Almanya Salgında İkinci Dalga Etkisiyle Tamamen Kapanıyor

Almanya Salgında İkinci Dalga Etkisiyle Tamamen Kapanıyor

ABONE OL
15:09 - 11/12/2020 15:09
Almanya Salgında İkinci Dalga Etkisiyle Tamamen Kapanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Noel hazırlığında olan Almanya, Pazartesi gününden itibaren tümden kapanıyor mu? Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer’e göre, salgındaki ürkütücü vaka ve ölü sayılarının hızla artmasını engellemek ve pandemiyi yeniden kontrol altına alabilmek için tam karantinadan başka çare kalmadı.

Almanya’nın ilkbahar aylarında Corona virüsü salgını konusunda elde ettiği tüm başarıların boşa gittiğini ve ikinci dalgayla birlikte “örnek ülke” konumunu kaybettiğini söyleyen Seehofer, “Hasta ve ölü sayılarını aşağıya çekebilmek için tek şansımız tümüyle kapanmak, ama derhal!” şeklinde konuştu.

Seehofer, sayıların artmasına, halkın disiplinsizliğinin yanısıra, alınan önlemlerin yetersiz kalmasının neden olduğunu söyledi. Angela Merkel’e yakın kaynaklar, Almanya Başbakanı’nın da bulaşma değerinin düşmesini sağlamak için ülkeyi Mart ayında olduğu gibi tümden karantinaya almayı hedeflediğini belirtiyok.

Merkel tam kapanma istiyor

Brüksel’de AB liderleri zirvesine katılan Merkel’in, Berlin’e döndükten sonra hafta sonunda eyaletlerin başbakanlarıyla biraraya gelerek yeni, çok daha sert ve kısıtlayıcı kararlar alması bekleniyor.

Merkel, salgında ikinci dalganın geleceğinin anlaşıldığı Ekim ayında da sert önlemlere gidilmesini istemiş, “Kapanmaya gitmezsek, Noel’de günlük 19 bin vaka sayılarını görürüz” diye uyarmıştı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel o dönemde eyalet başbakanlarına söz geçiremezken, alınan kararla tiyatrolar, sinemalar, spor salonları, konserler ve masaj salonları gibi yerler kapatıldı. Tüm işyerleri, fabrikalar, AVM’ler ve süpermarketlerin yanı sıra okul ve kreşlerse açık tutuldu. Ekonomiyi ayakta tutmayı hedefleyen esnek tedbirlerden oluşan bu plan, sayıların da gösterdiği gibi başarısız oldu. 2 Kasım’dan bu yana uygulanan ve hafif kapanma olarak tanımlanan önlemler, salgının giderek hız kazanarak yayılmasını engelleyemedi.

Vatandaşların, hasta sayılarını ve ölümleri kanıksamaya başlaması, alınan önlemlerin yeteri kadar kontrol edilmemesi, nitekim yasaklanan Noel pazarları yerine restoran ve barların önünde oluşan, sosyal mesafeyi hiçe sayarak içki içen insan kümelerine müdahale edilmemesi, durumu daha da kötüleştirdi.

Vaka ve ölüm sayılarında son günlerde yaşanan büyük artış, eyaletleri geri adım atmak zorunda bıraktı. Merkel’e uzun süre karşı çıkan eyaletlerden Saksonya, Thüringen ve Schleswig Holstein gibi ikinci dalgadan en yoğun etkilenen ve yoğun bakımda yatan hasta sayısıyla ölümlerin zirve yaptığı eyaletler, adeta panik yaşayarak kısmen sokağa çıkma kısıtlaması dahil son derece geniş kapsamlı önlemler almak zorunda kaldı.

Bu kez Almanya çapında uygulanacak tümden kapanma kararının ne zamandan itibaren geçerli olacağı konusundaysa netleşen bir tarih yok. Seehofer’in “derhal” sözcüğünü kullanması, gelecek hafta başında, Pazartesi gününden itibaren şeklinde yorumlanırken bazı çevreler, eyaletlerin tümünün kararı yaşama geçirmesinin vakit alacağını ve Çarşamba ya da haftaya Cumartesi günlerinin daha gerçekçi olduğu görüşünde.

Kapanma 10 Ocak’a kadar sürecek

Kesin olarak Almanya’nın birinci Corona virüsü salgını dalgasıyla mücadelede olduğu gibi ve en azından 10 Ocak’a kadar tümden kapanacağı.

Buna göre, 2 Kasım’dan bu yana uygulanan önlemlere ek olarak doktorlar, hastaneler ve gıda satan marketlerin dışında istisnasız her yer, yani tüm mağazalar, devlet daireleri, işyerleri ve okullar kapatılacak. İnsanların sadece gerekli olması durumda evlerinden çıkmaları istenilecek.

Robert Koch Enstitüsü’nün son 24 saati kapsayan sayılarına göre, günlük vaka sayısı 29 bin 875’e ulaşarak Almanya’da ilk vakanın tespit edildiği Ocak ayından bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Toplam vaka sayısı böylece 1 milyon 272 bin 78’e yükseldi, ülkede salgın nedeniyle 20 bin 970 kişi hayatını kaybetti.

VOA tarafından geçilen Almanya Salgında İkinci Dalga Etkisiyle Tamamen Kapanıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Almanya Salgında İkinci Dalga Etkisiyle Tamamen Kapanıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Almanya Salgında İkinci Dalga Etkisiyle Tamamen Kapanıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.