Almanya, Hamas’a destek verenleri sınır dışı etmeyi planlıyor

Almanya, Hamas’a destek verenleri sınır dışı etmeyi planlıyor

ABONE OL
10:55 - 16/10/2023 10:55
Almanya, Hamas’a destek verenleri sınır dışı etmeyi planlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hamas’ın İsrail’e saldırısı, ardından İsrail’in misilleme olarak Gazze’ye düzenlediği operasyonlar Almanya’nın bir numaralı gündem konusu olmaya devam ediyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un yarın İsrail’e bir günlük bir dayanışma ziyareti yapacağı öğrenildi.

İsrail’i önceki gün ziyaret eden Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, orada yaptığı açıklamada, “Bu korkunç günlerde biz Almanlar olarak yanınızdayız; bu günlerde hepimiz İsrailliyiz” demişti.

Geride kalan hafta sonunda ise ülkenin farklı kentlerinde kamu güvenliği gerekçesiyle uygulanan yasaklara rağmen, Filistinlilerle dayanışma gösterilerine binlerce insan katıldı. Frankfurt ve Berlin’de polisle göstericiler arasında yaşanan arbedelerde onlarca kişi gözaltına alındı.

Alman siyasetçiler, İsrail’in Gazze’yi işgal etmesi halinde durumun daha da kritik hale geleceğinden ve Filistin’le dayanışma sergilemek amacıyla çok daha yoğun gösteri ve eylemlerin yapılacağından endişe ederken, Hamas’a sempati gösterenleri sınır dışı etmeyi ve Yahudi düşmanı olanlara sığınma hakkı ya da Alman vatandaşlığının verilmemesini tartışmaya başladı.

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Antisemitizm içerikli ve İsrail karşıtı kışkırtmalar ile şiddete karşı sıfır hoşgörü gösterileceğini” duyururken, “Hamas destekçilerini sınır dışı etmek için tüm yasal yolları kullanacağız” dedi.

Almanya’nın tarihi nedeni ile İsrail’e karşı olduğu kadar, ülkede yaşayan Yahudilere yönelik büyük bir sorumluluk taşıdığını belirten bakan, Yahudilerin endişe duymasını “korkunç” olarak nitelendirdi ve Alman güvenlik birimlerinin önceliğinin Yahudilere ve İsrail’e ait kurumların korunması olduğunu açıkladı.

Hamas sempatizanlarının Almanya’dan daha hızlı sınır dışı edilmesini isteyen bir diğer isim sosyal demokrat SPD’nin Genel Başkanı Lars Klingbeil oldu.

SPD lideri “Alman sokaklarında Hamas’ı kutlayan bir kişi eğer Alman vatandaşlığına sahip değilse, Almanya’dan sınır dışı edilmelidir” şeklinde görüş belirtti. Klingbeil, “Bizim değerlerimizi paylaşmayan, antisemitizmi ve terörü destekleyenlere Alman pasaportu verilmeyecektir” diye ekledi. Muhalefetteki Hristiyan Demokrat CDU ve göçmen karşıtı AfD, Hamas yanlılarının Alman vatandaşlıklarının iptalini talep ettiler.

Federal hükümetin Yahudi düşmanlığıyla mücadele sorumlusu Felix Klein, Alman ceza yasasında değişiklik yapılarak, “halkı kin ve düşmanlığa kışkırtma” suçunu düzenleyen 130. maddenin sertleştirilmesini önerdi.

Polis ve diğer güvenlik birimlerinin, Hamas terörünü destekleyenlere karşı ve gelen tehditlere tepki vermek için yasal açından daha donanımlı olması gerektiğini savunan siyasetçi, bu yöndeki beyanatların suç kapsamında değerlendirilebilmesi için kanunun kamu düzenini, toplumsal barışı bozacak, nefret ya da şiddeti teşvik edecek suçları da içermesi çağrısı yaptı.

Kefiyeye yasak getirildi, Filistinli yazarın ödül töreni iptal edildi

Almanya’da geride kalan günlerde Filistin eylemlerine yasak gelmiş, polis Filistin için yapılan eylemlere müdahalede bulunmuştu.

Başkent Berlin’de Filistin kefiyesi başta olmak üzere Filistin’i karakterize eden tüm semboller, hatta “Özgür Filistin” demek veya yazısı bile yasaklandı.

Berlin eyalet hükümeti tarafından okullara gönderilen mektupta, okulların da Filistin sembollerini yasaklaması istendi. Mektupta, “Cezai takibat gerektirmeyen semboller veya fikir beyanları da yasaklancak. Okul barışının tehlikeye girmemesi için fikir özgürlüğünün kısıtlanması yerinde bir karar” ifadesi kullanıldı.

Öte yandan 18-22 Ekim’de 75’incisi düzenlenecek Frankfurt Kitap Fuarı’nda Filistinli yazar Adania Shibli’ye verilmesi planlanan ödül töreni iptal edildi.

Shibli’ye “Küçük Bir Ayrıntı” adlı romanı için ödül verilmesi planlanıyordu. Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boos yaptığı açıklamada, organizasyonun “Hamas’ın İsrail’e karşı barbarca terörünü” şiddetle kınadığını belirterek, böyle bir dönemde Adania Shibli için tören düzenlenmesinin doğru olmadığını savundu.

Türkiye’de Can yayınlarından çıkan “Küçük Bir Ayrıntı” adlı kitabı 1949’da İsrail askerlerinin öldürdüğü Filistinli bir genç kızı konu alıyor.

VOA tarafından geçilen Almanya, Hamas’a destek verenleri sınır dışı etmeyi planlıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Almanya, Hamas’a destek verenleri sınır dışı etmeyi planlıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Almanya, Hamas’a destek verenleri sınır dışı etmeyi planlıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.