Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Anıtkabir’i ziyaret etti

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Anıtkabir’i ziyaret etti

ABONE OL
16:37 - 24/04/2024 16:37
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Anıtkabir’i ziyaret etti
2

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Anıtkabir’e ziyarette bulundu.

Resmi temaslar için Türkiye’ye gelen Steinmeier, beraberindeki heyetle başkentte Anıtkabir’i ziyaret ederek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı.

Steinmeier, saygı duruşunun ardından fotoğraf çektirdi ve Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, deftere şunları yazdı:

“Almanya Cumhurbaşkanı olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni ziyaret etmek ve bu devletin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e derin saygılarımı sunmak benim için büyük bir onurdur. Onun Avrupa’ya bakışı, Almanya ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 100 yıllık derin dostluğun temelini attı. Halklarımız, birbirlerinin ülkelerinde daha iyi bir yaşam ya da koruma arayan cesur kadın ve erkeklerin pek çok hikayesiyle şekillenen samimi bir bağ hissediyor. Milyonlarca Türk kökenli insan bugün ülkemi zenginleştiriyor ve şekillendiriyor. Bağların bu hazinesi, ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi için temel taştır.”

Steinmeier Ankara’da protesto edildi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ziyaret için geldiği Ankara’da Almanya’nın İsrail’e desteği nedeniyle protesto edildi.

Ankara Filistin Dayanışma Platformu öncülüğünde bir araya gelen gruptakiler, Steinmeier’in ziyaret edeceği Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi yakınında toplandı.

Plafform mensupları, Steinmeier’in geçtiği esnada konvoyu yuhaladı.

Daha sonra platform adına basın açıklaması yapan Memur-Sen Ankara İl Başkanı Nevzat Öylek, dünyanın Almanya’dan 20. yüzyılda imza attığı Holokost ve Namibya soykırımlarıyla yüzleşmesini ve ders almasını beklerken, Almanya’nın bugün savaş suçuna ve soykırıma imza atan İsrail’i desteklediğini ifade etti.

Steinmeier, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesini ziyaret etti

Resmi temaslar için Türkiye’de bulunan Steinmeier, Anıtkabir ziyaretinin ardından DTCF’ye geldi.

Cumhurbaşkanı Steinmeier, burada Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve DTCF Dekanı Prof. Dr. Levent Kayapınar ile öteki ilgililer tarafından karşılandı.

Rektör Prof. Dr. Ünüvar, konuk Cumhurbaşkanına DTCF’yi gezdirip, okul hakkında bilgi verdi. Frank-Walter Steinmeier, DTCF’nin mimarı Alman Bruno Taut’un çalışmalarının yer aldığı Farabi Salonu Fuayesi’ndeki sergiyi gezdi.

Frank-Walter Steinmeier, Mustafa Kemal Atatürk’ün davetiyle Almanya’dan Türkiye’ye gelen Alman bilim adamları üzerine öğretim üyeleriyle sohbet etti.

Konuk heyete bilgi veren Prof. Dr. Ünüvar, Türkiye’nin, 1930’lu yıllarda Almanya’yı terk etmek zorunda kalan birçok bilim insanına kucak açtığını, 100 kadar bilim insanı, mimar ve mühendisin Ankara’ya geldiğini söyledi.

Bu bilim insanlarının Ankara Üniversitesi bünyesinde vazife yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Ünüvar, “Dil ve Tarih-Coğrafya, Siyasal Bilgiler, Tıp, Ziraat, Veteriner ve İlahiyat fakültelerinde pek çok Alman bilim insanı görev yaptı. Bu bilim insanları, Ankara Üniversitesinde çok değerli katkılar sağladılar. Hepsine şükran borçluyuz.” dedi.

Bu bilim insanlarından birinin Alman mimar Bruno Taut olduğunu belirten Prof. Dr. Ünüvar, şunları söyledi:

“Bruno Taut, 1936 yılında Ankara’ya geldi ve içinde bulunduğumuz Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin çizimini yaptı. Kısa zamanda binanın inşaatına başlandı. 1941 yılında bu bina bitti. Taut, maalesef binanın bitişini göremedi. Biz, Yahudi asıllı Bruno Taut’un hatırasını yaşatmak için 2022’de onun adına bir anıt yaptık. Bugün maalesef özellikle Gazze’deki vahşete sesini çıkartan bilim insanlarının alanlarının daraldığını görüyoruz. Cumhurbaşkanı’mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu vahşete ses çıkarttığı için alanı daralan bilim insanlarına Türkiye’nin kapılarının açık olduğunu söylemişti. Ankara Üniversitesi olarak bizim de 90 yıl önceki gibi kapımızın ve gönlümüzün o bilim insanlarına açık olduğunu söylemek isterim.”

Konuk Cumhurbaşkanı, DTCF bahçesinde Bruno Taut anısına yapılan anıtı da ziyaret ettikten sonra fakülteden ayrıldı.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.