Almanya'da AfD-CDU ittifakıyla seçilen eyalet başbakanı istifa ediyor

Almanya'da AfD-CDU ittifakıyla seçilen eyalet başbakanı istifa ediyor

ABONE OL
17:38 - 06/02/2020 17:38
Almanya'da AfD-CDU ittifakıyla seçilen eyalet başbakanı istifa ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’nın Thüringen eyaletinde faşist parti AfD’nin ve Merkel’in partisi CDU’lu milletvekillerinin desteğiyle seçilen yeni başbakan Thomas Kemmerich istifa edeceğini açıkladı. Merkel seçim sonucunun geri alınmasını istemişti.

Almanya’nın doğu eyaletlerinden Thüringen’de dün faşist parti Almanya için Alternatif (AfD) ve Hıristiyan Demokrat Birlik’in desteğiyle seçilen Hür Demokrat Parti’li (FDP) Thomas Kemmerich istifa edeceğini açıkladı.

Kemmerich’in AfD’nin desteğiyle seçilmesi ve dün hemen yemin ederek görevi devralması büyük tepkiye neden olmuş, erken seçim çağrıları yapılmıştı. Almanya Şansölyesi Merkel de seçimin sonucunun geri alınmasını istemişti.

DW Türkçe’nin haberine göre Kemmerich’in istifa açıklamasının ardından FDP Eyalet Parti Meclis Grubu da, parlamentonun lağvedilmesi ve erken seçimin önünün açılması için dilekçe vereceğini açıkladı. Bunun için meclisin üçte ikisinin oyu yeterli. FDP Genel Başkanı Christian Lindner de Thüringen’deki başbakanlık seçimlerinde yaşananlardan sonra, parti yönetiminden güvenoyu isteyeceğini, FDP Federal Yönetim Kurulu’nun bu amaçla cuma günü acil toplantıya çağrıldığını duyurdu.

Ekim ayındaki seçimlerde yüzde beş barajını kılpayı aşıp, eyalet parlamentosuna girmeyi başaran FDP’nin eyalet teşkilatı başkanı Kemmerich, dün partisinin vekilleri dışında Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi ile AfD üyesi vekillerin oylarıyla, halen başbakanlık görevini yürüten Sol Parti’li Bodo Ramelow’u bir oy farkıyla geride bırakıp, sürpriz şekilde başbakan seçilmişti.

FDP’li Kemmerich’in AfD’nin desteğiyle seçilmesi ve dün hemen yemin ederek görevi devralması büyük tepkiye neden oldu ve federal hükümetin ortakları arasında da kriz yarattı.

Nitekim ekim ayı sonunda yapılan seçimlerden sonra Merkel’in partisi CDU, birinci güç olan Sol Parti ile koalisyonu reddettiği için hükümet kurulamamış, halen başbakan olan, seçmen desteği de yüksek Sol Parti’li Ramelow da Sosyal Demokratlar ve Yeşiller ile azınlık hükümeti üzerinde uzlaşmıştı. Ramelow, dün girdiği başbakanlık seçiminde favoriyken, AfD’nin kendi adayı yerine FDP’nin adayını desteklemesiyle bir oy farkla kaybetmişti. AfD’nin Thüringen teşkilatı lideri Björn Höcke çoğu politikacı tarafından “Nazi” olarak niteleniyor. Hatta bir süre önce mahkemeden Höcke’ye “faşist” demenin suç olmadığına ilişkin bir karar çıkmıştı.

Thüringen’de seçimler sonrasında ortaya çıkan durum üzerine erken seçimlerin yapılması yönündeki sesler yükselmiş, talepler çoğalmıştı. Afrika gezisinde olan Almanya Başbakanı Angela Merkel de devreye girerek, seçimin sonucunun geri alınmasını istemişti.

Merkel, yaptığı açıklamada Kemmerich’in AfD’nin, FDP ve CDU eyalet örgütlerinin desteğiyle seçilmesini “affedilemez bir olay” diye nitelemiş ve “Hem benim şahsi hem de CDU’nun temel değerlerini sarsan bir durum. AfD’nin yardımıyla siyasi bir çoğunluğun oluşmaması konusunda alınan bir prensip kararımız var. Thüringen’de yaşanan olayın bir an önce iptal edilmesi gerekiyor. Demokrasi adına kara bir gün yaşadık” diye konuşmuştu.

soL haber portalı tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.