletler ilkokul ve kreşlerin 10 Ocak’tan sonra açılmasından, bazı eyaletler ise tüm okulların Ocak ayının sonuna kadar kapalı kalmasından yana. Sosyal demokrat SPD’nin sağlık politikaları sözcüsü Karl Lauterbach, okulların erken açılması taleplerini anlayamadığını belirterek, “Yapılan tüm araştırmalar ve eldeki tüm veriler, okullarda, özellikle de 12 yaş üstü sınıflarda virüsün yayılma hızının yetişkinlerdeki oranda olduğunu gösteriyor. Okulları açalım demek, büyük bir sorumsuzluk” şeklinde konuştu.

Ülkenin en saygın virologlarından Prof. Christian Drosten, son yedi günde 100 bin kişi içinde tespit edilen pozitif vaka sayısını 50’nin altına düşebilmesi için yaş durumunda bağımsız tüm halkın karantinada tutulması gerektiğini söyledi. Başbakan Merkel de, Noel Bayramı öncesinde yaptığı değerlendirmede, Almanya’nın pandemide hedeflenen verilerin henüz çok uzağında olduğunu vurgulayarak, “Hedef, yedi gün içinde 100 bin nüfus başına 50 yeni vaka seviyelerine gerilemek” diye konuşmuştu. Merkel, alınan önlemlerin kaldırılmasının ancak bu sayının altına inilmesi durumunda söz konusu olacağını söylemişti. Almanya’da son yedi günde 100 bin nüfusta vaka sayısı 139 olarak saptandı.

Bu arada 27 Aralık’tan bugüne kadar Corona’ya karşı aşı yaptıranların sayısının 188 bin 553 kişiye ulaştığı bildirildi. Aşılananların çoğunun yaşlı bakımevlerinde kalanlar, 80 yaşın üstündekiler ve sağlık çalışanları olduğu ifade edildi.

VOA tarafından geçilen Almanya’da Corona Önlemleri Uzatılacak mı? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Almanya’da Corona Önlemleri Uzatılacak mı? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Almanya’da Corona Önlemleri Uzatılacak mı? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.