Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier İstanbul’dan sonra Gaziantep’te de protesto edildi

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier İstanbul’dan sonra Gaziantep’te de protesto edildi

ABONE OL
22:18 - 23/04/2024 22:18
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier İstanbul’dan sonra Gaziantep’te de protesto edildi
2

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretinin ikinci durağı Gaziantep’te temaslarda bulundu.

Gaziantep Havalimanı’nda Vali Kemal Çeber tarafından karşılanan Steinmeier, kentte ilk olarak, Almanya’nın katkılarıyla Suriyeli sığınmacılar için inşa edilen Gazikent İlkokulu’nu ziyaret etti.

Steinmeier, Almanya’nın katkılarıyla Suriyeli sığınmacılar için inşa edilen Gazikent İlkokulu’nu ziyaret etti.

Konvoy eşliğinde geniş güvenlik önlemleri arasında okula gelen Steinmeier, ülkesinin İsrail-Filistin politikasına tepki gösteren yaklaşık 100 kişilik bir grup tarafından protesto edildi.

Ellerinde Filistin bayrakları ve dövizlerle Cumhurbaşkanı Steinmeier’a tepki gösteren grup, “Katil İsrail, işbirlikçi Almanya” şeklinde sloganlar atıp tekbir getirdi.

Steinmeier, ülkesinin İsrail-Filistin politikasına tepki gösteren yaklaşık 100 kişilik bir grup tarafından protesto edildi.

Protestocu grup adına basın açıklaması yapan İHH Gaziantep Şube Başkanı Murat Şahin, “Filistin’in yanında olduklarını” belirterek, tüm dünya ülkelerine de “Filistin’in yanında durmaları” çağrısında bulundu. Şahin, “Biz inanıyoruz ki, bu davada her zaman inananlar kazanmıştır ve her zaman inananlar kazanacaktır. Gazze’nin özgür olduğu günleri göreceğiz ve Gazze’nin özgürlüğü için biz de mücadele etmeye devam edeceğiz. Gazzeliler’in yapmış olduğu direnişi kutluyoruz” diye konuştu.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail sınırını aşarak yaptığı saldırılarda İsrail rakamlarına göre 1200 kişi ölmüş, 200’den fazla kişi de rehin alınmıştı. İsrail’in 7 Ekim’in hemen ardından Gazze Şeridi’ne başlattığı misilleme saldırılarında ise, Hamas’ın idaresindeki Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre şimdiye kadar çoğu çocuk ve kadın 34 binin üzerinde kişinin öldü. Savaş yüzünden bölgedeki 2,3 milyonluk nüfusun neredeyse tamamının yerinden edildiği belirtiliyor.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier dün de Türkiye ziyaretinin ilk gününde İstanbul’da protesto edilmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte Sirkeci Garı’nı ziyareti sırasında, diğer peronda toplanan yaklaşık 50 kişi Filistin meselesinde İsrail’e destek olduğu gerekçesiyle Almanya’yı protesto etmişti.

Nurdağı ilçesinde konteyner kenti ziyaret

Steinmeier, okul ziyaretini tamamlamasının ardından, depremin vurduğu Nurdağı ilçesine hareket etti. Depremzedeler için kurulan konteyner kenti ziyaret eden Cumhurbaşkanı Steinmeier, burada halkla sohbet ederek, depremle ilgili açılan fotoğraf sergisini gezdi.

Ziyaretin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier, “Türkiye’nin güneyinde neşe ve hüzün bir arada. Az önce Gaziantep’te neşeli bir çocuk şenliğini ziyaret ettik. Şimdi de geçen yıl Şubat ayında meydana gelen depremden en çok etkilenen bölgedeyiz’’ dedi.

Depremzedeler için Nurdağ’da kurulan konteyner kenti ziyaret eden Cumhurbaşkanı Steinmeier, depremle ilgili açılan fotoğraf sergisini gezdi.

2011 yılında başlayan Suriye iç savaşına dikkat çekerek, savaşın Gaziantep bölgesinde de iz bıraktığına işaret eden Steinmeier, “Ben de buraya saygımı, Almanlar’ın teşekkürlerini ve dayanışmasını göstermek için geldim” diye konuştu.

Suriyeli mülteciler için yapılanları bildiklerini ve takdirle takip ettiklerini belirten Steinmeier, “Suriye’de okulu bırakmış yüz binlerce çocuğun burada eğitimlerine devam edebilmeleri için öğretmenlerin ne kadar çaba sarf ettiklerini ne kadar hırslı olduklarını ve aynı zamanda ne kadar tutkulu olduklarını gördük. Bu arada, Suriyeli mültecilerin Türkiye’de doğan pek çok çocuğu da okula gitme fırsatı buluyor. Bu, açıkça takdir ettiğimiz büyük bir başarıdır” şeklinde konuştu.

Burada karşılaştığı ailelerin çok daha zor durumda olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Alman Cumhurbaşkanı, Nurdağı’nda depremde 2 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

“Onları bir yandan ana vatanları Suriye’den kaçtıkları için, diğer yandan da burada büyük bir depremin kurbanı oldukları için unutmamalıyız. Depremden kısa bir süre sonra insanlarla ilgilenmek, kayıp kişileri aramak ve tıbbi yardım sağlamak üzere buraya gelen herkese minnettarım. (Gaziantep Belediye Başkanı) Sayın Fatma Şahin’den, depremden bir yıl sonra bu bölgeyi unutmamamızın ne kadar önemli olduğunu da duydum. Özellikle eğitim tesislerinin yeniden inşasına katkıda bulunmak üzere kapsamlı bir kredi programı ile fırsatlar yarattığı için Alman hükümetine minnettarım”

“Cumhurbaşkanı Erdoğan ile komşularımızdaki büyük çatışmaları konuşmamız gerekecek”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yarın düzenlenmesi planlanan görüşmesine de dikkat çeken Steinmeier, “Komşularımızdaki büyük çatışmalar hakkında konuşmamız gerekecek. Bunlar Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş ve Ortadoğu’daki çatışmalar” dedi.

Steinmeier, bölgede gerilimin tırmanmasını önlemenin herkesin ortak çıkarına olduğunu kaydetti.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Nurdağı ziyaretinin ardından Gaziantep’ten ayrılarak Türkiye ziyaretinin son durağı Ankara’ya hareket etti.

VOA tarafından geçilen Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier İstanbul’dan sonra Gaziantep’te de protesto edildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier İstanbul’dan sonra Gaziantep’te de protesto edildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier İstanbul’dan sonra Gaziantep’te de protesto edildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.