Almanya uyuşturucu Captagon ticaretinin kilit ülkelerinden birine dönüşüyor

Almanya uyuşturucu Captagon ticaretinin kilit ülkelerinden birine dönüşüyor

ABONE OL
16:29 - 21/12/2023 16:29
Almanya uyuşturucu Captagon ticaretinin kilit ülkelerinden birine dönüşüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya, Ortadoğu’da yaygın olarak kullanılan uyuşturucu Captagon tabletleri için ana üretim ve geçiş güzergahlarından biri haline geldi.

Almanya’da narkotik suçlarla mücadele veren güvenlik birimleri, son birkaç ay içinde 64,5 milyon dolar değerinde toplam 461 kilogram Captagon uyuşturucusu ele geçirdi.

Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Essen ve Aachen kentlerinin başsavcılıklarından yapılan açıklamalarda, düzenlenen operasyonlarda Almanya’da ilticacı olarak bulunan Suriye vatandaşı dört kişinin tutuklandığı duyuruldu.

Alman yetkililer, geçen Temmuz ayında Bavyera eyaletinin Regensburg şehrinde Captagon üreten kaçak bir imalathaneye el koymuş; Esat rejimiyle bağlantılı olduğu ortaya çıkan iki Suriyeli tutuklanmıştı.

Son dönemlerde Captagon üretim ve kaçakçılığının uyuşturucu pazarında en önemli unsurlardan biri haline geldiğini belirten Başsavcılık sözcüsü Katja Schlenkermann-Pitts, “Almanya‘nın Captagon tabletleri ticaretinde kilit rol oynayan bir ülke haline geldiğini ve ulusal sınırların ötesinde de faaliyet gösteren Suriye kaynaklı bir organize suç örgütü ile karşı karşıya olduklarını” ifade etti.

Almanya’da 2021’den bu yana ele geçirilen Captagon tabletlerinin toplam değerinin 500 milyon Euro olduğu öğrenildi.

Captagon ticaretinde Suriye izi

Alman medyasında çıkan haberlere göre, bugüne kadar yapılan soruşturmaların ülkede Captagon üretim ve ticaretini kontrol eden Suriyeli bir kartele işaret ettiği; Suriye’den Almanya’ya sığınan mülteciler üzerinden, ülkede hapları üreten ve paketleyen kaçak fabrikaların ve ürünleri hem yurtiçinde hem de yurtdışındaki pazarlara sevk eden bir ağın oluşturulduğu belirlendi.

Alman narkotik suçlarla mücadele birimleri, Almanya’da kaçak olarak üretilen hapların diğer Avrupa ülkelerine yönlendirildiğini ya da ülkede özellikle Arap kökenli gençlerin tüketimi için uyuşturucu piyasasına sunulduğunu, ayrıca buradan paketlenerek kaçakçılık yapan kamyon ve gemilerle tekrar Arap ülkelerine gönderildiğini de öne sürüyor.

Yapılan araştırmalara göre, Suriye ve Lübnan gibi ülkelerde 20 dolara satılan Captagon, Almanya’da Berlin’de Arap kökenlilerin ağırlıklı olarak yaşadığı Neukölln mahallesinde 15 dolara satılıyor.

Washington merkezli New Lines Araştırma Enstitüsü’nün dünya çapında yankı bulan ve 2021’de yayınlanan bir raporunda, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat’ın aile üyelerinin, rejiminin üst düzey yetkililerinin ve Lübnan‘da Hizbullah’ın Captagon üretimi ve kaçakçılığına karıştığı öne sürülmüş, hapın yıllık ticaret hacminin 6 milyar doları bulduğu ifade edilmişti.

Captagon, 1960’ların başında Almanya’da patenti alınan ve yüksek derecede bağımlılık yapıcı, amfetamin benzeri bir uyuşturucu.

Ortadoğu’daki bazı terör örgütlerinin, saldırılar öncesi fiziksel ve psikolojik güçlerini arttırmak için teröristlere Captagon verdikleri haberleri sıklıkla gündeme geliyor.

Bu nedenle Alman medyasında “cihatçıların ilacı” olarak tanımlanan Captagon’un, 7 Ekim’de İsrail’e saldıran bazı Hamas üyelerinin cesetlerine yapılan otopsilerde tespit edildiği bildirilmiş; Fransız polisi de Paris’te 2016’da saldırı düzenleyenlerin otopsilerinde de Captagon bulunduğunu açıklamıştı.

VOA tarafından geçilen Almanya uyuşturucu Captagon ticaretinin kilit ülkelerinden birine dönüşüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Almanya uyuşturucu Captagon ticaretinin kilit ülkelerinden birine dönüşüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Almanya uyuşturucu Captagon ticaretinin kilit ülkelerinden birine dönüşüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.