Almanya Dışişleri Bakanı Maas’tan Türkiye’ye Sert Tepki

Almanya Dışişleri Bakanı Maas’tan Türkiye’ye Sert Tepki

ABONE OL
12:21 - 13/10/2020 12:21
Almanya Dışişleri Bakanı Maas’tan Türkiye’ye Sert Tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis’i tekrar Doğu Akdeniz’e gönderme kararını, bölgedeki gerginliğin azaltılması için yapılan girişimlere yönelik “provakasyon” olarak niteledi.

Bugün Güney Kıbrıs ve Yunanistan’da temaslarda bulunacak olan Maas, Berlin’den hareketinden önce yaptığı açıklamada, Türkiye‘yi sert sözlerle eleştirdi.

Ankara‘nın yeni bir NAVTEX mesajı yayınlayıp, Oruç Reis’i Akdeniz’e çıkarmasının gerginliği yeniden tırmandırdığını öne süren Maas “Türk tarafı daha önce belirttiği gibi müzakere istiyorsa, sürekli olarak gerginliği azaltmayla, provokasyon arasında gidip gelmeyi sonlandırmalı” dedi.

Türkiye’nin tartışmalı bölgelerde doğal gaz arama çalışmaları yürütmemesini talep eden Alman bakan, aksi takdirde AB’yle Türkiye arasındaki ilişkilerin zarar göreceğini söyledi. “Avrupa Birliği Dönem Başkanı olarak, ortaklarımız Kıbrıs ve Yunanistan’la tam dayanışma içindeyiz” diyen Almanya Dışişleri Bakanı “Türkiye, Yunanistan’la açılmış olan diyalog penceresine tek taraflı adımlarla zarar vermemeli” şeklinde görüş belirtti.

NAVTEX kararına dün tepki gösteren hükümet sözcüsü Steffen Seibert de “Bu çok üzücü ve bizim açımızdan Akdeniz’de tansiyonun düşürülmesine yönelik çabaları boşa çıkaracak akılsızca bir adım olur” ifadesini kullanarak, Oruç Reis’in yola çıkmasının doğru bir adım olmayacağını iddia etmişti.

Öte yandan Heiko Maas’ın Güney Kıbrıs‘ta Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Yunanistan’daysa Başbakan Kiryakos Mitsotakis ve mevkidaşı Nikos Dendias’la görüşeceği açıklandı. Türkiye’nin Akdeniz’deki yeni NAVTEX ilanından sonra, dün akşam saatlerinde Alman Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklamada Maas’ın Ankara’ya planlanan ziyaretini iptal ettiği, yalnızca Yunanistan ve Güney Kıbrıs’a gideceği duyurulmuştu. Daha önce Maas’ın Ankara‘da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşmesinin ardından Atina ve Lefkoşa’yı ziyaret edeceği haber verilmişti.

AB’nin Dönem Başkanı Almanya ve özellikle de Dışişleri Bakanı Maas, Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan Doğu Akdeniz gerginliğinin sona ermesi için bir süredir arabuluculuk yapıyor. Oruç Reis’in 10 Ağustos’ta Doğu Akdeniz’de başladığı doğal gaz arama faaliyetlerinin, Yunanistan ve Türkiye arasında deniz yetki alanları konusunda gerginliğe neden olmasının ardından Maas’ın, Atina ve Ankara’yı ziyaret etmesi sonrasında iki ülke arasında yükselen tansiyon azalmıştı.

Başbakan Angela Merkel’in önayak olduğu bilinen diplomatik girişimler sonrasında NATO’nun idaresinde, Türkiye ve Yunanistan askeri heyetleri, Doğu Akdeniz’de çatışmayı önleme amacıyla geçen hafta teknik görüşmelere başlamıştı.

Öte yandan AB liderlerinin Doğu Akdeniz‘deki son gelişmeleri 15-16 Ekim’de Brüksel’de yapılacak AB zirvesinde yeniden ele alacağı açıklandı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, konunun gündeme alındığını doğrularken yeni NAVTEX ilanını “üzüntü verici” olarak tanımladı. AB liderleri, 2 Ekim’deki son buluşmalarında Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de enerji kaynakları arama faaliyetlerini durdurmaması halinde yeni yaptırımlarla karşılaşacağına dair uyarı bulunmuş Ankara’nın politikasını değiştirmemesi durumunda bu yaptırımların derhal uygulanacağını açıklamışlardı.

VOA tarafından geçilen Almanya Dışişleri Bakanı Maas’tan Türkiye’ye Sert Tepki haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Almanya Dışişleri Bakanı Maas’tan Türkiye’ye Sert Tepki haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Almanya Dışişleri Bakanı Maas’tan Türkiye’ye Sert Tepki haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.